INFLUENCE OF PARAMETERS OF LIGHT PROGRAMS ON PRODUCTIVE AND REPRODUCTIVE PERFORMANCE OF TURKEYS
DOI:
https://doi.org/10.37406/2706-9052-2025-2.5Keywords:
light programs, turkeys, research group, genetic potential, reproductive indicatorsAbstract
The article provides the results of research on the study of the impact on the productive and reproductive indicators of turkeys of the developed resource -saving lighting mode when applying different levels of illumination. The duration of the research period was 24 weeks. During the study period, the death and culling of a bird related to the parameters of light programs under study was not noted. In an adult bird in the reproductive period, the relevant light programs stimulate the beginning of oviposition and maintain the required level of gonadotropic hormones in the body, which enhance the function of reproduction organs. It is established that with insufficient light duration and light levels of gonadotropic hormones, the function of reproduction organs decreases, the oviposition is reduced, and the activity of the thyroid gland and the release of thyroxine hormone during this period increases, which stimulates the molting. More eggs of calculation per 1 turkey was obtained in a group, which used the experimental lighting program (52.6 pcs.) Under the normative regime, eggs were obtained at the average turkey by 12.6% less (46.7 pieces) than when applying the experimental. The exit of incubation eggs in all groups was high enough – within 79.8 in the control group and 89.9% experimental indicating the advantage of the latter. It was noted that the highest output of the output of the outputs was observed in the experimental group, which used the experimental lighting mode. In this group, it was 4.9% higher than when applying the typical parameters of the light program. In the experimental group, 28.7 % more was obtained by young animals per 1 turkey. Parameters of light programs (light spectrum, light intensity and duration of photoperiods) are a significant factor in influencing growth, development, productive and reproductive turkeys.
References
Ведмеденко О.В. Роль світла в бройлерному птахівництві. Матеріали Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції «Тенденції та перспективи розвитку науки і освіти в умовах глобалізації»: зб.наук. праць. Переяслав, 2020. Вип. № 55. С. 550–552.
Ведмеденко О.В., Тихонюк О. Вплив різних програм освітлення на продуктивність курчат-бройлерів. Таврійський науковий вісник ХДАЕУ: Науковий журнал. 2019. Вип. № 110. С. 9–15. DOI: 10.32851/2226-0099.2019.110-2.2.
Вербицький С. Умови для індиків. Наше птахівництво. 2016. № 2. С. 42–44.
Жейнова Н. Індичка любить світло. Наше птахівництво. 2014. № 3. С. 38–39.
Карпенко С. Птахівництво розвивається. Agrotimes. 11.08.2022. URL: https://agrotimes.ua/interview/ptahivnycztvo-rozvyvayetsya/
Мельник В. О. Породи і кроси індиків. Державна дослідна станція птахівництва НААН. URL: http://avianua.com/index.php/statti-z-ptakhivnitstva/tekhnologiya-ptakhivnitstva/27-porody-i-krocy-indykiv
Мельник В. Яке світло треба індикам. Наше птахівництво. 2016. № 1. С. 32–35.
Шуляр Альона Л., Шуляр Аліна Л. Перспективи подальшого розвитку органічного виробництва в Україні. Органічне виробництво і продовольча безпека: матеріали VІІІ Міжнар. наук.-практ. конф., 30 квіт.–1 трав. 2020 р. Житомир: Вид.-во Поліського національного університету, 2020. С. 245–250.
Ярошко М. Розведення індиків. Агробізнес сьогодні. 2014. № 6.
Aviagen Turkeys. Feeding Guidelines for Nicholas and B.U.T. Heavy Lines. 2015. URL: https://www.aviagenturkeys.com/uploads/2015/11/20/NU06%20Feeding%20Guidelines%20for%20Nicholas%20&%20BUT%20Heavy%20Lines%20EN.pdf.
Food and Agriculture Organization of the United Nations: FAOSTAT Statistics Database. 2022. URL: http://www.fao.org/faostat/en/#data/QL
Poholsky, C.M., Erb, L.S., Lyons, A.M., Rohlf, P., & Boney, J.W. Improving pellet quality enhances Nicholas Select turkey performance in targeted phases of production. Journal of Applied Poultry Research, 2023, article number 100340. doi: 10.1016/j.japr.2023.100340.
Prylipko, T., Koval, T., Kostash, V., Tocarchuk T. & Tsvihun, A. (). Оptimization of recipe turkey meat pate. Сarpathian Journal of Food Science and Technology, 2020.12(4), 98–112.