SOYBEAN PRODUCTIVITY DEPENDING ON THE APPLICATION OF ORGANIC FERTILIZERS, SEED INOCULATION, AND PLANT GROWTH REGULATORS

Authors

  • M. V. Kryzhanivskyi Higher Educational Institution “Podillia State University”
  • O. M. Bakhmat Higher Educational Institution “Podillia State University” https://orcid.org/0000-0002-8015-1567

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2022-2-4

Keywords:

Soy, variety, seed inoculation, organic fertilizers, inoculants, microbiological preparations, yield, quality.

Abstract

The influence of a complex of technological factors on the formation of the yield and quality of seeds of different-ripened soybean varieties was studied. The ratio of measures to accelerate the growth and development of plants, increase the leaf surface area, and enlarge the yield and quality of seeds of the studied varieties was revealed. As established by research in the cultivation of heterogeneous soybean varieties in the conditions of the Right-Bank Forest- Steppe, a necessary element of technology is the bacterization of seeds with highly effective bacteria, as well as spraying crops with a biological product Hetomik against the background of green manure. The results of the research show that the application of green manure, inoculation of seeds with strain 614A, and spraying of crops with Hetomik of Angelica soybeans contribute to high germination energy – 95% and seed germination – 95%, while in the control this indicator was – germination energy – 85%, germination 80 %. The studies have established that the quality indicators of soybean seeds of the Legend variety largely depended on the inoculation. The maximum content of crude protein at the level of 34.2-34.9% was observed in soybean seeds in the variant where pre-sowing inoculation was carried out with strains 634b and 614A. In the control variant (without treatments and sideration), the protein content in soybeans averaged 33.3%. Treated seeds retain the characteristics and properties characteristic of the variety. The best guarantee of the effectiveness of soybeans is seeds of high quality. The quality of seeds, their economic and biological quality is determined by many factors and is confirmed by production needs. The authors established that seed inoculation with strain 634b increased the protein content in seeds compared to the control in the Legend variety by 1.6%. The analysis of the oiliness of the seeds proved that the highest oil content (21.4%) was in the variant with seed treatment with strains 634b and 614A against the background of green manure application.

References

Вплив агрокліматичних факторів на продуктивність сої / В.Ф. Петриченко, А.О. Бабич, С.В. Іванюк, С.І. Колісник. Вісник аграрної науки. 2006. № 2. С. 19–23.

Вплив вапнування, мінеральних добрив та інокуляції на родючість ґрунту та продуктивність сої в умовах Лісостепу / В.Ф. Петриченко, А.О. Бабич, С.І. Колісник [та ін.]. Зб. наук. пр. Інституту землеробства УААН. Київ : Нора-Принт, 2000. Вип. 3-4. С. 15–19.

Зернобобові культури в інтенсивному землеробстві / Розвадовський А.М., Бабич А.О., Петриченко В.Ф. та ін. ; за ред. А.М. Розвадовського. Київ : Урожай, 1990. 176 с.

Бахмат О.М. Вплив агротехнічних прийомів на насіннєву продуктивність сої в умовах західного регіону. Наукові праці Полтавської державної аграрної академії. Полтава, 2010. Том 7(26). С. 61–64.

Бахмат О.М. Вплив агротехнічних заходів на продуктивність сої в умовах західного регіону України. Корми і кормовиробництво : міжвід. темат. наук. зб. / редкол.: В.Ф. Петриченко (відп. ред.) та ін. Вінниця : Марущак А.І., 2010. Вип. 66. С. 103–108.

Каленська С.М. Біоенергетична оцінка елементів технології вирощування. Наук. доп. НУБіП. 2011. № 6(28). С. 1–8. URL: http: // www. nbuv. gov. ua/e – journals / Nd /2011-6 / 11Ksm. pdt.

Камінський В.Ф. Новітні технол огії вирощування конкурентоспроможної продукції рослинництва в системі стійкого землеробства України. Зб. наук. пр. ННЦ «Інститут землеробства НААН» / редкол. : В.Ф. Сайко (гол. ред.) та ін. Київ : ЕКМО, 2010. Вип. 3. С. 37–47.

Петриченко В.Ф. Виробництво та використання сої в Україні. Вісник аграрної науки. 2008. № 3. С. 24–27.

Чинчик О.С. Особливості елементів технології вирощування сої на насіння в умовах західного Лісостепу України. Вісник Степу : зб. наук. пр. : матер. VII Всеукр. наук.-практ. конф. молодих вчених і спеціалістів «Агропромислове виробництво України – стан та перспективи розвитку», 24 берез. 2011 р. Кіровоград, 2011. С. 87–90. (Ювіл. вип. до 80-річчя заснування НААН та 100-річчя Кіровоградського інституту АПВ).

Чинчик О.С. Вплив удобрення на урожайність зернобобових культур в умовах Лісостепу Західного. Корми і кормовиробництво : міжвід. темат. наук. зб. / НААН ; редкол.: В.Ф. Петриченко (відп. ред.) та ін. Вінниця, 2012. Вип. 72. С. 64–67.

Published

2023-02-24