FATTENING QUALITIES OF YOUNG PIGS OF MODERN GENOTYPES AT DIFFERENT WEIGHT CONDITIONS UNDER INDUSTRIAL TECHNOLOGY
DOI:
https://doi.org/10.37406/2706-9052-2023-4.4Keywords:
pig production, breeding, productivity, age period, weight, live weight gain, feed conversion, index.Abstract
Providing people with food is the most important economic and political issue in any country in the world. Therefore, increasing the production of livestock products, in particular pig production, as the main source of protein in human nutrition, is always a pressing issue. The effectiveness of pig fattening depends on many factors, the main ones being feeding and rearing conditions, breed, age and live weight of animals at sale. The research was carried out in 2023 at the farm of the agricultural company «Mig-Service-Agro», Mykolayiv region. As part of the scientific experiment, 120 heads of fattening young pigs were used, which were divided into three groups: Group I – a combination of sows (WB×L) with boars of the Duroc breed (D) of Canadian selection (Genesus); Group II – a combination of sows (WB×L) with boars of the Pietrén breed (P) of French selection (Axiom); Group III – a combination of sows (WB×L) with boars of the Maxter terminal line (Mk). Indicators of fattening qualities were studied and recorded at the weight conditions of 80, 100, 120 and 140 kg. The conditions of feeding, watering, housing, care and prevention of animals in the experiment were in accordance with the national legislation «Requirements for the welfare of farm animals during their maintenance». A certain specificity of the development of fattening qualities depending on weight conditions in the context of a combination of breeds and lines of pigs of specialized meat genotypes was established. At weight conditions of 80 and 100 kg, animals of the III group (♀(BW×L)×♂Mk) were characterized by higher fattening qualities, they reached a live weight of 100 kg at 152.73 days, which is 0.95–5.37 days earlier than analogues of the I and II groups (p < 0.001); the average daily gain of pigs of this combination was 941.0 g, with a better feed conversion of 2.64 kg. When fattening young pigs to a live weight of 120-140 kg, a different trend was obtained. The young pigs of the combination ♀(WB×L) ×♂D were characterised by higher average daily gain of 900.32–901.27 g and a level of fattening quality index of 30.8-31.9 points, with a significant advantage over analogues with Pietrene breed and the Maxter terminal line.
References
Аналіз біометричних даних у розведенні та селекції тварин : навчальний посібник / С. С. Крамаренко, С. І. Луговий, А. В. Лихач, О. С. Крамаренко. Миколаїв: МНАУ, 2019. 211 с.
Бірта Г. О., Бургу Ю. Г. Відгодівельні якості свиней різних генотипів. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, СНАУ. 2022. Вип. 2. С. 3–7.
Ващенко О. В. Економічна ефективність використання гетерозису за промислового схрещуванні свиней. Збірник наукових праць «Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва». Біла Церква, 2017. №1 (134) С. 32–37.
Відомчі норми технологічного проектування. Свинарські підприємства (комплекси, ферми, малі ферми), ВНТП-АПК – 02.05. К. : Мінагрополітики України, 2005. 98 с. URL: https://lugdpss.gov.ua/images/bezpechnist_veterynariya/Svynarski-pidpryyemstva-VNTP-APK-02.05.pdf
Ладика В. І., Хмельничий Л. М., Повод, М. Г. Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва: підручник для аспірантів. Одеса: Олді+, 2023. 244 c.
Методологія та організація наукових досліджень у тваринництві / за ред. І. І. Ібатуліна і О. М. Жукорського : посібник. К., 2017. 328 с.
Михалко О. Г., Повод М. Г., Кохана Л. Д., Плечко О. С., Відгодівельні та забійні якості свиней ірландського походження за різної інтенсивності росту на відгодівлі. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: «Тваринництво», СНАУ. 2020. Вип. 4. С. 50–58. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2020.4.8
Наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України № 224 від 08.02.2021 «Про затвердження вимог до благополуччя сільськогосподарських тварин під час їх утримання». Зареєстр. від 18.02.2021 Міністерством Юстиції України, № 206/35828.
Нечмілов В. М., Повод М. Г. Відгодівельна продуктивність свиней за різних термінів дорощування та використання сухого і рідкого типів годівлі Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: «Тваринництво», СНАУ. 2018. Вип. 7 (35). С. 328–355.
