PRODUCTIVITY OF GRAIN SORGHUM HYBRID PRIME DEPENDING ON THE NUTRITION AREA IN THE CONDITIONS OF THE NORTHERN STEPPE OF UKRAINE

Authors

  • Ya. V. Alieksieiev

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2020-2-1

Keywords:

grain sorghum, row spacing, standing density, growth and development, grain yield.

Abstract

The current state of technological measures of cultivation the grain sorghum at different seeding rates and sowing methods has been studied. It is revealed that in the conditions of insufficient humidification of the Steppe zone the issue of optimization the number of grain sorghum plants per unit area is an important element in the growing technology. As a result of long-term experimental studies, conducted to determine the optimal nutrition area and stand density of grain sorghum hybrid Prime with different sowing methods, it was found that the most side shoots were formed at densities (80 thous./ha), where the total tillering rate was 4,05 and productive – 1,38 when sowing with row spacing of 45 cm and 3,08 and 1,31 – when sowing with row spacing of 70 cm, respectively. With the thickening of crops, this figure decreased to 2,76-1,10 when sowing with row spacing of 45 cm and to 2,17–1,15 when sowing with row spacing of 70 cm. It was found that the total water consumption of sorghum crops with a row spacing of 45 cm, regardless of plant density (2638–2765 m3/ha), was higher compared to the water consumption of crops with a row spacing of 70 cm (2615–2678 m3/ha). It was also found that with the increase in plant density both when sowing with row spacing of 45 cm and in crops with row spacing of 70 cm, the total water consumption of plants increased. When placing plants of grain sorghum hybrid Prime with a row spacing of 45 cm, the best crop yield parameters (5,89 t/ha) were obtained at a plant density of 140 thous./ha, and with a row spacing of 70 cm – 5,70–5,71 t/ha with row spacing of 120–140 thous./ha. Thickening of crops above the specified density (up to 160–180 thous./ha) did not lead to a significant decrease in the grain yield. The obtained data shows that over the years of research, crops of grain sorghum hybrid Prime with a row spacing of 45 cm did not have a significant advantage in productivity compared to sowing with row spacing of 70 cm.

References

Адаменко Т. Погода і посіви. Агроном. 2003. № 11. С. 6.

Бучинский И. В. Климат Украины в прошлом, настоящем и будущем. Київ : Госиздат с.х. литературы. 1963. 308 с.

Загальне землеробство [В.О.Єщенко, П.Г. Копитко, В.О. Опришко та ін.]. Київ : Вища освіта. 2004. 336 с.

Мазур Г. Д. Почвенно-климатические условия и устойчивость земледелия Украины. Устойчивость земледелия: проблемы и пути решения. Киев : Урожай. 1993. С. 22–27.

Алпатьев А. М. Водопотребление культурных растений и климат. Режим орошения сельскохозяйственных культур. 1965. №6. С. 32–37.

Бунь Л. Верблюд рослинного царства. Агро Перспектива. 2009. № 12. С. 54–59.

Григоренко Н. О. Цукрове сорго дає високі й стабільні врожаї зерна та зеленої маси за складних кліматичних умов. Зерно і хліб. 2011. № 3. С. 48–49.

Сторожик Л. І. Перспективи вирощування сорго цукрового як альтернативного джерела енергії. Цукрові буряки. 2011. № 2. С. 20–21. 9. Добринін Г. М. Ріст та формування хлібних і кормових злаків. Львів : Колос, 1969. 275 с.

Іващенко О. О., Рудник-Іващенко О. І. Перспективи вирощування кукурудзи і сорго. Хімія. Агрономія. Сервіс. 2011. № 12. С. 38–41. 11. Макаров Л. Х. Соргові культури: монографія. Інститут землеробства південного регіону УААН. Херсон : Айлант. 2006. 264 с.

Аверчев О. В., Осінній О. А. Науково-виробничі рекомендації з технології вирощування сорго, проса і гречки в агромеліоративному полі рисової сівозміни. Міністерство аграрної політики та продовольства України, Інститут післядипломної освіти та дорадництва, ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет». Херсон : Грінь Д. С., 2015. 98 с.

Алабушев А. В. Адаптивная технология выращивания зернового сорго в засушливой зоне Северного Кавказа. Зерноград. 2000. 191 с.

Базалій В. В., Бойко М. О., Алмашова В. С., Онищенко С. О. Рослинницькі аспекти та агроекологічні засади вирощування сорго зернового на Півдні України. Таврійський науковий вісник: Науковий журнал. Вип. 91. Херсон : Грінь Д. С., 2015. С. 3–6.

Сорго. Технология растениеводства [И. П. Фирсов, А. М. Соловьев, М. Ф. Трифонова и др.]. Москва : Колос. 2005. С. 275–281.

Шепель H. A. Сорго – интенсивная культура. Справочное издание. Симферополь : Таврия. 1989. 19 c.

Monsi M., Saeki T. Űber den Lichtfaktor in den Pflanzengesellschaften und seine Bedeutung for die Stoffproduktion / Jap. J. Bot. 1953. № 14. P. 22–52.

Бойко М. О. Обґрунтування агротехнічних прийомів вирощування сорго зернового в умовах Півдня України. Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Сер.: Агрономія. 2016. № 235. С. 33–39.

Макаров Л. Х., Скорий М. В. Сориз (технологія, селекція, насінництво). Монографія. Херсон : Айлант. 2009. 224 с.

Макаров Л. Х. Густота стояния и урожай зернового сорго в условиях орошения. Кукуруза. 1979. № 6. С. 15.

Малиновская Е. В., Гулов Я. А. Влияние плотности посева и межгенотипической конкуренции на продуктивность зернового сорго. Кукуруза и сорго. 2006. № 2. C. 23–24.

Published

2023-03-15