PRODUCTIVITY OF CHICORY ROOT SEEDS DEPENDING ON THE PLACING PLANTS METHOD
DOI:
https://doi.org/10.37406/2706-9052-2021-1-1Keywords:
plant density, seed productivity, seeds, sowing period, yield.Abstract
Experimental studies have established the features of the formation of a productive stem stand, productivity and grain quality of domestic varieties of spring triticale when grown on two backgrounds of nutrition. Providing crops of spring triticale with elements of mineral nutrition is a necessary condition for increasing the grain productivity of new varieties when grown in the Steppe zone. The highest yields of 3.77 and 3.48 t/ha of spring triticale against a natural background were formed by the Khlebodar Kharkovsky and Boriviter varieties, against the background of N30P30K30 - 4.72 t/ha, 4.58 t/ha and 4.57 t/ha of the Khlebodar variety Kharkovsky, Legin and Solntsedar Kharkovsky. The yield of triticale depended on the conditions of moisture during the formation of vegetative organs and the laying of elements of individual plant productivity, and the share of the influence of the nutritional background was 57.2–78.0%, varietal characteristics - 7.8–21.1%. The content of protein and gluten in triticale grain depended both on weather conditions and varietal characteristics. In triticale, the content of protein and gluten was 9.7–11.8% and 14.2–17.1% (without fertilizers), N30P30K30 was 10.4–12.2% and 14.9–17.3%, respectively. The higher content of protein on both backgrounds of nutrition was provided by the Volya variety, and gluten - by Dar Khleba.
References
Ткач О.В. Цінність вирощування культури цикорію. Зб. наук. праць ПДАТУ. Вип. 21, час. 2, 2013. С. 73-77.
Ткач О.В. Цикорій кореневий – цінна технічна культура Технічні культури: інноваційні напрями досліджень. Матеріали науково-практичної конференції молодих вчених, ДСЛК. Глухів, 2013. С. 173-178.
Ткач О.В. Ботанічні та біологічні особливості цикорію коренеплідного Новітні агротехнології: теорія та практика: матер. Міжн. наук.-практ. конф. (м.Вінниця: НААНУ). Вінниця: Нілан-ЛТД, 2017. C. 153-154.
Бахмат М.І., Ткач О.В. Обґрунтування площі живлення рослин для технології вирощування цикорію коренеплідного. Таврійський науковий вісник. 2018. Вип. 104. С. 16-20.
Ткач О.В. Вплив площі живлення на врожайність цикорію кореневого. Зб. наук. праць Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків. 2015. Вип. 23. С. 65-70.
Ткач О.В. Алгоритм вибору раціональної схеми розміщення рослин цикорію коренеплідного при комбінованій ширині міжрядь. Зб. наук. праць ПДАТУ. 2015. Вип. 23. С. 110- 117.
Курило В.Л., Ткач О.В. Особливості вирощування цикорію кореневого з комбінованою шириною міжрядь. Збірник наукових праць Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків. 2012. № 14. С. 295–299.
Ткач О.В. Урожайність коренеплодів цикорію залежно від густоти рослин Таврійський науковий вісник. Науковий журнал. Херсон, 2020. Вип. 112. С. 150-156.
Ткач О.В. Агротехнические приемы возделывания сахарной свеклы применимые для цикория корнеплодного. Таврійський науковий вісник. Науковий журнал. Херсон, 2018. Вип. 100. Т. 2. С. 85-91.
Ткач О.В. Продуктивність цикорію коренеплідного залежно від способу вирощування з комбінованою шириною міжрядь. Зб. наук. праць Уманського НУС. 2020. Вип. 96. Ч. 1. С.592-605.
Яценко А. О. Цикорій: біологія, селекція, виробництво і переробка коренеплодів. Умань : 2003. 157 с.
Oleh Tkach, Vasyl Ovcharuk, Influence of chicory plants density on size-mass root parameters. Journal " Agricultural science" № 1, University agrarian state of Moldova. 2020. С. 63-66.
Лихочвор В. В., Петриченко В. Ф. Рослинництво (сучасні інтенсивні технології вирощування основних польових культур). Львів : НВФ «Українські технології», 2006. 730 с.
Енергозберігаюча технологія вирощування цикорію коренеплідного з комбінованою шириною міжрядь (рекомендації) / М.І. Бахмат, О.В. Ткач, В.Л. Курило, В.Г. Молдован, А.В. Моргун. Кам'янець–Подільський: Аксіома, 2019. 54 с.
Ткач О.В. Енергозберігаючий спосіб вирощування цикорію коренеплідного з комбінованою шириною міжрядь. Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка. 2019. Вип. 31. С. 30-36.