CHEMICAL COMPOSITION OF BLACK CUMIN SEEDS DEPENDING ON THE SOWING DATE AND SEEDING RATE
DOI:
https://doi.org/10.37406/2706-9052-2025-1.3Keywords:
black cumin, sowing date, seeding rate, fat content, essential oil content, protein content, carbohydrate contentAbstract
The scientific article considers the issue of optimizing the complex of agrotechnical measures for growing black cumin in the conditions of the Western Forest-Steppe. The chemical composition of black cumin seeds is given and the pharmacological properties of the use of black cumin active substances are highlighted. The purpose of our research was to establish the optimal sowing date and seeding rate of black cumin seeds to increase seed yield and improve its quality indicators, in particular its chemical composition. A two-factor experiment was set up. Factor A is the sowing date (2nd decade of April, 3rd decade of April, 1st decade of May), factor B is the seeding rate (10, 12 and 14 kg/ha), the control variant was taken as sowing in the 3rd decade of April with a seeding rate of 10 kg/ha. The studies have established that in favorable weather conditions in 2021, optimal indicators of the quality of black cumin seeds were formed, and in 2023, the lowest. The highest percentage of fat in black cumin seeds was characterized by the sowing period in the second decade of April, the indicators at seeding rates of 10 and 12 kg/ha were on average over the years of research, respectively: 36.6 and 36.5%. The optimal indicators of the content of essential oil were when sowing black cumin in the second decade of April with seeding rates of 10 and 12 kg/ha, the indicator was on average over the years of research 1.4%, which exceeds the control variant by 0.2%. It is proven that the sowing period and seeding rate affected the protein content in black cumin seeds, which was within 20.7–22.8%. It was optimal for sowing in the third decade of April and seeding rate of 14 kg/ha – 22.8%. The carbohydrate content was within 5.53–7.03%. There was a significant difference at different sowing dates and seeding rates, the processing method did not affect the indicator. The maximum carbohydrate content was for sowing in the first decade of May with a seeding rate of 14 kg/ha, the values were 6.93–7.03%.
References
Бєлова Т.О. Лікувальні властивості, використання та впровадження в культуру чорнушки посівної. Матеріали II наук.-практ. Інтернет-конф. «Актуальні проблеми вирощування та переробки продукції рослинництва». Полтава, 2014. Вип. 2. С. 38–40.
Болгова Н.В., Маренкова Т.І. Аналіз жирнокислотного складу рослинної олії. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету. 2013. Вип. 13. Т. 1. С. 80–86.
Губаньов О. Лікарські рослини: від агрономії до застосування. Agroprofi. URL: http://www.agroprofi.com.ua/statti/1883-likarski-roslynyvid-ahronomiyi-do-zastosuvannya
Дроздова А.А., Мойсієнко В.В. Амінокислотний склад насіння сортів та видів рослин роду Nigella L. Інноваційні технології у рослинництві: проблеми та їх вирішення : матеріали ІІІ міжнар. наук.-практ. конф., присвяч. 100-річчю від дня заснув. агрономічного ф-ту, 2–3 червня 2022 р. Житомир : Поліський національний університет, 2022. С. 57–62.
Дроздова А.А., Мойсієнко В.В. Лікарські властивості та використання чорнушки посівної в Україні. Актуальні проблеми землеробської галузі та шляхи їх вирішення : матеріали Всеукр. наук.-практ. конф., 09–11 грудня 2020 р. Миколаїв : МНАУ, 2020. С. 29–31.
Климчук О.В., Поліщук І.С., Мазур В.А. Лікарські рослини. Технологія вирощування : навчальний посібник. Вінниця, 2012. 187 с.
Користь олії з чорного кмину в косметології. URL: https://www.ecoeda.in.ua/korist-oli%D1%97-z-chornogo-kminuvkosmetologi%D1%97/
Лікарські рослини: технологія вирощування та використання : підручник / В.Г. Біленко та ін. ; за ред. Б.Є. Якубенка. Житомир : Рута, 2015. 600 с.
Мустафін О. Hot Story. Неймовірні пригоди прянощів у світі людей. Харків : Фоліо, 2018. 192 с.
Ніколова Н.С., Данилів С.І. Аналіз жирної олії nigella sativa l. виробництва України та Болгарії. Вісник медичних і біологічних досліджень. 2022. № 1(11). С. 80–83.
Олія чорного кмину, користь. URL: https://richoil.ua/uk/oliia-chornogo-kminu-tsiliushcha-sila-shodu/
Семенюк М. Учені знайшли новий засіб проти COVID-19: може блокувати цитокіновий шторм. OBOZ.UA. URL: https://covid.obozrevatel.com/ukr/vcheni-znajshli-novij-zasib-proti-covid-19-mozhe-blokuvati-tsitokinovij-shtorm.htm
Ткаченко В. Рослина надії: цілющі властивості чорного кмину. Огородник. URL: https://www.ogorodnik.com/node/7931
A Comprehensive Review of the Physicochemical, Quality and Nutritional Properties of Nigella Sativa Oil / Yeganeh Mazaheri et al. Food Reviews International. 2019. Vol. 35, № 4. Р. 1–21.
Mechanism of action and the biological activities of Nigella sativa oil components / Silva A.F.C. et al. Food Bioscience. 2020. Vol. 38, № 100783. Р. 1–11.