MONITORING OF COW MASTITIS IN FARMS AND ITS ETIOLOGICAL STRUCTURE

Authors

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2023-1.31

Keywords:

cows, clinical and subclinical mastitis, antibiotics, etiology

Abstract

Mastitis in cattle is a major problem in modern dairy farming. Mastitis means upset from milk loss and culling of cows in early lactation, as well as increased costs for treatment and maintenance of animals. The disease is widespread, meaning that its negative effects apply to all known cattle breeds and to all milk-producing farms. Scientific papers on mastitis and related problems are mostly related to large farms. For small agricultural enterprises, in particular farms, such work is practically non-existent. The article presents the results of a study of the indicators that are key to determining the quality of veterinary management of a milk-producing enterprise. In particular, the dynamics of mastitis and its etiology in cows of farms in Khmelnytskyi region were studied. The highest incidence rate is observed in spring – 18.3 %, in winter – 11.1 %, and in autumn – 16.4 %. The serous form of mastitis was recorded in 39.8 % of cases, catarrhal – 52.7 %, purulent-catarrhal – 1.4 %, fibrinous – 5.2 % and udder abscess – 0.9 %. In subclinical mastitis, bacteria from the genus Staphylococcus (38.2 %) and the genus Streptococcus (26.5 %) accounted for the largest proportion of the total number of isolated strains. Pathogenic Escherichia coli was isolated in 11.8 % of the isolates. Epizootic strains of agalactiae streptococcus were resistant to 15 out of 23 antibacterial drugs, Staphylococcus aureus was resistant to 10, and 5 antibiotics showed moderate resistance, and Escherichia coli isolates also showed high resistance to most of the antibiotics used.

References

Aghamohammadi M., Haine D., Kelton D. F., Barkema H. W., Hogeveen H., Keefe G. P., Dufour S. Herd-Level Mastitis-Associated Costs on Canadian Dairy Farms. Frontiers in veterinary science. 2018. Vol. 5. P. 100. DOI: https://doi.org/10. 3389/fvets.2018.00100.

Bogni C., Odierno L., Raspanti C., Giraudo J., Larriestra A., Reinoso E., … & Vissio C. War against mastitis: Current concepts on controlling bovine mastitis pathogens. Science against microbial pathogens: Communicafing current research and technological advances. 2011. P. 483–494.

Cheng W. N., Han S. G. Bovine mastitis: risk factors, therapeutic strategies, and alternative treatments. A review. Asian-Australasian journal of animal sciences. 2020. Vol. 33(11), Р. 1699–1713. DOI: https://doi.org/10.5713/ajas.20.0156.

Gomes F., Henriques M. Control of Bovine Mastitis: Old and recent therapeutic approaches. Current microbiology. 2016. Vol. 72(4), Р. 377–382. URL: https://doi.org/ 10.1007/s00284-015-0958-8.

Gussmann M., Steeneveld W., Kirkeby C. Economic and epidemiological impact of different intervention strategies for clinical contagious mastitis. Journal of dairy science. 2019. Vol. 102(2). P. 1483–1493. DOI: https://doi.org/10.3168/jds.2018-14939.

USDA. A, VS, National Animal Health Monitoring System. Milk Quality, Milking Procedures, and Mastitis on U.S. Dairies 2014. 2016. URL: https://www.aphis.usda.gov/animal_health/nahms/dairy/downloads/dairy14/Dairy14 _dr_Mastitis.pdf.

Vakkamäki J., Taponen S., Heikkilä A. M. Bacteriological etiology and treatment of mastitis in Finnish dairy herds. Acta veterinaria Scandinavica. 2017. Vol. 59(1). P. 33. DOI: https://doi.org/10.1186/s13028-017-0301-4.

Байдевлятова Ю.В. Сезонна динаміка та причини виникнення клінічно вираженого маститу у корів різних порід. Наук. Вісник Львівського нац. університету ветмедицини та біотехнологій ім. С.З. Ґжицького. 2009. Т. 11, № 2(41). Ч. 1. С. 15–20.

Бойко П.К., Бойко О.П. Особливості мікробного пейзажу за прихованої форми маститу у корів. Сучасна ветеринарна медицина. 2014. № 1. С. 64–67.

Гаркавенко Т.О., Невольмо О.М., Козицька Т.Г. Методичні вказівки «Визначення чутливості мікроорганізмів до антибактеріальних препаратів». Київ : ДНДІЛДВСЕ, 2015. 79 с.

Довбня А., Березовський А., Фотіна Г. Динаміка захворювання корів на мастит в умовах промислового виробництва молока. Науковий вісник ЛНУ ветеринарної медицини та біотехнологій. Серія: Ветеринарні науки. 2019. Том 21(96). С. 171–176. DOI: https://doi.org/10.32718/nvlvet9630.

Краєвський А.Й. Побічні ефекти нестероїдних протизапальних препаратів за маститу корів. Ветеринарна біотехнологія. Бюлетень. 2013. Вип. 22. С. 264–269.

Куртяк Б.М., Собко Г.В., Бойко О.П. Бактеріологічний моніторинг прихованих форм маститів – важлива складова у програмі профілактики маститів. Науковий вісник ЛНУВМБТ імені С.З. Ґжицького. 2015. Том 17/ № 2(62). С. 281–287.

Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Горизонтальний метод підраховування коагулазо-позитивних стафілококів (Staphylococcus aureus та інших видів) Частиан 1. Метод з використовуванням агарового середовища Беард- Паркера (ISO 6888-1:1999, IDТ): ДСТУ ISO 6888-1:2003. Kиїв : Держспоживтандарт України, 2005. 8 с. (Національний стандарт України).

Молоко та молочні продукти. Методи мікробіологічного контролювання. ДСТУ 7357:2013. Київ : Мінекомрозвитку України, 2014. 35 с. (Національний стандарт України).

Підрахунок соматичних клітин. Частина 1. Метод із застосуванням мікроскопа (контрольний метод) (ISO 13366-1:2008 IDF 148-1:2008): ДСТУ ISO 13366-1:2008. [Чинний від 2008-01-01]. Kив : Держстандарт України, 2008. 12 с. (Національний стандарт України).

Продукти харчові. Методи виявлення та визначення кількості бактерій групи кишкових паличок (коліформних бактерій). ГОСТ 30518-972006. Kиїв : ГОСТСТАНДАРТ України, 2001. 8 с.

Published

2023-06-16