ECONOMIC EFFICIENCY OF GROWING DIFFERENT GROUPS OF TOMATOES IN WINTER GREENHOUSES OF THE STEPPE ZONE OF UKRAINE
DOI:
https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-3.1Keywords:
group, economic efficiency, cost price, winter greenhouses, net profit, technology, productivity, profitabilityAbstract
The article analyzes the economic efficiency of cultivating indeterminate tomato hybrids from various groups in modern winter greenhouses at Dniprovskyi TC LLC. The experimental research was conducted over a period of three years (2021–2023) and involved the indeterminate tomato hybrids Merlis F1 (as the control), Torero F1, DRC-564 F1, Fujimaro F1, and Biorange F1. The study assessed the economic efficiency of cultivation, conducted phenological observations, tracked the dynamics of yield formation, and evaluated the marketability of the fruits produced by these hybrids. Additionally, the research explored the adaptation of the hybrids to the growing conditions of winter greenhouses in Ukraine's Steppe zone. The findings demonstrated an increase in profitability for growing various tomato groups compared to the red-fruited tomato group. Specifically, there was a 17.7% increase in the DRC-564 F1 cherry group, an 8.7% increase in the Yellow Beef Biorange F1 group, and a 4.7% increase in the pink-fruited Fujimaro group. By introducing new hybrids into crop rotations, net profits per square meter could reach UAH 1,280.9/m2 for DRC-564 hybrids, UAH 802.4/m2 for Biorange, and UAH 655.4/m2 for Fujimaro. These results offer valuable insights for greenhouse operations, aiding in the selection of the most economically efficient, highyield, and well-adapted tomato hybrids for cultivation in winter greenhouses, ultimately boosting overall economic efficiency.
References
Akhatov A. K., Shyshkina S. N. The World of Tomatoes through the Eyes of a Phytopathologist. 4th. 2021.
Gnatyuk A. G. Promising heterotic tomato hybrids for winter hydroponic greenhouses. Vegetable and melon growing. 2005. Vol. 51. pp. 240–246.
Karachun V., Lebedynski L.. Agro-biological potential of indeterminate tomato hybrids of foreign breeding in winter. Ecology, Biotechnology, Agriculture and Forestry in the 21st century: problems and solutions: monograph. Tallinn: Teadmus OÜ. 2024. 155-169.
Болотських О. С., Довгаль М. М. Біоенергетична оцінка сучасних технологій виробництва овочів. Овочівництво і баштанництво: міжвід. темат наук. зб. УААН / Інститут овочівництва і баштанництва. 2001. Вип. 45. 185–188.
Бондаренко Г.Л., Яковенко К.І. (ред.) Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві. Харків: Основа. 2022.
Чернишенко В. І, Пашковський А. І., Кирій П. І. Сучасні технології овочівництва відкритого ґрунту. Житомир: «Рута», 2017. 338.
Гаврись І. Л. Формування врожаю гібридів помідора за вирощування у продовженій культурі зимових теплиць. Sworld. Іваново: МАРКОВА АД, 2014. Вип. 2. Т. 28. C. 67–70.
Іваненко П. П. Інтегрований захист рослин у закри тому ґрунті / П.П. Іваненко, О.В. Приліпка, О.М. Цизь. К.: Урожай, 2002. 110.
Карачун В. Л. Ефективність вирощування помідора гібриду Біоранж на різних субстратах в зимових теплицях. Інноваційні розробки молоді в сучасному овочівницітві: Матеріали VІ міжнародної науково-практичної конференції ( 5 жовтня 2023 р., сел. Селекційне Харківської обл.) / Інститут овочівництва і баштанництва НААН. Вінниця: ТОВ «ТВОРИ», 2023. C. 27–33.
Карачун В. Л. Господарсько-біологічний потенціал індетермінантних гібридів помідора чері у зимових теплицях. Таврійський науковий вісник. Серія: «Сільськогосподарські науки». Одеса, 2024. Вип. 135. С. 89–98. URL: https://www.tnv-agro.ksauniv.ks.ua/archives/135_2024/part_1/14.pdf (дата звернення: 12.05.2024).
Карачун В. Л. Вплив різних комерційних гібридів підщеп на біометричні показники рослин, врожайність і якість плодів гібриду помідора Мерліс в зимових теплицях. Аграрні інновації. Серія: «Меліорація, землеробство, рослинництво». Одеса, 2024. Вип. 24. C. 73–85. https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2024.24.10.
Кравченко В. А. Помідор: селекція, насінництво, технології / В. Кравченко, О. Приліпка. К.: Аграрна наука, 2007. 424 c.
Рожков А. О., Пузік В. К., Каленська С. М., Пузік Л. М. Дослідна справа в агрономії: навч. посібник: у 2 кн. – Кн. 1. Теоретичні аспекти дослідної справи; за ред. А. О. Рожкова. Х.: Майдан, 2016. 316.
Яровий Г. І., Романов О. В. Овочівництво: навч. посіб. Харків: ХНАУ, 2017. 376 c.
Жук О. Я., Сиворакша О. А., Федосій І. О. Помідор: біологія та насінництво: монографія. Вінниця: ТОВ «Нілан-ЛТД», 2014. 160 c.