RESPONSE OF WINTER WHEAT VARIETIES OF LUTESCENS AND ERYTHROSPERMUM TO SOWING TIMES IN THE CONDITIONS OF THE NORTHERN STEPPE OF UKRAINE
DOI:
https://doi.org/10.37406/2706-9052-2025-2.4Keywords:
winter wheat, variety, sowing date, biometric indicators, interphase periodAbstract
To obtain high and stable grain yields, favorable weather conditions are necessary throughout the entire vegetation period of plants, but the latter depend on natural factors that cannot be adjusted. By changing the sowing dates within acceptable limits, it is possible to influence the provision of plants with heat and solar radiation, that is, indirectly optimize the biotic and abiotic factors of the vital activity of grain crops. Winter wheat plants of different varieties have genetic differences in their needs for sowing dates, therefore, establishing the most favorable dates is of scientific and practical importance. The purpose of the research was to establish the most favorable sowing dates for winter wheat varieties Erythrospermum and Lutescens in the conditions of the Northern Steppe of Ukraine. The varieties of winter wheat Vezha (Lutescens) and Yuzovska (Erythrospermum) were used for the research. It was found that at later sowing dates (October 15 and October 25), the interphase period sowing-seedlings is extended compared to early dates by an average of one day, regardless of the variety. It was found that at the first sowing date (September 15), the longest autumn vegetation period was in the Yuzovska variety. When compared with the average multi-year norm, this indicator was 3 days longer. At later sowing dates, the duration of the autumn vegetation period gradually decreased regardless of the variety. Biometric indicators of winter wheat plants at the end of the tillering phase depended on both the sowing date and the variety under study. The highest tillering coefficient in the Vezha (Lutescens) variety was formed when sowing on September 15 – 2.82. Plants of the Yuzovska variety (Erythrospermum) at this sowing date formed a tillering coefficient of 2.77. The highest coefficients of productive tillering at the end of the growing season (2.15 and 1.83) of the Yuzovska variety (Erythrospermum) were formed by plants sown on September 15 and October 5, respectively. The best biometric indicators of plants of the Vezha variety (Lutescens) at the end of the growing season were formed during the first two sowing dates – September 15 and September 25, providing coefficients of productive tillering at the level of 2.03 and 1.88, respectively. Thus, it was established that the varieties of both varieties had the best biometric indicators for the sowing date of September 15.
References
Вінюков О.О., Вискуб Р.С., Чугрій Г.А. Формування продуктивності рослин пшениці озимої залежно від строків сівби. Таврійський науковий вісник. 2021. № 118. С. 47–57. https://doi.org/10.32851/2226-0099.2021.118.6.
Гирка А.Д. Зимостійкість рослин озимої пшениці залежно від строків сівби. Бюлетень Інституту зернового господарства УААН. 2009. № 36. С. 45–49.
Гирка А. Д., Педаш О. О., Кулик І. О., Вінюков О. О., Іщенко В. А. Продуктивність пшениці озимої залежно від строку сівби та норми висіву після ріпаку озимого в умовах Степу. Ukrainian Journal of Ecology. 2017. № 7(1). Р. 30–36. http://dx.doi.org/10.15421/201703
Желдубовський М.С., Ярощук С.В., Дубовик І.І. Вплив строків сівби на формування показників структури врожаю пшениці озимої. Аграрні інновації. 2024. № 24. С. 67–72. https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2024.24.9.
Кривенко А.І., Почколіна С.В., Безеде Н.Г. Урожайність та якість зерна перспективних сортів озимої пшениці за різними строками сівби в умовах Південного Степу України. Таврійський науковий вісник. 2019. № 107. С. 78–85. https://doi.org/10.32851/2226-0099.2019.107.10.
Науково-обґрунтована система ведення агропромислового виробництва Донеччини. Донецьк : Регіон, 2007. 511 с.
Основи наукових досліджень в агрономії / В.О. Єщенко та ін. Вінниця : ПП «ТД Едельвейс і К», 2014. 332 с.
