FEEDING AND MEAT QUALITIES OF YOUNG PIGS OF THE LARGE WHITE BREED OF THE ENGLISH SECTION AND THEIR RELATIONSHIPS WITH SOME BIOCHEMICAL INDICATORS OF BLOOD SERUM

Authors

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-2.19

Keywords:

young pigs, breed, fattening and meat qualities, biochemical indicators of blood serum, selection index, variability, correlation

Abstract

The article presents the results of studies of the fattening and meat qualities of young pigs of the large white breed of English breeding and their relationship with some biochemical indicators of blood serum. The experimental part of the work was carried out in the agricultural formation of the Dnipropetrovsk region, the Research Center for Biosafety and Environmental Control of Agricultural Resources of the Dnipro State Agrarian and Economic University, Ltd “Globinsky meat processing plant” and the Animal Husbandry Laboratory of the Institute of Grain Crops of the National Academy of Sciences. It was established that by the age of reaching 100 kg of live weight (days), the thickness of lard at the level of 6–7 thoracic vertebrae (mm), and the length of the cooled carcass (cm), the young pigs of the controlled population correspond to the elite class. Biochemical parameters of blood serum, namely total protein content (g/l), urea content (mmol/l), and alkaline phosphatase activity (units/l), correspond to the physiological norm of clinically healthy animals. The coefficient of variation (Сv, %) of fattening and meat qualities and biochemical indicators of blood serum in young pigs of the experimental group ranges from 1.62 (length of the chilled carcass, cm) to 21.43% (alkaline phosphatase activity, units/l.). The coefficient of paired correlation (r) between biochemical indicators of blood serum, fattening, and meat qualities of young pigs of the large white breed showed that this biometric indicator varies from –0.298 (tr=1.49; Р>0.05) to + 0.262 (tr=1.30; P>0.05) is weak and statistically not reliable. The number of reliable pairwise correlation coefficients (r) between the fattening and meat qualities of young pigs of the large white breed, the “T-factor” index, and the complex index of fattening and meat qualities (B. Theiler’s index) is 50.0%. The above testifies to the effectiveness of Tyler B. and “T-factor” indices in selection and breeding work.

References

Акімов О.В. Інтенсивність росту чистопорідного і породно-лінійного молодняку свиней. Вісник аграрної науки Причорномор’я. Миколаїв, 2010. Вип. 1 (52). Том 2. С. 131–135.

Баньковська І.Б. Комплексний вплив факторів породи, статі та живої маси на показники м’ясної продуктивності свиней. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія «Тваринництво». 2016. Вип. 7. С. 36–42.

Березовський М.Д., Оніщенко А.О., Ващенко П.А. Оцінка відгодівельних і м’ясних якостей свиней великої білої породи заводського типу «Багачанський». Свинарство : міжвідомчий тематичний науковий збірник Інституту свинарства і АПВ НААН. Полтава, 2016. Вип. 68. С. 40–47.

Березовський М.Д., Хатько І.В. Методики оцінки кнурів і свиноматок за якістю потомства в умовах племінних заводів і племінних репродукторів. Сучасні методики досліджень у свинарстві. Полтава, 2005. С. 32–37.

Бірта Г.О., Бургу Ю.Г. Відгодівельні, забійні та м’ясо-сальні якості свиней різних напрямів продуктивності. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2012. № 4. С. 49–51.

Бірта Г.О., Бургу Ю.Г. Формування м’ясо-сальної продуктивності різних генотипів свиней. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2012. № 2. C. 108–112.

Ващенко П.А. Прогнозування племінної цінності свиней на основі лінійних моделей селекційних індексів та ДНК-маркерів : автореф. дис. … докт. с.-г. наук : 06.02.01 «Розведення та селекція тварин». Миколаїв, 2019. 43 с.

Волошинов В.В. Ріст та ефективність дорощування поросят данського та канадського походження в умовах півдня України. Науковий вісник ЛНУ ветеринарної медицини та біотехнологій. Серія «Сільськогосподарські науки». 2024. Т. 26. № 100. С. 3–8. Doi : https://doi.org/10.32718/nvlvet-a10001.

Волощук В.М., Гетя А.А., Церенюк О.М. Вивчення м’ясної продуктивності свиней. Методологія та організація наукових досліджень у тваринництві : посібник / за ред. І.І. Ібатуліна, О.М. Жукорського. Київ : Аграрна наука, 2017. С. 124–129.

Гришина Л.П., Фесенко О.Г. Ефективність використання спеціалізованого типу свиней за схрещування та гібридизації. Вісник аграрної науки Причорномор’я. 2015. Вип. 2 (84). Т. 2. С. 40–47.

Інструкція з бонітування свиней; Інструкція з ведення племінного обліку у свинарстві. Київ : Київський університет, 2003. 64 с.

Біометричний аналіз мінливості ознак сільськогосподарських тварин і птиці : навчальний посібник з генетики сільськогосподарських тварин / В.П. Коваленко й інші. Херсон : Олді, 2010. 160 с.

Лабораторні методи досліджень у біології, тваринництві та ветеринарній медицині : довідник / В.В. Влізло та ін. ; за ред. В.В. Влізла. Львів : СПОЛОМ, 2012. 764 с.

Підвищення продуктивності свиней за використання сучасного генофонду та інноваційних технологічних рішень : монографія / В.Я. Лихач та інші. Миколаїв : Іліон, 2022. 275 с.

Забійні показники та якість м’язової тканини свиней за введення до раціону препарату «Кроноцид-Л» / Г. Огороднічук та інші. Науковий вісник ЛНУ ветеринарної медицини та біотехнологій. Серія «Сільськогосподарські науки». 2024. Т. 26. № 100. С. 70–74. Doi : https://doi.org/10.32718/nvlvet-a10010.

Петровська І.Р., Салига Ю.Т., Вудмаска І.В. Статистичні методи в біологічних дослідженнях : навчально-етодичний посібник. Київ : Аграрна наука, 2022. 172 с.

Прудиус T.Я. Біохімічні та гематологічні особливості показників крові, продуктив-ність поросят за впливу додаткового корму «Активо». Науковий вісник ЛНУ ветеринарної медицини та біотехнологій. Серія «Сільськогосподарські науки». 2024. Т. 26. № 100. С. 173–178. Doi : https://doi.org/10.32718/nvlvet-a10027.

Практикум по теории статистики / А.В. Сидорова и другие. Донецк : Донецкий национальный университет, 2003. 252 с.

Сусол Р.Л. Сучасні аспекти інтенсифікації виробництва свинини на Одещині. Вісник аграрної науки Причорномор’я. Миколаїв, 2013. Вип. 4. Т. 2. Ч. 1. С. 157–163.

Халак В.І. Відгодівельні та м’ясні якості молодняку свиней великої білої породи різної внутріпородної диференціації за геном рецептору меланокортину-4 (МС4R). Наукові горизонти. 2020. Т. 23. № 9. С. 30–37. Doi : https://doi.org/10.48077/scihor.23(9).2020.30-37.

Результати оцінки молодняку свиней великої білої породи за відгодівельними та м’ясними якостями з використанням деяких математичних моделей оціночних індексів / В. Халак та інші. Науковий вісник ЛНУ ветеринарної медицини та біотехнологій. Серія «Сільськогосподарські науки». 2024. Т. 26. № 100. С. 131–136. Doi : https://doi.org/10.32718/nvlvet-a10020.

Hazei L.N., Kline E.A. Mechanical Meassurement of Fatness and Carcass Value in Live Hogs. Journal of Animal Science. 1952. Vol. 2. Issue 2. P. 313–318.

Published

2024-07-10