РЕАКЦІЯ СОРТІВ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ РІЗНОВИДІВ LUTESCENS ТА ERYTHROSPERMUM НА ТЕРМІНИ СІВБИ В УМОВАХ ПІВНІЧНОГО СТЕПУ УКРАЇНИ
DOI:
https://doi.org/10.37406/2706-9052-2025-2.4Ключові слова:
пшениця озима, різновид, термін сівби, міжфазний період, біометричні показникиАнотація
Для отримання високих і сталих урожаїв зерна необхідні сприятливі погодні умови впродовж усього періоду вегетації рослин, однак останні залежать від природних факторів, які неможливо корегувати. Змінюючи строки сівби в допустимих межах, можна впливати на забезпеченість рослин теплом і сонячною радіацією, тобто побічно оптимізувати біотичні й абіотичні фактори життєдіяльності зернових культур. Рослини пшениці озимої різних різновидів мають генетичні відмінності в потребах до термінів сівби, тому встановлення найбільш сприятливих термінів має наукове та практичне значення. Метою досліджень було встановлення найбільш сприятливих термінів сівби для різновидів пшениці озимої Erythrospermum і Lutescens в умовах Північного Степу України. Для досліджень використовували сорти пшениці озимої м’якої Вежа (Lutescens) і Юзовська (Erythrospermum). Установлено, що за більш пізніх термінів сівби (15 жовтня та 25 жовтня) міжфазний період сівба-сходи подовжується порівняно з ранніми термінами в середньому на одну добу незалежно від сорту. За першого терміну сівби (15 вересня) найтриваліший осінній період вегетації був у сорту Юзовська. При порівнянні із середньобагаторічним цей показник був більшим на 3 доби. У більш пізні терміни сівби тривалість осіннього періоду вегетації поступово зменшувалася незалежно від сорту. Біометричні показники рослин пшениці озимої наприкінці фази кущіння залежали як від терміну сівби, так і від сорту, що вивчався. Найвищий коефіцієнт кущіння в сорту Вежа (Lutescens) формувався за сівби 15 вересня – 2,82. Рослини сорту Юзовська (Erythrospermum) за цього терміну сівби формували коефіцієнт кущіння на рівні 2,77. Найвищі коефіцієнти продуктивного кущіння (2,15 та 1,83) у фазі воскової стиглості сформували рослини сорту Юзовська (Erythrospermum) за сівби 15 вересня й 5 жовтня відповідно. Найкращі біометричні показники рослин сорту Вежа (Lutescens) наприкінці вегетації формувалися за двох перших термінів сівби – 15.09 та 25.09, забезпечивши коефіцієнти продуктивного кущіння на рівні – 2,03 й 1,88 відповідно. Отже, установлено, що сорти обох різновидів мали найкращі біометричні показники за термін сівби 15 вересня.
Посилання
Вінюков О.О., Вискуб Р.С., Чугрій Г.А. Формування продуктивності рослин пшениці озимої залежно від строків сівби. Таврійський науковий вісник. 2021. № 118. С. 47–57. https://doi.org/10.32851/2226-0099.2021.118.6.
Гирка А.Д. Зимостійкість рослин озимої пшениці залежно від строків сівби. Бюлетень Інституту зернового господарства УААН. 2009. № 36. С. 45–49.
Гирка А. Д., Педаш О. О., Кулик І. О., Вінюков О. О., Іщенко В. А. Продуктивність пшениці озимої залежно від строку сівби та норми висіву після ріпаку озимого в умовах Степу. Ukrainian Journal of Ecology. 2017. № 7(1). Р. 30–36. http://dx.doi.org/10.15421/201703
Желдубовський М.С., Ярощук С.В., Дубовик І.І. Вплив строків сівби на формування показників структури врожаю пшениці озимої. Аграрні інновації. 2024. № 24. С. 67–72. https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2024.24.9.
Кривенко А.І., Почколіна С.В., Безеде Н.Г. Урожайність та якість зерна перспективних сортів озимої пшениці за різними строками сівби в умовах Південного Степу України. Таврійський науковий вісник. 2019. № 107. С. 78–85. https://doi.org/10.32851/2226-0099.2019.107.10.