Норми годівлі, раціони і поживність кормів для різних видів сільськогосподарських тварин / Г. В. Проваторов, В. І. Ладика,Л. В. Бондарчук [та ін.]. Суми: ТОВ ВДТ «Університетська книга», 2007. 488 с.
Оптимізація технологічних рішень утримання і годівлі свиней в умовах промислової технології: монографія / В. Я. Лихач, М. Г. Повод, М. Б. Шпетний, В. М. Нечмілов, А. В. Лихач, О. Г. Михалко, Є. В. Баркарь, Л. Г. Леньков, О. О. Кучер. Миколаїв : Іліон, 2023. 518 с., 111 табл., 97 рис.
Сусол Р. Л., Гарматюк К. В., Халак В. І. Оптимізація системи розведення і годівлі свиней м’ясного напрямку продуктивності в умовах півдня України. Зернові культури. Дніпро, 2018. Т. 2. № 12. С. 353–359.
Федяєва А. С. Відгодівля свиней при використанні різних генотипів в умовах промислового виробництва. Науково-технічний бюлетень НДЦ біобезпеки та екологічного контролю ресурсів АПК, Т. 6. № 1, 2018. С. 57–60. https://bulletin-biosafety.com/index.php/journal/article/view/172
Халак В. І., Гутий Б. В., Стадницька O. І. Відгодівельні та м’ясні якості молодняку свиней різного походження та інтенсивності формування у ранньому онтогенезі. Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. Серія: Сільськогосподарські науки, 2019. Вип. 21(91). С. 10–15. https://doi.org/10.32718/nvlvet-a9102
Хмельничий Л. М., Вечорка В. В., Шпетний М. Б., Бордунова О. Г., Павленко Ю. М., Опара В.О. Відгодівельні та забійні якості свиней різних вагових категорій дорощених у станках на полімерній та бетонній підлозі. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, СНАУ. 2020. Вип. 1 (40). С. 3–10.
Черненко А.В. Вплив способу утримання свиноматок на продуктивні якості свиней різних генотипів: дис. … кандидата сільськогосподарських наук : 06.02.04 / Черненко Анна Василівна. Херсон, 2006. 166 с.
Bashchenko, M., Boyko, A., & Vaschenko, A. (2021). Analysis of the use of industrial crossbreeding to improve the profitability of the pig industry. EUREKA: Life Sciences, (4), 3–8. https://doi.org/10.21303/2504-5695.2021.001954
Chernenko, O. M., Chernenko, O. I., Mylostyvyi, R. V., Khmeleva, O. V., Garashchenko, V. Y., Bordunova, O. G., & Dutka, V. R. (2022). The results of fattening hybrid pigs of Danish selection. Ukrainian Journal of Veterinary and Agricultural Sciences, 5(1), 3-7. https://doi.org/10.32718/ujvas5-1.01
Lenoir, G., Flatres-Grall, L., Muñoz-Tamayo, R., David, I., & Friggens, N. C. (2022). Disentangling the dynamics of energy allocation to provide a proxy of robustness in fattening pigs. bioRxiv, 2022-10.
Lopez, B. I., Viterbo, V., Song, C. W., & Seo, K. S. (2019). Estima-tion of genetic parameters and accuracy of genomic prediction for production traits in Duroc pigs. Czech Journal of Animal Science, 64 (4), 160–165. https://doi.org/10.17221/150/2018-cjas
Mykhalko, O., Povod, M., Sokolenko, V., Verbelchuk, S., Shuplyk, V., Shcherbatiuk, N., Melnyk, V., & Zasukha, L. (2022). The influence of the castration method on meat cuts indicators of pig carcasses. Scientific Papers. Series Management, Economic Engineering in Agriculture and rural development, 22(3), 451–458. https://managementjournal.usamv.ro/pdf/vol.22_3/Art48.pdf
Tinh, N. H., Hao, T. V., & Bui, A. P. N. (2021). Genetic parameters and litter trait trends of Danish pigs in South Vietnam. Animal Bioscience, 34(12), 1903–1911. https://doi.org/10.5713/ab.20.0692
Wu, F., Vierck, K. R., DeRouchey, J. M., O’Quinn, T. G., Tokach, M. D., Goodband, R. D., Dritz, S. S., & Woodworth, J. C. (2017). A review of heavy weight market pigs: status of knowledge and future needs assessment. Anim. Sci., Vol. 1, P. 1–15. doi:10.2527/tas2016.0004