ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ ОРГАНО-МІНЕРАЛЬНИХ ДОБРИВ ПІД ПОСІВИ ОЗИМИХ КАПУСТЯНИХ КУЛЬТУР
DOI:
https://doi.org/10.37406/2706-9052-2025-2.14Ключові слова:
озимий ріпак, озима суріпиця, мінеральні добрива, органічні добрива, азот, фосфор, калійАнотація
У статті наведено результати наукових досліджень з вивчення впливу особливостей застосування органо-мінеральних добрив на продуктивність посівів озимого ріпаку й суріпиці, які значною мірою залежать від родючості ґрунту та ґрунтово-кліматичних умов. За результатами досліджень установлено, що на дерново-підзолистому середньо-суглинковому ґрунті врожайність зеленої маси озимого ріпаку сорту Дембо, зібраної у фазі цвітіння, на контрольній ділянці (без унесення добрив) становила 19,2 т/га, тоді як на варіанті з унесенням мінеральних добрив к дозі N90P90K90 кг/га діючої речовини – 28,1 т/га, а на варіанті N180P90K90 – 40,3 т/га відповідно. Нашими розрахунками якісних показників установлено збір кормових одиниць – 4,6–4,8 т/га, перетравного протеїну – 0,52 т/га при забезпеченні однієї кормової одиниці 131–132 г протеїну. Урожайність зеленої маси сорту Черемош на контрольній ділянці (без унесення добрив) становила 21,4 т/га, на варіантах з унесенням мінеральних добрив у дозі N90P90K90 – 32,3 т/га, а в дозі N180P90K90 – 42,6 т/га з умістом протеїну 138–142 г однієї кормової одиниці. Визначено, що застосування мінеральних добрив впливало на врожайність і якість зеленої маси суріпиці озимої (звичайної) сорту Оріана. Так, на ділянці без унесення мінеральних добрив урожайність становила 29,6 т/га. При внесенні мінеральних добрив у дозі N180P90K90 урожайність зеленої маси становила 39,6 т/га з умістом протеїну в зеленій масі 2,8–3,1%, а на варіанті N90P90K90 – 35,8 т/га. Використання мінеральних добрив дало змогу отримати прибавку врожайності зеленої маси суріпиці озимої сорту Раміра на рівні 3,5 т/га на варіанті N90P90K90, а на варіанті N180P90K90 – 7,6 т/га з умістом протеїну 2,2–2,8% порівняно з контролем (без унесення добрив) 24,3 т/га. Таким чином, ефективність використання органо-мінеральних добрив на посівах озимого ріпаку й суріпиці значною мірою залежить від дози, строків і способів їх унесення.
Посилання
Абрамик М.І., Кифорук І.М., Мазур В.М. Рекомендації з вирощування ріпаку озимого / Прикарпатська державна сільськогосподарська дослідна станція ІСГКР НААН. Івано-Франківськ, 2012. 23 с.
Господаренко Г.М., Карнаух О.Б. Мікроелементи і добрива в живленні рослин : навчальний посібник. Кам’янець-Подільський : Рута, 2020. 348 с.
Гусєв М.Г., Коковіхін С.В., Пелих І.Я. Ріпак – перспективна кормова й олійна культура на півдні України. Вінниця, 2011. 160 с.
Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні / Міністерство аграрної політики та продовольства України. 2025. URL: https://minagro.gov.ua/file-storage/reyestr-sortiv-roslin.
Квітко Г.П., Гетман Н.Я. Агробіологічне обґрунтування ефективного використання ріллі при виробництві кормів в системі зеленого конвеєра правобережного Лісостепу. Збірник наукових праць Вінницького ДАУ. 2002. Вип. 12. С. 68–71.
Мойсієнко В.В., Панчишин В.З., Стоцька С.В. Урожайність сумішок вівса з капустяними культурами залежно від удобрення в умовах Полісся. Наукові горизонти. 2018. № 1 (64). С. 3–9.
Петерс Я. Мікроелементи в живленні озимих. Доцільність застосування. Агроном. 2021. № 2. С. 34–36. URL: https://www.agronom.com.ua/mikroelementy-v-zhyvlenni-ozymyh-dotsilnist-zastosuvannya/.
Поляков О.І., Вахненко С.В., Тараненко С.В. Вплив мінерального живлення та застосування ретарданту на ріст, розвиток та врожайність озимого ріпаку. Науково-технічний бюлетень Інституту олійних культур НААН : періодичне наукове фахове видання (сільськогосподарські науки). 2013. Вип. 19. С. 84–89.
Царук І.В., Рахметов Д.Б. Екологічна пластичність та стабільність продуктивності озимих капустяних культур під впливом елементів технології вирощування. Наукові праці Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків : збірник наукових праць. Київ : ФОП Корзун Д.Ю., 2021. Вип. 30. С. 105–111. URL: https://doi.org/10.47414/np.30.2022.268948.
Шувар І. Збільшення продуктивності українських ланів. Аробізнес сьогодні. 2011. URL: https://agro-business.com.ua/agro/ahronomiia-sohodni/item/165-zbilshennia-produktyvnosti-ukrainskykh-laniv.html.