Ткачук В.П., Тимощук Т.М. Вплив строків сівби на продуктивність пшениці озимої. Вісник аграрної науки. 2020. № 3 (804). С. 38–44. https://doi.org/10.31073/agrovisnyk202003-05.
Черенков А. В., Солодушко М. М., Ярошенко С. С., Гасанова І. І., Педаш О. О., Дудка М. І. Особливості вирощування пшениці озимої в Степу України: монографія. Київ: Аграрна наука, 2021. 184 с. https://doi.org/10.31073/978-966-540-521-4
Чугрій Г. А., Вискуб Р. С., Поплевко В. І., Шульц П, Скнипа Н. Л. Наукові принципи підбору сортів пшениці м’якої озимої за адаптивними ознаками. Аграрні інновації. 2022. № 11. С. 60–67. doi: 10.31210/visnyk2022.02.01
Чугрій Г.А. Оцінка ефективності вирощування пшениці озимої за трьома технологіями: інтенсивна, органо-адаптивна та органічна. Таврійський науковий вісник. 2020. № 112. С. 166–173. https://doi.org/10.32851/2226-0099.2020.112.24.
Чугрій Г.А. Ріст та розвиток рослин пшениці озимої залежно від строку сівби в умовах північного Степу України. Таврійський науковий вісник. 2021. № 122. С. 139–144. https://doi.org/10.32851/2226-0099.2021.122.20.
Чугрій Г.А. Формування врожайності пшениці озимої залежно від елементів технології вирощування в умовах північного Степу України. Таврійський науковий вісник. 2020. № 111. С. 152–157. https://doi.org/10.32851/2226-0099.2020.111.21.
Ярчук І.І., Мельник Т.В. Строки сівби і норми висіву пшениці твердої озимої. Зернові культури. 2018. Т 2. № 1. С. 94–100. DOI: 10.31867/2523- 4544/0013.
Diachenko G., Laktionov I., Vinyukov O., Likhushyna H. A Decision Support System for Wheat Powdery Mildew Risk Prediction Using Weather Monitoring, Machine Learning and Explainable Artificial Intelligence. Computers and Electronics in Agriculture. 2025. 230. 109905. DOI:10.1016/j.compag.2025.109905
Intsar H.H., Wahid S.A., Al-Abodi H.M.K., Abdullah S., Mahamud R., Hossain B. Grain yield and quality of wheat as affected by cultivars and seeding rates. Malaysian Journal of Sustainable Agriculture. 2019. № 3 (1). Р. 8–12. DOI: 10.26480/mjsa.01.2019.08.12.
Karpenko O., Butenko Y., Rozhko V., Sykalo О., Chernega T., Kustovska A., Onychko V., Tymchuk D., Filon V., Novikova A. Influence of Agricultural Systems on Microbiological Transformation of Organic Matter in Wheat Winter Crops on Typical Black Soils. Journal of Ecological Engineering. 2022. Vol. 23 (9). P. 181–186. https://doi.org/10.12911/22998993/151885.
Korkhova M., Smirnova I., Panfilova A., Bilichenko O. Productivity of winter wheat depending on varietal characteristics and pre-sowing treatment of seeds with biological products. Scientific Horizons. 2023. № 26 (5). P. 65–75. DOI: 10.48077/scihor5.2023.65.
Twizerimana A., Niyigaba E., Mugenzi I., Ngnadong W. A., Li C., Hao T.Q., Hai J.B. The Combined Effect of Different Sowing Methods and Seed Rates on the Quality Features and Yield of Winter Wheat. Agriculture. 202. № 10 (5). 153 р. DOI: 10.3390/agriculture10050153.
Vinykov O., Vyskub R. Development of the concept of a productive adaptive model cultivation of winter wheat in conditions of insufficient moisture supply of the Steppe of Ukraine. Danish scientific journal. 2020. № 35. С. 9–16.