IMPROVING THE METHOD OF DETERMINING THE CALCIUM CONTENT IN MILK BY TITROMETRIC METHOD
DOI:
https://doi.org/10.37406/2706-9052-2020-2-4Keywords:
calcium, milk, method, titrometric method, quality.Abstract
These studies are based on the task - to improve the method of determining the calcium content in milk by changing the amount and concentration of reagents in the precipitation of protein and calcium in the form of oxalate and its separation. The results obtained are solved by taking a portion of milk in the amount of 20.0-20.2 g and add a solution of trichloroacetic acid I with a mass concentration of 25% in the amount of 20.0-20.2 cm3, shake vigorously for 2-3 seconds and leave stand for 20-22 minutes and then filter through ashless filter paper to obtain a clear filtrate. Then 4.0–4.2 cm3 of clear filtrate is pipetted into a centrifugal cylindrical tube with a rounded bottom with a capacity of about 30 cm3, graduated to 20 cm3, and 4.0–4.2 cm3 of trichloroacetic acid II solution with a mass concentration of 15% is gradually added., 1.5–1.6 cm3 of ammonium oxalate solution with a mass concentration of 60%, 0.03–0.04 cm3 of methyl red solution with a mass concentration of 0.1% and 1.5–1.6 cm3 of acetic acid solution with a mass concentration of 60% concentration of 22% .. The amount of potassium permanganate used is recorded to the nearest 0.01 cm3. In parallel with the determination, a control experiment is performed using 20.0–20.2 cm3 of distilled water instead of the tested milk sample. Studies have shown that the calcium content in various milk samples was within the norm according to current standards in Ukraine. The method is based on the determination of quantitative indicators of calcium content in milk by changing the amount and concentration of reagents during precipitation of proteins with trichloroacetic acid in the test sample during isolation of calcium oxalate filtrate and its separation by solutions of ammonium oxalate, methyl red, acetic acid, acetic acid, acetic acid in a water bath and titration with potassium permanganate until pink.
References
Дубініна А. А., Овчиннікова І. Ф., Дубініна С. О. та ін. Методи визначення фальсифікації товарів. Підручник. Київ : «Видавничий дім «Професіонал», 2010. 272 с.
Молоко коров’яче – сировина. Технічні умови: ДСТУ 3662:2015. [Чинний від 08.10.2017 р.]. Київ : Мінекономрозвитку України, 2017. 12 с. (Національний стандарт України).
Молоко. Визначення вмісту азоту. Частина 2. Метод із використанням блоку для спалювання (макрометод): ДСТУ ISO 8968-2:2005. Київ : Держспоживстандарт України, 2008. 10 с. (Національний стандарт України).
Молоко. Визначення вмісту кальцію титрометричним методом: ДСТУ ISO 12081:2004. Київ : Держспоживстандарт України, 2006. 5 с. (Національний стандарт України).
Донцова І.В. Дослідження проблем якості питного молока http:// www. nbuv. gov. ua/ portal/natural/Otkhv/2012_28/Doncova.pdf
Довідник мікробіологічних методів дослідження харчових продуктів і кормів для тварин згідно з міжнародними стандартами / В.М. Івченко, В.В. Шарандак, О.І. Горбатюк та ін. Біла Церква, 2006. 264 с.
Гігієна молока і молочних продуктів. Частина 1. Гігієна молока: Підручник /[ І.В. Яценко, Н.М.Богатко, Н.В.Букалова та ін.]. Харків : Діса плюс, 2016. 416 с.
Постанова ЄС 178/2002 Встановлення загальних принципів і вимог харчового Законодавства, створених Європейською Владою Безпеки харчових продуктів і встановлення принципів з питань нешкідливості харчових продуктів.
Bogatko, N. M., Bukalova, N. V., Lyasota, V. P., Artemenko L. P., Bogatko, L. M., Bakhu,. T.М., Prilipko, T. M., Zabarna, I. V., Savchuk, L. B., Tkachuk, S. А. Some indices’ determination of raw and pasteurized cow milk by ukrainian manufacturers using unique express methods Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences (JMBFS) August – September 2019, vol. 9, no. 1 MAIN WEB SITEISSUE // www.fbp.uniag.sk