ОСОБЛИВОСТІ РОСТУ І РОЗВИТКУ РОСЛИН СОЇ ЗАЛЕЖНО ВІД СОРТУ ТА ЕЛЕМЕНТІВ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ

Автор(и)

  • І. В. Федорук
  • Ю.В. Хмелянчишин
  • О.П. Городиська

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2020-2-6

Ключові слова:

соя; сорт; ріс; розвиток; урожайність зерна.

Анотація

У статті висвітлено результати виконаних протягом 2015-2018 років досліджень щодо впливу елементів технології вирощування на особливості процесів росту і розвитку рослин сої зарубіжних сортів. Вибір правильного сорту залежить від вимог ринку та потреб агровиробника. Найбільш привабливими є сорти сої, здатні забезпечити рентабельну врожайність і пластичність вирощування за різних технологій. Основними критеріями оцінки при виборі сорту є продуктивність, тривалість вегетаційного періоду, стійкість до осипання та вилягання, стійкість до хвороб і шкідників, здатність до пристосування в конкретних ґрунтово-кліматичних умовах; також при виборі необхідно звертати увагу на харчові властивості – вміст білка, що прямо-пропорційно впливає на вартість вирощеної продукції. Формування врожаю сої є надзвичайно складним процесом, у якому беруть участь велика кількість чинників та факторів. Особливості росту та розвитку такої зернобобоваї культури, як соя, передбачає незначне коригування врожаю за рахунок кількості стебел, так наприклад ранньостиглі сорти потребують значно більшої густоти рослин на м2, так як такі рослини не в повні мірі здатні до галуження, а в середньо- і пізньостиглих сортів ця властивість виражена значно краще, що пов’язано з послідовною та тривалою диференціацією генеративних органів і, як наслідок – залежність даних процесів від умов вирощування та впливу негативних чинників. Під впливом агрометеорологічних факторів змінюється тривалість вегетаційного періоду рослин сої, а також дані фактори, як наслідок, впливають на довжину окремих фаз росту та розвитку сої.

Посилання

Макрушин М.М., Макрушина Є.М., Петерсон Н.В., Мельников М.М. Фізіологія рослин: підручник / за редакцією професора М.М. Макрушина. Вінниця : Нова книга, 2006. 416 с.

https://www.yara.ua/crop-nutrition/soybean/agronomic-principles/.

Димитров В. Г. Формування продуктивності сої залежно від біологічних особливостей та оптимізації елементів технології вирощування в умовах Лісостепу України : дис. ... канд. с.- г. наук : 06.01.09. Біла Церква, 2018. 61 с.

Бабич А.О., Петриченко В.Ф. Методологічні аспекти вивчення продукційного процесу і розробки технологій вирощування зернобобових культур : матер. республ. коорд.-метод. ради з проблем кормових ресурсів і кормовиробництва. Вінниця, 1996. С. 29-30. 5. Заболотний Г.М. Вдосконалення елементів технології вирощування сої в південному Лісостепу України та підвищення ефективності використання її переробки : автореф. дис. ... канд. с.- г. наук : 06.01.09. Київ, 1998. 24 с.

Колісник С.І. Формування продуктивності сої залежно від способів сівби, густоти рослин і добрив в умовах Центрального Лісостепу України : автореф. дис. ... канд. с. г. наук : 06.01.09. Кам’янець-Подільський, 1996. 18 с.

Михайлов В.Г., Ємець О.А. Фізіологічні причини опадання бобів у сої. Науково-технічний бюлетень Хмельницького НВО “Еліта”. Київ, 1994. № 2. С. 39-42.

Ермантраут Е.Р. Агробіологічне обґрунтування прийомів підвищення врожайності та покращення якості кормових культур в господарствах західного Лісостепу України з сівозмінами насиченими цукровими буряками : автореф. дис. ... д-ра с.-г. наук : 06.01.05. Київ, 1994. 33 с.

Бабич А.А. Петриченко В.Ф. Фотосинтетическая продуктивность посевов и урожайность зерна сои в зависимости от способа посева и густоты растений. Корма и кормопроизводство : межвед. темат. науч. сб. 1991. Вып. 31. С. 7-9.

Петриченко В.Ф., Лихочвор В.В. Рослинництво. Технології вирощування сільськогосподарських культур : навч. посіб. 4-те вид., випр., допов. Львів : НФФ «Українські технології», 2014. 492 с.

Петриченко В.Ф., Лихочвор В.В., Іванюк С.В. та інші Соя : монографія. Вінниця : Діло, 2016. 392 с.

Бабич А.О., Бабич-Побережна А.А. Селекція, виробництво, торгівля і використання сої в світі. Київ. Аграрні науки. 2011. 548 с.

Шевніков М.Я., Коблай О.О. Застосування біологічних, хімічних та фізичних засобів у технологіях вирощування сої та кукурудзи : монографія. Полтава : ФОП Крюков Ю.Ф., 2015. 228с.

Соя: биология, производство, использование / под редакцией Гурикбала Сингха. Факультет селекции, растений и генетики Пентджабский сельскохозяйственный университет Лудхиана Индия. Издательский дом «Зерно», 2014. 650 с.

Від хорошого до кращого. Інокулянти компанії BASF. Газета «Агробізнес сьогодні». ТОВ «Прес-медіа», agro@impress-media.kiev.ua, 2015. 06 березня 2015 agro-business.com.ua. С. 20-22.

Федорук І.В. Вплив інокуляції насіння на врожай сої. Таврійський науковий вісник. Сільськогосподарські науки. Херсон, 2019. № 108. С. 110.

Бахмат М.І., Бахмат О.М. Розробка технологічних заходів для отримання екологічного зерна сої в умовах Західного Лісостепу. Корми і кормовиробництво. Київ, 2001. Вип. 47. С.105-106.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-17