ELEMENTS OF BIOLOGIZATION AS A MEANS OF IMPROVING THE TECHNOLOGICAL INDICATORS AND QUALITY COMPOSITION OF WINTER WHEAT GRAIN IN THE WESTERN FOREST-STEPPE

Authors

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2023-2.5

Keywords:

winter wheat, variety, biological preparation, processing method, weight of 1000 grains, protein content, gluten content.

Abstract

In modern farming systems, the use of a significant amount of chemicals has led to the emergence of degraded agrocenoses, deterioration of the quality of grown products, so the introduction of biological products in cultivation technologies can partially reduce the chemical load on the fields, increase yields, improve product quality and generally contribute to the improvement of the ecological state of the environment. The aim of our research was to evaluate the quality characteristics of winter wheat varieties depending on the methods of using biologically active preparations in the Western Forest-Steppe. The article presents the results of field and laboratory studies of the effect of biologically active preparations: Trichodermin, Agate 25 K and PMK-ZR under different methods of their application (seed treatment, spraying of crops, seed treatment + spraying of crops) on the weight of 1000 grains, protein and crude gluten content in the grain of different varieties of winter wheat when grown in the Western Forest-Steppe. According to the results of three years of research, more adapted to the conditions of the growing zone and more productive varieties of winter wheat were identified. A more effective way of using biologically active preparation in the context of varieties was established and their influence on grain quality was mathematically confirmed. It was determined that the studied preparations and methods of treatment affected the weight of 1000 grains, with an excess of 0.1–2.0 grams over the controls. The heaviest grain was characterized by the variety of winter wheat Kubus, the weight of 1000 grains in the control variants averaged 45.3 grams over the years of research. However, Zdobna variety showed a better reaction to biological products, seed treatment with Trichodermin biological product contributed to an increase of 1–1.5 grams, and spraying of vegetative plants and double treatment (seed + sowing) – by 1.8–2.0 grams, while in varieties Ariivka and Kubus the indicator increased by 0.7 and 0.5–1.0 grams. It was found that the studied wheat varieties were characterized by different protein content, in the controls the indicator was by variety: Ariivka – 13.1%, Zdobna – 13.5 and Kubus – 11.0%. The greatest effect from the use of biological products was in the variety Ariivka on the variant of spraying crops and double treatment (seeds + sowing), the indicator was 13.8–14.0%, that is, exceeding the control by 0.7–0.9%. The results of the analyzes showed that the highest gluten structure content was in the Zdobna variety, and the lowest in the Kubus variety. The winter wheat variety Ariivka was the most plastic in terms of the effect of biological preparations on gluten content, as the excess of controls was 0.4–1.5%.

References

Бараболя О.В. Вплив попередників на урожайність та якість зерна сортів пшениці м’якої озимої. Збірник наукових праць Уманського національного університету садівництва. 2001. Вип. 76. С. 102–106.

Липчук В., Малаховський Д. Структурні зміни у зерновиробництві: регіональний аспект. Аграрна економіка. 2016. Т. 9. № 3–4. С. 53–60.

Паламарчук В.Д., Поліщук І.С., Єрмакова Л.М., Каленська С.М. Системи сучасних інтенсивних технологій. Вінниця : ФОП Рогальська І.О., 2012. 370 с.

Коваленко А.М., Кіріяк Ю.П. Урожайність та якість насіння різних сортів пшениці озимої залежно від агроприйомів вирощування за умов зміни клімату. Наукові доповіді Національного університету біоресурсів і природокористування України. 2018. № 5. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nd_2018_5_23.

Ярчук І.І. Вплив гідротермічних і агротехнічних факторів на урожайність озимої пшениці. Таврійський науковий вісник. 2001. Вип. 18. С. 52–57.

Коломієць Л.А. Формування адаптивних ознак міжсортовими гібридами озимої пшениці (Triticum Aesticum L.). Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. 2007. № 6. С. 26–34.

Базалій В.В., Домарацький Є.О., Пічура В.І. Аналіз формування врожайності сортів пшениці м’якої озимої залежно від біопрепаратів і кліматичних умов. Таврійський науковий вісник. 2012. Вип. 82. С. 11–18.

Герман М.М. Поліпшення посівних якостей насіння пшениці м’якої озимої залежно від передпосівної обробки насіння. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2011. № 4. С. 54–57.

Анішин Л., Анішин С. Вплив біостимуляторів на врожай і якість озимої пшениці. Новини захисту рослин. 1999. № 7–8. С. 29–30.

Бaзaлiй B.B., Малигін Б.В., Дyдяєвa О.А. Maгнітно-імпульсна обробка насіння як метод підвищення врожайності зернових культур. Таврійський науковий вісник. 2011. Вип. 76. С. 3–10.

Понoмapeнкo C.П. Peгyлятopи pocтy. Eкoлoгiчнi acпeкти зacтocyвaння. Захист рослин. 1999. № 12. 15 с.

Шeвчeнкo A.O., Анішин Л.А. Peзepв пшeничнoï ниви. Бiocтимyлятopи pocтy нoвoгo пoкoління. Зaxиcт pocлин. 1997. № 10. 21 c.

Каленська С.М., Гордина О.Ю. Закономірності розвитку пшениці озимої у весняно-літній період вегетації залежно від передпосівної обробки насіння. Новітні агротехнології. 2022. Т. 10. № 3. URL: https://doi.org/10.47414/na.10.3.2022.270488.

Published

2023-08-25