FEATURES OF GROWTH, DEVELOPMENT AND ACCUMULATION OF DRY MATTER BY PLANTS OF HIGHLY PRODUCTIVE VARIETIES OF VEGETABLE BEANS IN THE CONDITIONS OF THE RIGHT-BANK FOREST-STEPPE OF UKRAINE

Authors

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-1.5

Keywords:

vegetable beans, varieties, photosynthetic productivity, leaf surface area, dry matter.

Abstract

The primary achievement of the high quality of leguminous crops, including green beans, is the solution to the country’s food security by providing the population with fresh, wholesome products. Expanding the assortment of vegetable products, diversifying the diet, as one of the tasks of vegetable growing, is impossible due to the wider introduction of rare crops. To some extent, this is connected with the consequences of the stereotype of a simplified understanding of the technology of growing beans as a high-protein leguminous crop. Beans have long been a traditional crop in Ukraine. However, today the demand for it is not satisfied. The main producer of green beans will continue to be the individual sector and some specialized farms. One of the main reasons is the lack of high-yielding varieties, which prevents its cultivation in industrial conditions. The study of varietal diversity of green beans for different directions of their use and growing technologies will make it possible to expand the variety of leguminous vegetables and increase the level of providing the population with cheap, scarcely available protein. The growth and development of green bean plants has its own characteristics and depends on the hereditary properties of its organism, as well as on environmental conditions, which are interconnected. Development is impossible without growth. Growth is one of the features of development under which plant processes occur, but they are not always the same.

References

Гайдай Л.С. Індивідуальна продуктивність і урожайність квасолі звичайної в умовах правобережного Лісостепу україни. Сільське господарство та лісівництво. 2017. № 7 (Том 1). С. 168–177.

Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні. URL: https://data.gov.ua/dataset/22d-2fe72-1f3b-414c-9ba5-e28af3917719.

Краєвська Л. С. Особливості формування показників фотосинтетичної продуктивності квасолі звичайної в залежності від передпосівної обробки насіння. Сільське господарство та лісівництво. 2017. № 6 (Том 1). С. 125–133.

Мазур В. А., Ткачук О. П., Панцирева Г. В., Алєксєєв О. О. Сортові ресурси зернобобових культур в Україні: сучасний стан і перспективи використання. Монографія. Вінниця : ТВОРИ, 2022. 196 с.

Носенко Ю. М., Сайко О. Ю. Ефективний спосіб вирощування квасолі звичайної. Овочівництво і баштанництво: міжвідомчий тематичний науковий збірник. Селекційне. № 61. 2015. С.197–203.

Овчарук О. В. Агроекологічна характеристика сортів квасолі звичайної та їх продуктивність в умовах Західного Лісостепу. Збірник наукових праць Уманського національного університету садівництва. Умань. Випуск 84, Ч. 1, 2014. С. 107–112.

Овчарук О. В. Продуктивність сортів квасолі в умовах Західного Лісостепу. Наукові доповіді Національного університету біоресурсів і природокористування України. 2014. № 3. URL: http://nbuv.gov. ua/UJRN/Nd_2014_3_10.

Овчарук О. В. Фенологічні фази росту і розвитку рослин квасолі звичайної та їх тривалість в умовах Західного Лісостепу. Збірник наукових праць Вінницького національного аграрного університету. Вінниця. Випуск 6 (68), 2014. С. 113–119.

Овчарук В. І., Овчарук О. В. Особливості симбіотичної продуктивності сортів квасолі залежно від глибини загортання насіння в умовах Правобережного Лісостепу України. Збірник наукових праць Уманського національного університету садівництва. Умань. Вип.88. Частина 1, 2016. С. 279–280.

Овчарук О. В. Проходження фенологічних фаз росту і розвитку рослин сортів квасолі та структури врожаю залежно від способів сівби. Збірник наукових праць ХНАУ. Харків. Серія «Рослинництво, селекція, насінництво, плодоовочівництво». Вип. № 2/14. 2014. С. 100–109.

Оліфірович С. Й., Оліфірович В. О. Урожайність вітчизняних сортів квасолі звичайної (зернової) в умовах південної частини Лісостепу Західного. Передгірне та гірське землеробство і тваринництво. 2020. Вип. 68 (І). С. 162–175. doi: 10.32636/01308521.2020-(68)-1-12.

Офіційні описи сортів рослин та показники господарської придатності. Охорона прав на сорти рослин. Бюлетень, 2018. Вип. 1. С. 389. URL: https://agro.me.gov.ua/storage/app/sites/1/rosl ynnytstvo/reestr-roslyn/bulleten 202018.pdf

Панчишин В. З., Мойсієнко В. В., Стоцька С. В., Фоміна О. П. Продуктивність квасолі звичайної (Phaseolus Vulgaris) залежно від елементів технології вирощування. Таврійський науковий вісник. Херсон. № 118. 2018. С. 145–151. DOI: https://doi.org/10.32851/2226-0099.2021.118.18

Рожков А. О., Труш О. К. Урожайність квасолі залежно від норми висіву насіння в Східному Лісостепу України. Збірник наукових праць Уманського національного університету садівництва. 2019. Вип. 17. Ч. 1. С. 165–174. doi: 10.31395/2415-8240-2019-94-1-165-174.

Чинчик О. С. Особливості формування показників фотосинтетичної продуктивності квасолі звичайної під впливом екограну і мінеральних добрив. Наукові праці Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків. 2014. Вип. 22. С. 88–92.

Published

2024-03-20