ХІМІЧНИЙ СКЛАД НАСІННЯ ЧОРНУШКИ ПОСІВНОЇ ЗАЛЕЖНО ВІД СТРОКУ СІВБИ ТА НОРМИ ВИСІВУ НАСІННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2025-1.3

Ключові слова:

чорнушка посівна, строк сівби, норма висіву насіння, уміст жиру, уміст ефірної олії, уміст білка, уміст вуглеводів

Анотація

У статті розглянуто питання оптимізації комплексу агротехнічних заходів за вирощування чорнушки посівної в умовах Лісостепу західного. Наведено хімічний склад насіння чорнушки посівної і висвітлено фармакологічні властивості застосування діючих речовин чорнушки посівної. Мета наших досліджень полягала в установленні оптимального строку сівби і норми висіву насіння чорнушки посівної для підвищення врожайності насіння і покращення показників його якості, зокрема хімічного складу. Закладався двохфакторний дослід. Фактор А – строк сівби (ІІ декада квітня, ІІІ декада квітня, І декада травня), фактор В – норма висіву насіння (10, 12 та 14 кг/га), за контроль узято варіант сівби у ІІІ декаді квітня нормою висіву насіння 10 кг/га. Дослідженнями встановлено, що у сприятливих погодних умовах 2021 р. сформувались оптимальні показники якості насіння чорнушки посівної, а в умовах 2023 р. – найменші. Найбільшим відсотком жиру в насінні чорнушки посівної характеризувався строк сівби у ІІ декаду квітня, показники за норм висіву насіння 10 та 12 кг/га становили в середньому за роки досліджень відповідно 36,6% та 36,5%. Оптимальні показники вмісту ефірної олії були за сівби чорнушки посівної у ІІ декаді квітня нормами висіву насіння 10 та 12 кг/га, показник становив у середньому за роки досліджень 1,4%, що перевищує контрольний варіант на 0,2%. Доведено, що строк сівби та норма висіву насіння впливали на вміст білка в насінні чорнушки посівної, який знаходився в межах 20,7–22,8%. Оптимальним він був за сівби у третій декаді квітня та норми висіву насіння 14 кг/га – 22,8%. Уміст вуглеводів був у межах 5,53–7,03%. За різних строків сівби та норм висіву насіння була досить істотна різниця, спосіб обробки не впливав на показник. Максимальний уміст вуглеводів був за сівби у І декаді травня нормою висіву насіння 14 кг/га, значення становили 6,93–7,03%.

Посилання

Бєлова Т.О. Лікувальні властивості, використання та впровадження в культуру чорнушки посівної. Матеріали II наук.-практ. Інтернет-конф. «Актуальні проблеми вирощування та переробки продукції рослинництва». Полтава, 2014. Вип. 2. С. 38–40.

Болгова Н.В., Маренкова Т.І. Аналіз жирнокислотного складу рослинної олії. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету. 2013. Вип. 13. Т. 1. С. 80–86.

Губаньов О. Лікарські рослини: від агрономії до застосування. Agroprofi. URL: http://www.agroprofi.com.ua/statti/1883-likarski-roslynyvid-ahronomiyi-do-zastosuvannya

Дроздова А.А., Мойсієнко В.В. Амінокислотний склад насіння сортів та видів рослин роду Nigella L. Інноваційні технології у рослинництві: проблеми та їх вирішення : матеріали ІІІ міжнар. наук.-практ. конф., присвяч. 100-річчю від дня заснув. агрономічного ф-ту, 2–3 червня 2022 р. Житомир : Поліський національний університет, 2022. С. 57–62.

Дроздова А.А., Мойсієнко В.В. Лікарські властивості та використання чорнушки посівної в Україні. Актуальні проблеми землеробської галузі та шляхи їх вирішення : матеріали Всеукр. наук.-практ. конф., 09–11 грудня 2020 р. Миколаїв : МНАУ, 2020. С. 29–31.

Климчук О.В., Поліщук І.С., Мазур В.А. Лікарські рослини. Технологія вирощування : навчальний посібник. Вінниця, 2012. 187 с.

Користь олії з чорного кмину в косметології. URL: https://www.ecoeda.in.ua/korist-oli%D1%97-z-chornogo-kminuvkosmetologi%D1%97/

Лікарські рослини: технологія вирощування та використання : підручник / В.Г. Біленко та ін. ; за ред. Б.Є. Якубенка. Житомир : Рута, 2015. 600 с.

Мустафін О. Hot Story. Неймовірні пригоди прянощів у світі людей. Харків : Фоліо, 2018. 192 с.

Ніколова Н.С., Данилів С.І. Аналіз жирної олії nigella sativa l. виробництва України та Болгарії. Вісник медичних і біологічних досліджень. 2022. № 1(11). С. 80–83.

Олія чорного кмину, користь. URL: https://richoil.ua/uk/oliia-chornogo-kminu-tsiliushcha-sila-shodu/

Семенюк М. Учені знайшли новий засіб проти COVID-19: може блокувати цитокіновий шторм. OBOZ.UA. URL: https://covid.obozrevatel.com/ukr/vcheni-znajshli-novij-zasib-proti-covid-19-mozhe-blokuvati-tsitokinovij-shtorm.htm

Ткаченко В. Рослина надії: цілющі властивості чорного кмину. Огородник. URL: https://www.ogorodnik.com/node/7931

A Comprehensive Review of the Physicochemical, Quality and Nutritional Properties of Nigella Sativa Oil / Yeganeh Mazaheri et al. Food Reviews International. 2019. Vol. 35, № 4. Р. 1–21.

Mechanism of action and the biological activities of Nigella sativa oil components / Silva A.F.C. et al. Food Bioscience. 2020. Vol. 38, № 100783. Р. 1–11.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-03-03