RATIONALE FOR EXPANDING THE RANGE CULTIVATION OF NICHE CROPS IN POLISSYA OF UKRAINE FOR HEALTHY NUTRITION

Authors

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2025-1.15

Keywords:

grain sorghum, winter spelt, healthy nutrition, Polissіa

Abstract

In the current conditions of global climate change, transformation of the agricultural sector and growing demand for environmentally friendly and high-quality phytoproducts, the need to expand the range of niche crops grown in Polissya of Ukraine is of particular importance. The article investigates the advantages of growing grain sorghum and winter spelt. Expanding the range of crops is a key step towards ensuring a balanced diet, strengthening food security and developing the agricultural sector. These crops are highly adaptable to the specific climatic conditions of the region, including low-fertility soils and unstable moisture. Studies emphasize their environmental sustainability, low resource requirements, and high economic viability. Grain sorghum is attractive due to its drought tolerance, high fiber content, and lack of gluten, which makes it a valuable component of a healthy diet. Winter spelt is highly resistant to disease and has a rich nutritional composition with high protein and trace elements. Both crops have significant potential for organic farming and export activities, meeting modern trends in healthy lifestyles. The results of the analysis confirmed the prospects of integrating these crops into crop rotations in Polissia. The environmental analysis showed that they contribute to soil restoration, reduce energy consumption, and ensure biodiversity. The economic analysis confirmed the high profitability of cultivation due to stable demand in domestic and foreign markets. The introduction of niche crops will not only strengthen the agricultural sector, but also contribute to the development of rural communities by creating new jobs and increasing farmers’ incomes. The research is a valuable resource for farmers, agronomists and scientists looking for effective solutions for sustainable agricultural production in the face of climate change.

References

Ковальов В., Трембіцька О., Радько Т. Біологічна активність ґрунту за органічної системи вирощування культур у короткоротаційній сівозміні. Агропромислове виробництво Полісся : збірник наукових праць. 2015. Вип. 8. С. 15–20.

Біорізноманіття дикорослих, лікарських і сільськогосподарських рослин-медоносів : навчальний посібник / С. Столяр та ін. ; за ред. С. Столяр, С. Журавля. Житомир : Поліський національний університет, 2024. 248 с.

Бойко М. Сорго як харчовий продукт: перспективи та нові можливості. Таврійський науковий вісник. 2023. № 138. С. 15–21. https://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.138.2.

Вигера С. Природоохоронний контроль культурних фітоценозів : монографія. Київ : ЦП «Компринт», 2015. 398 с.

Дробот В., Приходько Ю, Бережна Г. Борошно сорго у технології безглютенового хліба. Наукові праці Національного університету харчових технологій. 2019. Т. 25 (1). С. 208–214. DOI: 10.24263/2225-2924-2019-25-1-21.

Зось-Кіор М. Удосконалення системи управління земельними ресурсами аграрних підприємств в умовах глобалізації : монографія. Полтава : ПолтНТУ, 2015. 334 с.

Каленська С. Збагачення рослинного біорізноманіття – шлях до подолання викликів людству. Цілі сталого розвитку третього тисячоліття: виклики для університетів наук про життя : матеріали Міжнародної науково-практичної конференції. Київ, 2018. Т. 2. С. 231–234.

Мірзоєва Т. Ефективність виробництва нішевих зернових культур у контексті забезпечення продовольчої безпеки і створення доданої вартості. Економіка та суспільство. 2024. Вип. 67. https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-67-158.

Столяр С., Трембіцька О. Перспективні нішеві культури для органічного землеробства в Поліссі України з урахуванням змін клімату. Органічне агровиробництво: освіта і наука : збірник матеріалів IX Міжнародної науково-практичної конференції, 26 листопада 2024 р. Київ : Науково-методичний центр ВФПО, 2024. С. 58–62.

Столяр С. Екологічні особливості вирощування сорго зернового в Поліссі України за умовах мінливого клімату. Кліматичні зміни та сільське господарство. Виклики для аграрної науки та освіти : збірник матеріалів VІІ Міжнародної науково-практичної конференції, 27 березня 2024 р. Київ : Науково-методичний центр ВФПО, 2024. С. 118–121.

Chairi F., Sanchez-Bragado R., Dolores M.S. Agronomic and physiological traits related to the genetic advance of semi-dwarf durum wheat: the case of Spain. Plant Science. 2020. Vol. 295. Р. 201–210.

Davydenko S., Rozhkov A., Karpuk L., Popov S., Mykhailyn V. Elements of plant productivity and biological yield capacity of grain sorghum hybrids depending on the inter-row width and seed sowing rate. Scientific Horizons. 2022. Vol. 25 (6). P. 55–64.

Trends and progress in sorghum research over two decades, and implications to global food security / T.T. George et all. S. Afr. J. Bot. 2022. Vol. 151. P. 960–969.

Khalifa M., Eltahir E.A. Assessment of global sorghum production, tolerance, and climate risk. Front. Sustain. Food Syst. 2023. Vol. 7. P. 1–20.

Grains – A major source of sustainable protein for health / K.S. Poutanen et all. Nutr. Rev. 2022. Vol. 80. P. 1648–1663.

Rahman S.M.E. Mele M.A., Lee Y.T., Islam M.Z. Consumer preference, quality, and safety of organic and conventional fresh fruits, vegetables, and cereals. Foods. 2021. Vol. 10. P. 105.

Tóth V., Láng L., Vida G., Mikó P., Rakszegi M. Characterization of the protein and carbohydrate related quality traits of a large set of spelt wheat genotypes. Foods. 2022. Vol. 11. P. 2061.

Published

2025-03-03