INFLUENCE OF VARIETY FEATURES AND FERTILIZERS ON GRAIN PRODUCTIVITY OF SPRING TRITICALE

Authors

  • V.A. Ishchenko

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2021-1-2

Keywords:

spring triticale; varieties; fertilization; yielding capacity; crop yield structure; protein; gluten.

Abstract

By the experimental studies have established the peculiarities of formation the productive stems, crop yields and grain quality of domestic varieties of spring triticale when growing them on two fertilization backgrounds. Providing the spring triticale crops with mineral nutrients is a necessary condition for improving the grain productivity of new varieties when grown in the Steppe zone. Higher crop yields of 3,77 and 3,48 t/ha of spring triticale on the natural background were formed by varieties Hlibodar Kharkivs’kyí and Boryviter, on the background of N30P30K30 – 4,72; 4,58 and 4,57 t/ha varieties Hlibodar Kharkivs’kyí, Legin’ Kharkivs’kyí and Sontsedar Kharkivs’kyí. The crop yield of triticale depended on the conditions of moisture supplying during the formation of vegetative organs and the formation of elements of individual plant productivity and the influence percentage of the nutrient background was 57,2–78,0 %, varietal characteristics – 7,8-21,1 %. The content of protein and gluten in triticale grain depended on both weather conditions and varietal characteristics. The content of protein and gluten in triticale was 9,7–11,8 % and 14,2–17,1 % (without fertilizers), N30P30K30 – 10,4–12,2 % and 14,9–17.3 %, respectively. Higher protein content on both fertilization backgrounds was provided by the variety Volia, and gluten by Dar Khliba.

References

Каленська С. М., Янішевський С. Б. Тритикале – нові сорти, нові перспективи. Агроінком. 1998. № 3–4. С. 21–22.

Дем'яненко Л. М. Лисікова В. Н., Києнко З. П. Стан розвитку вітчизняної селекції тритикале. Пропозиція. 2012. № 8. С. 35–37.

Васильєв С. В. Народногосподарське значення тритикале та перспективи його використання для розширення сировинної бази харчових виробництв. Зернові продукти і комбікорми. 2016. № 2. С. 13–18.

Любич В. В., Новіков В. В. Порівняльна характеристика технологічних властивостей зерна тритикале озимого та пшениці озимої. Зернові продукти і комбікорми. 2015. № 4. С. 14–18.

Рябчун В. К. Господарська цінність ярих тритикале. http://ukrseeds.narod.ru.

Каленська С. М., Кононюк І. В., Майстер О. А. Адаптивні технології вирощування тритикале і жита. Землеробство. 2000. Вип. 74. С. 86−90.

Костромітін В. М., Музафаров І. М., Рожков А. О. Вплив попередників і фонів мінерального живлення на врожай зерна ярого тритикале. Наукові праці ЧДУ ім. Петра Могили. 2008. Вип. 69. Т. 82. − С. 102−116.

Конащук І. О. Вплив мінеральних добрив на урожай зерна тритикале озимого та ярого. Бюл. Ін-ту зернового господарства. 2008. № 33−34. − С. 87−91.

Лопушняк В. І., Августинович М. Б. Вплив різних рівнів мінерального живлення на формування біометричних показників колоса і продуктивності тритикале ярого в Західному Лісостепу України. Передгірне та гірське землеробство і тваринництво. 2015. Вип. 57. С. 144−151.

Рожков А. О. Пузік В. К. Урожайність рослин тритікале залежно від варіантів способу сівби та позакореневих підживлень. Вісник аграрної науки Причорномор’я. 2012. Вип. 3. С. 134– 141.

Гриб С. И., Кукрин Н. П., Булавина Т. М. [и др.] Особенности азотного питания озимого тритикале. Земледелие. 1999. № 1. С. 29.

Волощук І. С., Волощук О. П., Глива В. В. [та ін.] Урожайність, коефіцієнт розмноження та вихід кондиційного насіння тритикале озимого залежно від особливостей сорту. Передгірне та гірське землеробство і тваринництво. 2018. Вип. 63. С. 24−37.

Published

2023-03-21