ОБҐРУНТУВАННЯ РОЗШИРЕННЯ АСОРТИМЕНТУ ВИРОЩУВАННЯ НІШЕВИХ КУЛЬТУР У ПОЛІССІ УКРАЇНИ ДЛЯ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2025-1.15

Ключові слова:

сорго зернове, спельта озима, здорове харчування, Полісся

Анотація

У сучасних умовах глобальних змін клімату, трансформації аграрного сектору та зростання попиту на екологічно безпечну та якісну фітопродукцію особливу увагу привертає обґрунтування необхідності розширення асортименту вирощуваних нішевих культур на Поліссі України. У статті досліджено переваги вирощування сорго зернового та спельти озимої. Розширення асортименту сільськогосподарських культур є ключовим кроком для забезпечення збалансованого харчування, зміцнення продовольчої безпеки та розвитку аграрного сектору. Ці культури вирізняються високою адаптивністю до специфічних кліматичних умов регіону, зокрема до малородючих ґрунтів і нестійкого зволоження. Дослідження наголошують на їхній екологічній стійкості, низьких вимогах до ресурсів і високій економічній доцільності вирощування. Сорго зернове приваблює своєю посухостійкістю, високим вмістом клітковини та відсутністю глютена, що робить його цінним компонентом для здорового харчування. Спельта озима демонструє високу стійкість до хвороб, багатий поживний склад із високим вмістом білка та мікроелементів. Обидві культури мають значний потенціал для органічного землеробства й експортної діяльності, відповідають сучасним трендам здорового способу життя. Результати аналізу підтвердили перспективність інтеграції цих культур у сівозміни Полісся. Екологічний аналіз показав, що вони сприяють відновленню ґрунтів, зниженню енергозатрат і забезпеченню біорозмаїття. Економічний аналіз підтвердив високу рентабельність вирощування завдяки стабільному попиту на внутрішньому та зовнішньому ринках. Упровадження нішевих культур не лише зміцнить аграрний сектор, але й сприятиме розвитку сільських громад через створення нових робочих місць і підвищення доходів фермерів. Дослідження є цінним ресурсом для фермерів, агрономів і науковців, які шукають ефективних рішень для сталого сільськогосподарського виробництва в умовах змін клімату.

Посилання

Ковальов В., Трембіцька О., Радько Т. Біологічна активність ґрунту за органічної системи вирощування культур у короткоротаційній сівозміні. Агропромислове виробництво Полісся : збірник наукових праць. 2015. Вип. 8. С. 15–20.

Біорізноманіття дикорослих, лікарських і сільськогосподарських рослин-медоносів : навчальний посібник / С. Столяр та ін. ; за ред. С. Столяр, С. Журавля. Житомир : Поліський національний університет, 2024. 248 с.

Бойко М. Сорго як харчовий продукт: перспективи та нові можливості. Таврійський науковий вісник. 2023. № 138. С. 15–21. https://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.138.2.

Вигера С. Природоохоронний контроль культурних фітоценозів : монографія. Київ : ЦП «Компринт», 2015. 398 с.

Дробот В., Приходько Ю, Бережна Г. Борошно сорго у технології безглютенового хліба. Наукові праці Національного університету харчових технологій. 2019. Т. 25 (1). С. 208–214. DOI: 10.24263/2225-2924-2019-25-1-21.

Зось-Кіор М. Удосконалення системи управління земельними ресурсами аграрних підприємств в умовах глобалізації : монографія. Полтава : ПолтНТУ, 2015. 334 с.

Каленська С. Збагачення рослинного біорізноманіття – шлях до подолання викликів людству. Цілі сталого розвитку третього тисячоліття: виклики для університетів наук про життя : матеріали Міжнародної науково-практичної конференції. Київ, 2018. Т. 2. С. 231–234.

Мірзоєва Т. Ефективність виробництва нішевих зернових культур у контексті забезпечення продовольчої безпеки і створення доданої вартості. Економіка та суспільство. 2024. Вип. 67. https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-67-158.

Столяр С., Трембіцька О. Перспективні нішеві культури для органічного землеробства в Поліссі України з урахуванням змін клімату. Органічне агровиробництво: освіта і наука : збірник матеріалів IX Міжнародної науково-практичної конференції, 26 листопада 2024 р. Київ : Науково-методичний центр ВФПО, 2024. С. 58–62.

Столяр С. Екологічні особливості вирощування сорго зернового в Поліссі України за умовах мінливого клімату. Кліматичні зміни та сільське господарство. Виклики для аграрної науки та освіти : збірник матеріалів VІІ Міжнародної науково-практичної конференції, 27 березня 2024 р. Київ : Науково-методичний центр ВФПО, 2024. С. 118–121.

Chairi F., Sanchez-Bragado R., Dolores M.S. Agronomic and physiological traits related to the genetic advance of semi-dwarf durum wheat: the case of Spain. Plant Science. 2020. Vol. 295. Р. 201–210.

Davydenko S., Rozhkov A., Karpuk L., Popov S., Mykhailyn V. Elements of plant productivity and biological yield capacity of grain sorghum hybrids depending on the inter-row width and seed sowing rate. Scientific Horizons. 2022. Vol. 25 (6). P. 55–64.

Trends and progress in sorghum research over two decades, and implications to global food security / T.T. George et all. S. Afr. J. Bot. 2022. Vol. 151. P. 960–969.

Khalifa M., Eltahir E.A. Assessment of global sorghum production, tolerance, and climate risk. Front. Sustain. Food Syst. 2023. Vol. 7. P. 1–20.

Grains – A major source of sustainable protein for health / K.S. Poutanen et all. Nutr. Rev. 2022. Vol. 80. P. 1648–1663.

Rahman S.M.E. Mele M.A., Lee Y.T., Islam M.Z. Consumer preference, quality, and safety of organic and conventional fresh fruits, vegetables, and cereals. Foods. 2021. Vol. 10. P. 105.

Tóth V., Láng L., Vida G., Mikó P., Rakszegi M. Characterization of the protein and carbohydrate related quality traits of a large set of spelt wheat genotypes. Foods. 2022. Vol. 11. P. 2061.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-03-03