FEATURES OF THE APPLICATION OF ORGANO-MINERAL FERTILIZERS FOR SOWING WINTER CABBAGE CROPS

Authors

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2025-2.14

Keywords:

winter rapeseed, winter rapeseed, mineral fertilizers, organic fertilizers, nitrogen, phosphorus, potassium

Abstract

The article presents the results of scientific research on the impact of the application of organo-mineral fertilizers on the productivity of winter rapeseed and buttercup crops, which largely depend on soil fertility and soil and climatic conditions of the research. According to the results of the research, it was found that on sod-podzolic medium loam soil, the yield of green mass of winter rapeseed of the Dembo variety, harvested in the flowering phase, on the control plot (without fertilizer application) was 19.2 t/ha, while on the variant with the application of mineral fertilizers at a dose of N90P90K90 kg/ha of active substance – 28.1 t/ha, and on the variant N180P90K90 – 40.3 t/ha, respectively. Our calculations of quality indicators established the collection of feed units – 4.6–4.8 t/ha, digestible protein – 0.52 t/ha, while providing one feed unit with 131–132 g of protein. The yield of green mass of the Cheremosh variety on the control plot (without fertilizer application) was 21.4 t/ha, on the variants with the application of mineral fertilizers at a dose of N90P90K90 – 32.3 t/ha, and at a dose of N180P90K90 – 42.6 t/ha, with a protein content of 138–142 g per feed unit. It was determined that the use of mineral fertilizers affected the yield and quality of green mass of winter (ordinary) sorghum of the Oriana variety. So, on the plot without mineral fertilizers, the yield was 29.6 t/ha. When applying mineral fertilizers at a dose of N180P90K90, the yield of green mass was 39.6 t/ha with a protein content in green mass of 2.8–3.1%, and with the N90P90K90 variant – 35.8 t/ha. The use of mineral fertilizers allowed to obtain an increase in the yield of green mass of winter ryegrass of the Ramira variety at the level of 3.5 t/ha on the N90P90K90 variant, and on the N180P90K90 variant – 7.6 t/ha and a protein content of 2.2–2.8% compared to the control (without fertilizer application) of 24.3 t/ha. Thus, the effectiveness of using organo-mineral fertilizers on winter rapeseed and buttercup crops largely depends on the dose, timing, and methods of their application.

References

Абрамик М.І., Кифорук І.М., Мазур В.М. Рекомендації з вирощування ріпаку озимого / Прикарпатська державна сільськогосподарська дослідна станція ІСГКР НААН. Івано-Франківськ, 2012. 23 с.

Господаренко Г.М., Карнаух О.Б. Мікроелементи і добрива в живленні рослин : навчальний посібник. Кам’янець-Подільський : Рута, 2020. 348 с.

Гусєв М.Г., Коковіхін С.В., Пелих І.Я. Ріпак – перспективна кормова й олійна культура на півдні України. Вінниця, 2011. 160 с.

Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні / Міністерство аграрної політики та продовольства України. 2025. URL: https://minagro.gov.ua/file-storage/reyestr-sortiv-roslin.

Квітко Г.П., Гетман Н.Я. Агробіологічне обґрунтування ефективного використання ріллі при виробництві кормів в системі зеленого конвеєра правобережного Лісостепу. Збірник наукових праць Вінницького ДАУ. 2002. Вип. 12. С. 68–71.

Мойсієнко В.В., Панчишин В.З., Стоцька С.В. Урожайність сумішок вівса з капустяними культурами залежно від удобрення в умовах Полісся. Наукові горизонти. 2018. № 1 (64). С. 3–9.

Петерс Я. Мікроелементи в живленні озимих. Доцільність застосування. Агроном. 2021. № 2. С. 34–36. URL: https://www.agronom.com.ua/mikroelementy-v-zhyvlenni-ozymyh-dotsilnist-zastosuvannya/.

Поляков О.І., Вахненко С.В., Тараненко С.В. Вплив мінерального живлення та застосування ретарданту на ріст, розвиток та врожайність озимого ріпаку. Науково-технічний бюлетень Інституту олійних культур НААН : періодичне наукове фахове видання (сільськогосподарські науки). 2013. Вип. 19. С. 84–89.

Царук І.В., Рахметов Д.Б. Екологічна пластичність та стабільність продуктивності озимих капустяних культур під впливом елементів технології вирощування. Наукові праці Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків : збірник наукових праць. Київ : ФОП Корзун Д.Ю., 2021. Вип. 30. С. 105–111. URL: https://doi.org/10.47414/np.30.2022.268948.

Шувар І. Збільшення продуктивності українських ланів. Аробізнес сьогодні. 2011. URL: https://agro-business.com.ua/agro/ahronomiia-sohodni/item/165-zbilshennia-produktyvnosti-ukrainskykh-laniv.html.

Published

2025-05-30