VARITAL CHARACTERISTICS OF THE FORMATION OF SEED PRODUCTIVITY OF NIGELLA SOWING IN THE WESTERN FOREST-STEPPES
DOI:
https://doi.org/10.37406/2706-9052-2023-3.10Keywords:
nigella sowing (Nigella sativa L.), varieties, yield, crop structure, fatty acid composition of the oilAbstract
The article presents the results of a comprehensive evaluation of nigella sowing varieties in the agro-climatic conditions of the Western Forest Steppe. It was determined that the yield of nigella sowing varieties in the conditions of the Western Forest Steppe was quite high and varied from 1.20 to 1.41 t/ha. The highest productivity of nigella sowing was observed in Ivolga and Bereginia varieties, the yield of which was 1.39 and 1.41 t/ha, respectively. The largest number of pods (17.3 pcs.) was formed in Ivolga and Bereginya varieties, while the number of seeds in one pod in these varieties was 84.0 and 86.4 pcs. The largest number of seeds in one box was of the Legend variety and amounted to 106.0 pcs. The Ivolga and Bereginia varieties had the highest productivity per plant, the weight of seeds from one plant was 2.77 and 2.47 g, respectively. The Ivolga variety had the largest seeds, the mass of 1000 seeds of which was 3.11 g. It should be noted thatthe highest stability index was distinguished by the varieties Legend, Faraon and Bereginya, the value of which was 2.15 and 2.12, respectively, which characterizes the entire complex of biological properties of the varieties and their adaptive capabilities under different climatic conditions of cultivation. The varieties Legenda (40.86%), Bereginya (40.76%) and Diana (40.57%) stood out in terms of seed oiliness. Conducting a qualitative analysis of nigella sowing pods showed that the fatty acid composition of the oil is dominated by the content of linoleic acid, the percentage of which varied from 59.99 to 64.79% depending on the variety. The content of linolenic acid was minimal and amounted to only 0.38–0.82%. The highest content of this acid (0.82 and 0.76%) was in the oil of the Ivolga and Pharaoh varieties. The share of oleic acid ranged from 19.42% in the Diana variety to 25.49% in the Pharaoh variety. The content of saturated palmitic and stearic acids was 11.9-12.74 and 2.98-3.75%, respectively. Moreover, the maximum value of palmitic acid was noted in the Legend variety (12.92%), stearic acid in the Znaharka variety (3.75%). Thus, nigella sowing under the conditions of the Western Forest Steppe is a promising crop for oil purposes and as a valuable source of essential omega-6 and omega-9 fatty acids.
References
Лікарське рослинництво : навчальний посібник / М.І. Бахмат, О.В. Кващук, В.Я. Хоміна, В.М. Комарніцький. Кам’янець-Подільський : ПП «Медобори 2006», 2011. 256 с.
Безвіконний П.В., Тарасюк В.А. Урожайність сортів нового покоління розторопші плямистої в умовах Правобережного Лісостепу. Сучасний рух науки : матеріали XII міжнародної науково-практичної інтернет-конференції. Дніпро, 2021. Т. 2. С. 386–387.
Бондаренко Г.Л., Яковенко К.І. Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві. Харків : Основа, 2001. 370 с.
Воронцов В.Т., Опара Н.М., Опара М.М. Культурні рослини в раціональному харчуванні та оздоровленні. РВВ Полтавської державної аграрної академії. 2007. С. 39–40.
Кващук О.В., Хоміна В.Я., Недільська У.І. Вплив біогенних чинників на показники структури урожаю чорнушки посівної (Nigella Sativa L.). Збірник наукових праць Подільського державного аграрно-технічного університету. 2011. Вип. 19. С. 30–33.
Вплив погодно-кліматичних параметрів на врожайність зерна сучасних сортів сої в умовах Північно-Східного Лісостепу України / А.В. Мельник, Ю.О. Романько, А.Ю. Романько, А.А. Дудка. Таврійський науковий вісник. 2019. № 109 (1). С. 76–83. URL: https://doi.org/10.32851/2226-0099.
Особливості формування біохімічного складу насіння сучасних сортів сої / С.С. Рябуха, П.В. Чернишенко, Л.Г. Сєрікова, С.І. Святченко. Селекція і насінництво. 2018. Вип. 114. С. 71–78. doi.org/10.30835/2413-7510.2018.152139.
Тарасюк В.А., Безвіконний П.В., Потапський Ю.В. Продуктивність агроценозу розторопші плямистої залежно від строків, способів сівби та норми висіву в умовах Правобережного Лісостепу України. Таврійський науковий вісник. Серія «Сільськогосподарські науки». 2022. Вип. 124. С. 92–97.
Хоміна В.Я. Агроекологічні аспекти вирощування чорнушки посівної (Nigela sativa L.) в умовах південної частини Лісостепу західного. Таврійський науковий вісник. 2013. Вип. 84. С. 265–270.
Хоміна В.Я., Дорошенко О.Л. Чорнушка посівна (nigella sativa) – в умовах Лісостепу Західного. Техніка і технології аграрно-промислового комплексу. 2016. № 1. С. 27–30.
Хоміна В.Я., Строяновський В.С. Показники якості олії нетрадиційних жировмісних культур залежно від агротехнічних заходів в умовах Лісостепу України. Зрошуване землеробство. 2016. Вип. 66. С. 65–69.
Phytochemistry, pharmacology, and therapeutic uses of black seed (Nigella sativa) / W. Kooti, Z. Hasanzadeh-Noohi, N. Sharafi-Ahvazi, M. Asadi-Samani, D. Ashtary Larky. Chinese Journal of Natural Medicines. 2016. Vol. 14. № 10. Р. 732–745. doi: 10.1016/S1875-5364(16)30088-7.
Onur Ketenoglu, Sündüz Sezer Kiralan, Mustafa Kiralan, Gulcan Ozkan, Mohamed Fawzy Ramadan. Cold pressed black cumin (Nigella sativa L.) seed oil. Cold Pressed Oils. 2020. № 6. Р. 53–64. doi:10.1016/b978-0-12-818188-1.00006-2.