СИСТЕМАТИЗАЦІЯ СОРТОВОГО РІЗНОМАНІТТЯ NICOTIANA RUSTICA L. ДЛЯ ОПТИМІЗАЦІЇ СЕЛЕКЦІЙНОГО ПРОЦЕСУ ТА КЛАСИФІКАЦІЇ СОРТОТИПІВ
DOI:
https://doi.org/10.37406/2706-9052-2025-3.14Ключові слова:
генетичне різноманіття, місцеві популяції, гібридизація, морфологічна мінливість, адаптивність, селекційна цінність, екологічна пластичністьАнотація
Метою дослідження є систематизація сортового різноманіття Nicotiana rustica L. з метою підвищення ефективності селекційного процесу, збереження генетичних ресурсів культури та створення уніфікованої класифікації для полегшення відбору батьківських пар і впровадження нових сортів у виробництво. У роботі використано підхід, що передбачає морфологічне оцінювання колекційних зразків махорки із різних регіонів (Україна, Північне Причорномор’я, Європа, Африка, Азія), проведення аналізу господарсько-цінних ознак (висота рослин, форма та розмір листків, структура стебла, тривалість вегетації, урожайність, якість сировини), виділення екотипів і групування сортів за сортотипами. Для типізації застосовано класифікацію за Гудспідом і еколого-географічний підхід. Застосовано методи порівняльної морфології, статистичної обробки даних і експертного оцінювання. Установлено, що більшість сучасних сортів махорки є відселектованими формами місцевих популяцій, які мають високу адаптивність до регіональних умов вирощування. Іноземні сорти мають обмежене практичне значення для виробництва в Україні, але є цінними донорами для гібридизації. Уперше системно описано два основні екотипи N. rustica L. – північний і південний, які суттєво різняться за морфологічними та біологічними ознаками, а також типом сировини. Північний екотип характеризується коротким вегетаційним періодом, схильністю до пасинкування та використанням як листя, так і бадилля, тоді як у південного екотипу основним продуктом є листя. Запропоновано класифікацію сортотипів за морфологічними особливостями, вегетаційним періодом, урожайністю, якістю сировини й адаптацією до умов вирощування. Виділено сім основних груп сортотипів, що відображають географічне й історичне формування розмаїття культури: Північнопричорноморська, Українська, Західноєвропейська, Північноєвропейська, Африканська, Східна й Індійська. Аналіз морфологічних показників (кількість листків, висота рослин, тривалість вегетації) засвідчив значну варіабельність між сортами, що створює широкі можливості для цілеспрямованого відбору батьківських пар і створення нових високопродуктивних, стійких до біотичних і абіотичних чинників сортів махорки. Особливу цінність мають сорти з ознакою малопасинковості, яка була отримана шляхом гібридизації місцевих і зарубіжних форм і не трапляється у природних популяціях N. rustica L. Систематизація сортового розмаїття Nicotiana rustica L. за екотипами та сортотипами є ефективним інструментом для підвищення результативності селекційної роботи, забезпечення стабільної врожайності та якості продукції, а також для збереження унікального генетичного фонду культури. Запропонована класифікація спрощує процедуру відбору сортів для селекції, підвищує ефективність упровадження нових сортів у виробництво та сприяє подальшому розвитку галузі махорковиробництва в Україні.
Посилання
Селекція і насінництво сільськогосподарських рослин : підручник / М. Молоцький та ін. Київ : Вища освіта, 2006.
Шейдик К., Савіна О., Харитонов М. Ідентифікація роду Nicotiana для виділення Української групи махорок. Agrology. 2020. № 4. С. 205–213. DOI: 10.32819/020024.
Шейдик К., Матієга О., Савіна О. Результати вивчення сортів світової колекції махорки на продуктивність в умовах Західного регіону. Проблеми агропромислового комплексу Карпат. 2020. № 28. С. 65–72. DOI: 10.47279/2709-3727-2020-2-5.
Burcev A., Burceva G. Production of suckerless forms of Nicotiana rustica. Agrobiologija. 1965. № 86. P. 284–395.
Donghyun J., Kang Y., Lee S., Choi S., Sung Y., Lee T.-H., Kim C. Digitalizing breeding in plants: A new trend of next-generation breeding based on genomic prediction. Frontiers in Plant Science. 2023. № 14 Article 1092584. DOI: 10.3389/fpls.2023.1092584.
Goodspeed T.H. The Genus Nicotiana: Origins, Relationships and Evolution of its Species. Chronica Botanica. 1954.
Khan H., Uslu Ö.S., Gedik O. Impacts of climate change on the productivity of tobacco crop in Pakistan. International Journal of Advanced Natural Sciences and Engineering Researches. 2024. № 8. P. 137–143. URL: https://as-proceeding.com/index.php/ijanser.
Liu M., Liu X., Song Y., Hu Y., Yang C., Li J., Jin S., Gu K., Yang Z., Huang W., Su J., Wang L. Tobacco production under global climate change: combined effects of heat and drought stress and coping strategies. Frontiers in Plant Science. 2024. № 15. Article 1489993. DOI: 10.3389/fpls.2024.1489993.
Maruthi Prasad B.P., Patil B.R., Geeta D., Matiwade P.S., Prabhu H.V., Arunkumar B. Assessment of genetic variability and character association in Tobacco (Nicotiana tabacum L.) genotypes. The Pharma Innovation Journal. 2021. № 10 (11). P. 888–891.
Mehmood F., Abdullah Z., Ubaid Z., Shahzadi I., Ahmed I., Waheed M.T., Poczai P., Mirza B. Plastid genomics of Nicotiana (Solanaceae): insights into molecular evolution, positive selection and the origin of the maternal genome of Aztec tobacco (Nicotiana rustica). PeerJ. 2020. № 8. P. e9552. DOI: 10.7717/peerj.9552.
Parr A.J., Robins R.J., Hamill J.D., Rhodes M.J.C. Interrelationships between amine metabolism and alkaloid production in Nicotiana and Datura root cultures. Planta Medica. 1990. № 56 (6). P. 602. DOI: 10.1055/s-2006-961217.
Swarup S., Cargill E., Crosby K., Flagel L., Kniskern J., Glenn K. Genetic diversity is indispensable for plant breeding to improve crops. Crop Science. 2021. № 61. DOI: 10.1002/csc2.20377.
Zhou R., Li D.L., Feng G.L., Li G.Y. A new sesquiterpene glucoside from Nicotiana rustica L. Natural Product Research. 2012. № 27 (14). P. 1261–1264. DOI: 10.1080/14786419.2012.725398.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.