Науково-обґрунтована система ведення агропромислового виробництва Донеччини. Донецьк : Регіон, 2007. 511 с.
Основи наукових досліджень в агрономії / В.О. Єщенко та ін. Вінниця : ПП «ТД Едельвейс і К», 2014. 332 с.
Ткачук В.П., Тимощук Т.М. Вплив строків сівби на продуктивність пшениці озимої. Вісник аграрної науки. 2020. № 3 (804). С. 38–44. https://doi.org/10.31073/agrovisnyk202003-05.
Черенков А. В., Солодушко М. М., Ярошенко С. С., Гасанова І. І., Педаш О. О., Дудка М. І. Особливості вирощування пшениці озимої в Степу України: монографія. Київ: Аграрна наука, 2021. 184 с. https://doi.org/10.31073/978-966-540-521-4
Чугрій Г. А., Вискуб Р. С., Поплевко В. І., Шульц П, Скнипа Н. Л. Наукові принципи підбору сортів пшениці м’якої озимої за адаптивними ознаками. Аграрні інновації. 2022. № 11. С. 60–67. doi: 10.31210/visnyk2022.02.01
Чугрій Г.А. Оцінка ефективності вирощування пшениці озимої за трьома технологіями: інтенсивна, органо-адаптивна та органічна. Таврійський науковий вісник. 2020. № 112. С. 166–173. https://doi.org/10.32851/2226-0099.2020.112.24.
Чугрій Г.А. Ріст та розвиток рослин пшениці озимої залежно від строку сівби в умовах північного Степу України. Таврійський науковий вісник. 2021. № 122. С. 139–144. https://doi.org/10.32851/2226-0099.2021.122.20.
Чугрій Г.А. Формування врожайності пшениці озимої залежно від елементів технології вирощування в умовах північного Степу України. Таврійський науковий вісник. 2020. № 111. С. 152–157. https://doi.org/10.32851/2226-0099.2020.111.21.
Ярчук І.І., Мельник Т.В. Строки сівби і норми висіву пшениці твердої озимої. Зернові культури. 2018. Т 2. № 1. С. 94–100. DOI: 10.31867/2523- 4544/0013.
Diachenko G., Laktionov I., Vinyukov O., Likhushyna H. A Decision Support System for Wheat Powdery Mildew Risk Prediction Using Weather Monitoring, Machine Learning and Explainable Artificial Intelligence. Computers and Electronics in Agriculture. 2025. 230. 109905. DOI:10.1016/j.compag.2025.109905
Intsar H.H., Wahid S.A., Al-Abodi H.M.K., Abdullah S., Mahamud R., Hossain B. Grain yield and quality of wheat as affected by cultivars and seeding rates. Malaysian Journal of Sustainable Agriculture. 2019. № 3 (1). Р. 8–12. DOI: 10.26480/mjsa.01.2019.08.12.
Karpenko O., Butenko Y., Rozhko V., Sykalo О., Chernega T., Kustovska A., Onychko V., Tymchuk D., Filon V., Novikova A. Influence of Agricultural Systems on Microbiological Transformation of Organic Matter in Wheat Winter Crops on Typical Black Soils. Journal of Ecological Engineering. 2022. Vol. 23 (9). P. 181–186. https://doi.org/10.12911/22998993/151885.
Korkhova M., Smirnova I., Panfilova A., Bilichenko O. Productivity of winter wheat depending on varietal characteristics and pre-sowing treatment of seeds with biological products. Scientific Horizons. 2023. № 26 (5). P. 65–75. DOI: 10.48077/scihor5.2023.65.
Twizerimana A., Niyigaba E., Mugenzi I., Ngnadong W. A., Li C., Hao T.Q., Hai J.B. The Combined Effect of Different Sowing Methods and Seed Rates on the Quality Features and Yield of Winter Wheat. Agriculture. 202. № 10 (5). 153 р. DOI: 10.3390/agriculture10050153.
Vinykov O., Vyskub R. Development of the concept of a productive adaptive model cultivation of winter wheat in conditions of insufficient moisture supply of the Steppe of Ukraine. Danish scientific journal. 2020. № 35. С. 9–16.