FEATURES OF GROWTH AND DEVELOPMENT OF SOYBEAN PLANTS DEPENDING ON THE VARIETY AND CULTIVATION TECHNOLOGY ELEMENTS

Authors

  • I.V. Fedoruk
  • Y.V. Khmelianchyshyn
  • O.P. Horodyska

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2020-2-6

Keywords:

soy; variety, grown, development; grain yield.

Abstract

The article reflects the results of studies carried out during 2015-2018 on the influence of cultivation technology elements, the peculiarities of the growth processes and soybean plants development of foreign varieties. Choosing the right variety depends on market requirements and the grower needs. The most attractive varieties of soybeans are capable of providing cost-effective yield and cultivation flexibility under various technologies. The main evaluation criteria when choosing a variety are productivity, duration of the growing season, resistance to shedding and lodging, resistance to diseases and pests, the ability to adapt to specific soil and climatic conditions; also, when choosing, it is necessary to pay attention to the nutritional properties - the protein content directly affects the grown products cost. The formation of a soybean crop is an extremely complex process in which a large number of factors are involved. The growth peculiarities and development of such leguminous crops as soybeans provide for slight adjustments to the yield due to the number of stems, for example, early-ripening varieties require a much greater plant density per m2, since such plants are not fully capable of branching, and in mid- and late-ripening varieties, this property is expressed much better, which is associated with the consistent and long-term differentiation of generative organs and, as a consequence, the dependence of these processes on growing conditions and the negative factors influence. Under the agrometeorological factors influence, the duration of the growing season of soybean plants changes, and these factors, as a result, affect the individual phases length of growth and development of soybeans.

References

Макрушин М.М., Макрушина Є.М., Петерсон Н.В., Мельников М.М. Фізіологія рослин: підручник / за редакцією професора М.М. Макрушина. Вінниця : Нова книга, 2006. 416 с.

https://www.yara.ua/crop-nutrition/soybean/agronomic-principles/.

Димитров В. Г. Формування продуктивності сої залежно від біологічних особливостей та оптимізації елементів технології вирощування в умовах Лісостепу України : дис. ... канд. с.- г. наук : 06.01.09. Біла Церква, 2018. 61 с.

Бабич А.О., Петриченко В.Ф. Методологічні аспекти вивчення продукційного процесу і розробки технологій вирощування зернобобових культур : матер. республ. коорд.-метод. ради з проблем кормових ресурсів і кормовиробництва. Вінниця, 1996. С. 29-30. 5. Заболотний Г.М. Вдосконалення елементів технології вирощування сої в південному Лісостепу України та підвищення ефективності використання її переробки : автореф. дис. ... канд. с.- г. наук : 06.01.09. Київ, 1998. 24 с.

Колісник С.І. Формування продуктивності сої залежно від способів сівби, густоти рослин і добрив в умовах Центрального Лісостепу України : автореф. дис. ... канд. с. г. наук : 06.01.09. Кам’янець-Подільський, 1996. 18 с.

Михайлов В.Г., Ємець О.А. Фізіологічні причини опадання бобів у сої. Науково-технічний бюлетень Хмельницького НВО “Еліта”. Київ, 1994. № 2. С. 39-42.

Ермантраут Е.Р. Агробіологічне обґрунтування прийомів підвищення врожайності та покращення якості кормових культур в господарствах західного Лісостепу України з сівозмінами насиченими цукровими буряками : автореф. дис. ... д-ра с.-г. наук : 06.01.05. Київ, 1994. 33 с.

Бабич А.А. Петриченко В.Ф. Фотосинтетическая продуктивность посевов и урожайность зерна сои в зависимости от способа посева и густоты растений. Корма и кормопроизводство : межвед. темат. науч. сб. 1991. Вып. 31. С. 7-9.

Петриченко В.Ф., Лихочвор В.В. Рослинництво. Технології вирощування сільськогосподарських культур : навч. посіб. 4-те вид., випр., допов. Львів : НФФ «Українські технології», 2014. 492 с.

Петриченко В.Ф., Лихочвор В.В., Іванюк С.В. та інші Соя : монографія. Вінниця : Діло, 2016. 392 с.

Бабич А.О., Бабич-Побережна А.А. Селекція, виробництво, торгівля і використання сої в світі. Київ. Аграрні науки. 2011. 548 с.

Шевніков М.Я., Коблай О.О. Застосування біологічних, хімічних та фізичних засобів у технологіях вирощування сої та кукурудзи : монографія. Полтава : ФОП Крюков Ю.Ф., 2015. 228с.

Соя: биология, производство, использование / под редакцией Гурикбала Сингха. Факультет селекции, растений и генетики Пентджабский сельскохозяйственный университет Лудхиана Индия. Издательский дом «Зерно», 2014. 650 с.

Від хорошого до кращого. Інокулянти компанії BASF. Газета «Агробізнес сьогодні». ТОВ «Прес-медіа», agro@impress-media.kiev.ua, 2015. 06 березня 2015 agro-business.com.ua. С. 20-22.

Федорук І.В. Вплив інокуляції насіння на врожай сої. Таврійський науковий вісник. Сільськогосподарські науки. Херсон, 2019. № 108. С. 110.

Бахмат М.І., Бахмат О.М. Розробка технологічних заходів для отримання екологічного зерна сої в умовах Західного Лісостепу. Корми і кормовиробництво. Київ, 2001. Вип. 47. С.105-106.

Published

2023-03-17