EFFECTIVENESS OF BIOLOGICAL PREPARATIONS AGAINST POTATO MYCOSIS

Authors

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-4.6

Keywords:

potato, alternaria, late blight, spread, development, biological preparation, productivity

Abstract

In today’s conditions, the demand for organic food products, including potatoes, is growing. The development of harmful organisms on potatoes leads to annual crop losses, which can be more than 30% due to diseases alone. Phytophthora infestans Mont de Bary and Alternaria solani Sorauer, Alternaria alternata Keis are among the main fungal diseases of potatoes that parasitize during growing season and crop storage. For many years, to protect potatoes from these diseases, repeated spraying with fungicides during the growing season of plants was used, which contributed to the formation of resistance to active substances in pathogens. However, currently, in order to reduce the negative impact on the environment from the use of pesticides and obtaining organic products, the system of protecting potatoes from harmful organisms, including diseases, includes biological preparations. The article highlights the effectiveness of biological preparations against the pathogens of late blight and alternaria. The research was conducted in the conditions of the Berdychiv district of the Zhytomyr region during 2022–2024. The scheme of the experiment consisted of the following options: 1. Without preparations; 2. Applying MycoHelp (2,0 l/ha) to the soil + 3-time treatment with PhytoHelp (1,0 l/ha) during vegetation; 3. Treatment of MycoHelp tubers (2,0 l/t) + 3-time treatment of MycoHelp during vegetation (1,0 l/ha); 4. Treatment of tubers with FitoHelp (1,0 l/t) + 3-time treatment with FitoHelp during vegetation (1,0 l/ha). By using the studied biological preparations, the development and spread of late blight and alternaria was reduced by 1,8–3,2 and 2,4–4,9 times, respectively, compared to the control. The highest percentage in reducing the spread and development of the studied diseases was obtained in the variant with treatment of tubers with FitoHelp (1,0 l/t) + 3-time treatment with the drug FitoHelp during vegetation (1,0 l/ha). Reducing the spread and development of diseases during the growing season of potato plants had a positive effect on the yield and quality of tubers. In particular, an increase in the yield of potato tubers in the range of 2,2–3,1 t/ha was obtained. In the study of quality indicators, an increase in the content of dry matter in variants with the use of biological preparations by 0,07–0.28%, and starch – by 0.2–0.73%, compared to the control was established.

References

Бондарчук А., Колтунов В., Кравченко О. Картопля: вирощування, якість, збереження. Київ: КИТ, 2009. 232 с.

Голячук Ю., Калащук Д. Вплив сортових особливостей і фунгіцидів на розвиток основних грибних хвороб картоплі. Вісник Львівського національного аграрного університету. 2016. Вип. 20. С. 132–136.

Колтунов В., Данилкова Т., Бородай В. Збереженість і продуктивність картоплі (Solanum tuberosum L.) в умовах Західного Полісся залежно від обробки хімічними і біологічними препаратами. Вісник Львівського національного аграрного університету. Серія: Агрономія. 2013. № 17 (2). С. 311–318.

Кононученко В., Куценко В., Осипчук А. Методичні рекомендації щодо проведення досліджень з картоплею. Немішаєве, 2002. 182 с.

Методика випробування і застосування пестицидів / за ред. С. Трибеля. Київ: Світ, 2001. 448 с.

Методика наукових досліджень в агрономії: навчальний посібник / В. Дідора, О. Смаглій, Е. Ермантраут та ін. Київ: Центр учбової літератури, 2013. 264 с.

Основи екологічно безпечного застосування пестицидів у інтегрованих системах захисту сільськогосподарських культур від шкідливих організмів агроценозів: навчальний посібник / О. Дереча, М. Ключевич, А. Бакалова та ін. Житомир: ЖНАЕУ, 2018. 232 с.

Плотницька Н., Матвійчук Б., Тимощук О. Урожайність картоплі залежно від ураження фітофторозом. Збірник наукових праць Національного наукового центру «Інститут землеробства УААН». 2009. Вип. 3. С. 107–112.

Плотницька Н., Якимчук Р., Карпов О. Біопрепарати проти фітофторозу і альтернаріозу картоплі. Органічне виробництво і продовольча безпека : зб. праць ХІ Міжнар. наук.-практ. конф. Житомир: Поліський нац. університет, 2024. С. 126–129.

Положенець В., Немерицька Л., Плотницька Н. Захист картоплі від фітофторозу. Карантин і захист рослин. 2011. № 5. С. 17–19.

Райчук Т. Збудники плямистостей картоплі. Видовий склад у Північному Лісостепу. Карантин і захист рослин. 2010. № 3. С. 15–16.

Сучасні пестициди в системі захисту картоплі від шкідників та хвороб / В. Сергієнко, О. Шита, Р. Цуркан, С. Богданович. Карантин та захист рослин. 2011. № 8. С. 18–22.

Тарасенко О., Осипчук А., Коваль Н. Залежність індексу ураження фітофторозом від погодних умов. Картоплярство. 2002. Вип. 31. С. 141–148.

Andrivon D., Lucas J. M., Ellissèche D. Development of natural late blight epidemics in pure and mixed plots of potato cultivars with different levels of partial resistance. Plant Pathol. 2003. Vol. 52 (5). P. 586–594.

Tsedaley B. Late Blight of Potato (Phytophthora infestans) Biology, Economic Importance and its Management Approaches. Journal of Biology, Agriculture and Healthcare. 2014. Vol. 4, iss. 25. P. 215–225.

Published

2024-12-30