КОРМОВА ПРОДУКТИВНІСТЬ ОЗИМИХ КОРМОВИХ АГРОФІТОЦЕНОЗІВ ЗАЛЕЖНО ВІД ЕЛЕМЕНТІВ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ

Автор(и)

  • І.І. Сеник

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2020-1-8

Ключові слова:

проміжні посіви; агрофітоценози; кормова продуктивність; вика паннонська; кормові одинці; обмінна енергія.

Анотація

Серед значної кількості кормових культур в умовах західного Лісостепу заслуговують на увагу однорічні сумішки, зокрема озимі, які високо цінуються за адаптивність до умов вирощування, особливо в умовах кліматичних змін. Незважаючи на значну частину проведених досліджень з питань розробки технології вирощування озимих кормових культур, актуальним залишається питання оптимізації їх компонентного складу та підвищення стійкості найбільш господарсько цінних видів в умовах змін клімату. Польові дослідження проводилися відповідно до загальноприйнятих методик з кормовиробництва на колекційно-дослідному полі Відокремленого підрозділу Національного університету біоресурсів і природокористування України «Заліщицький аграрний коледж ім. Є. Храпливого» протягом 2016-2018 рр. На основі експериментальних даних, виділено оптимальні елементи технології вирощування агрофітоценозів вики паннонської з житом озимим та тритикале озимим для умов Лісостепу західного. Встановлено, що найбільшим виходом з 1 га кормових одиниць та обмінної енергії серед вико-житніх травосумішок (4,50 т та 62,8 ГДж) відзначився агрофітоценоз до складу якого входила вика панноська в кількості 2,5 млн/га схожих насінин з житом озимим – 75% від повної норми висіву у одновидовому посіві, а серед вико-тритикальних (5,09 т та 64,6 ГДж) – варіант із висіванням аналогічної норми висіву бобового компонента та тритикале озимого – 25% від повної норми висіву у одно видовому посіві. Насіння вики паннонської в обох варіантах оброблялося перед сівбою стимулятором росту. Отримані результати досліджень сприятимуть зміцненню кормової бази для тваринництва і підвищенню продуктивності сількьсогосподарських тварин.

Посилання

Артемов И.А., Черних Р.Н., Первушин В.М., Велибекова Е.Б. Первоклассные корма – главный резерв укрепления кормовой базы. Кормопроизводство. 2001. № 12. С. 26-31.

Бабич А. О., Кулик М. Ф., Макаренко П. С. та ін. Методика проведення дослідів з кормовиробництва і годівлі тварин. Київ : Аграрна наука, 1998. 78 с.

Біологічні особливості вики озимої. Аграрний сектор України. URL: http://agroua.net/plant/catalog/cg-3/c-10/info/cag-221/ (дата звернення 11.02.2020).

Бовсуновська О.В. Кормова продуктивність горошку паннонського в бінарних сумішах з тритикале озимим в умовах Лісостепу правобережного : автореф. дис. канд. с.-г. наук: 06.01.12 / Інститут кормів та сільського господарства Поділля НААН. Вінниця, 2019. 24 с 5. Зінченко О.І. Кормовиробництво: 2-евид., доп. і перероб. Київ : Вища освіта, 2005. 448 с.

Лехман О.В. Урожайність зеленої маси сумісних посівів вівса з бобовими культурами. Актуальні проблеми агропромислового виробництва України: матеріали всеукраїнської науково-практичної конференції молодих вчених (с. Оброшино, 12 листопада 2014 р.). Львів-Оброшино, 2014. С. 40.

Сайко В.Ф., Свидинюк І.М., Камінський В.Ф., Романюк П.В., Юла В.М. Технологія вирощування зернових колосових, зернобобових, круп’яних олійних і кукурудзи. Київ : ВД «ЕКМО», 2008. 40 с.

Kusvuran A., Kaplan M., and Nazli R.I.. Intercropping of Hungarian vetch (Vicia pannonica Crantz.) and barley (hordeum vulgare) under different plant varieties and mixture rates. Legume research. 2014. 37 (6). P. 590-599.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-23