УДОСКОНАЛЕННЯ СПОСОБУ ВИЗНАЧЕННЯ ВМІСТУ КАЛЬЦІЮ В МОЛОЦІ ТИТРОМЕТРИЧНИМ МЕТОДОМ

Автор(и)

  • Т.М. Приліпко
  • Н.В. Букалова
  • Н.М. Богатко
  • В.П. Лясота

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2020-2-4

Ключові слова:

кальцій, молоко, методика, титрометричний метод, якість.

Анотація

В основу даних досліджень покладено завдання – вдосконалити спосіб визначення вмісту кальцію в молоці шляхом зміни кількості та концентрації реактивів при осадженні білкових речовин та кальцію у вигляді оксалату та відокремлення його. Отримані результати вирішуються тим, що беруть наважку молока в кількості 20,0–20,2 г та додають розчин трихлороцтової кислоти І з масовою концентрацією 25 % в кількості 20,0–20,2 см3, інтенсивно струшують упродовж 2–3 секунд та залишають відстоюватися упродовж 20–22 хвилин і потім фільтрують крізь фільтрувальний папір беззольний для отримання прозорого фільтрату. Потім у центрифужну циліндричну пробірку із заокругленим дном, місткістю близько 30 см3, поградуйованої до 20 см3 вносять піпеткою 4,0–4,2 см3 прозорого фільтрату, поступово додають 4,0–4,2 см3 розчину трихлороцтової кислоти ІІ з масовою концентрацією 15 %, 1,5–1,6 см3 розчину оксалату амонію з масовою концентрацією 60 %, 0,03–0,04 см3 розчину метилового червоного з масовою концентрацією 0,1 % та 1,5–1,6 см3 розчину оцтової кислоти з масовою концентрацією 22 %.. Кількість використаного перманганату калію записують із точністю до 0,01 см3. Паралельно із визначенням здійснюють контрольний дослід, використовуючи 20,0–20,2 см3 дистильованої води замість досліджуваної проби молока. Проведеними дослідженнями визначено, що вміст кальцію у різних пробах молока був в межах норми згідно діючих стандартів в Україні. Спосіб базується на визначенні кількісних показників вмісту кальцію в молоці шляхом зміни кількості та концентрації реактивів при осадженні білків трихлороцтовою кислотою у досліджуваній пробі при виділенні фільтрату – оксалату кальцію та відокремленням його за допомогою розчинами оксалату амонію, метилового червоного, оцтової кислоти та центрифугуванням, промиванням, розчиненням на водяній бані і титруванням перманганатом калію до появи рожевого забарвлення.

Посилання

Дубініна А. А., Овчиннікова І. Ф., Дубініна С. О. та ін. Методи визначення фальсифікації товарів. Підручник. Київ : «Видавничий дім «Професіонал», 2010. 272 с.

Молоко коров’яче – сировина. Технічні умови: ДСТУ 3662:2015. [Чинний від 08.10.2017 р.]. Київ : Мінекономрозвитку України, 2017. 12 с. (Національний стандарт України).

Молоко. Визначення вмісту азоту. Частина 2. Метод із використанням блоку для спалювання (макрометод): ДСТУ ISO 8968-2:2005. Київ : Держспоживстандарт України, 2008. 10 с. (Національний стандарт України).

Молоко. Визначення вмісту кальцію титрометричним методом: ДСТУ ISO 12081:2004. Київ : Держспоживстандарт України, 2006. 5 с. (Національний стандарт України).

Донцова І.В. Дослідження проблем якості питного молока http:// www. nbuv. gov. ua/ portal/natural/Otkhv/2012_28/Doncova.pdf

Довідник мікробіологічних методів дослідження харчових продуктів і кормів для тварин згідно з міжнародними стандартами / В.М. Івченко, В.В. Шарандак, О.І. Горбатюк та ін. Біла Церква, 2006. 264 с.

Гігієна молока і молочних продуктів. Частина 1. Гігієна молока: Підручник /[ І.В. Яценко, Н.М.Богатко, Н.В.Букалова та ін.]. Харків : Діса плюс, 2016. 416 с.

Постанова ЄС 178/2002 Встановлення загальних принципів і вимог харчового Законодавства, створених Європейською Владою Безпеки харчових продуктів і встановлення принципів з питань нешкідливості харчових продуктів.

Bogatko, N. M., Bukalova, N. V., Lyasota, V. P., Artemenko L. P., Bogatko, L. M., Bakhu,. T.М., Prilipko, T. M., Zabarna, I. V., Savchuk, L. B., Tkachuk, S. А. Some indices’ determination of raw and pasteurized cow milk by ukrainian manufacturers using unique express methods Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences (JMBFS) August – September 2019, vol. 9, no. 1 MAIN WEB SITEISSUE // www.fbp.uniag.sk

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-17