СОРТОВІ ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ НАСІННЯ ЧОРНУШКИ ПОСІВНОЇ В УМОВАХ ЛІСОСТЕПУ ЗАХІДНОГО

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2023-3.10

Ключові слова:

чорнушка посівна (Nigella sativa L.), сорти, урожайність, структура врожаю, жирнокислотний склад олії

Анотація

У статті викладено результати комплексної оцінки сортів чорнушки посівної в агрокліматичних умовах Лісостепу Західного. Визначено, що урожайність сортів чорнушки посівної в умовах Лісостепу Західного була досить високою і варіювала від 1,20 до 1,41 т/га. Найбільш висока продуктивність насіння чорнушки посівної спостерігалась у сортів Іволга та Берегиня, урожайність яких становила 1,39 та 1,41 т/га відповідно. Найбільша кількість коробочок (17,3 шт.) сформувалося у сортів Іволга та Берегиня, при цьому кількість насіння в одній коробочці у цих сортів складала 84,0 та 86,4 шт. Найбільша кількість насіння в одній коробочці була у сорту Легенда і становила 106,0 шт. Найвища продуктивність однієї рослини була у сортів Іволга та Берегиня, маса насіння з однієї рослини становила 2,77 та 2,47 г відповідно. Найбільше насіння було у сорту Іволга, маса 1000 насінин якого складала 3,11 г. Слід зазначити, що найвищим показником стабільності відрізнялися сорти Легенда, Фараон та Берегиня, значення якого у них становило 2,15 та 2,12 відповідно, що характеризує весь комплекс біологічних властивостей сортів та їх адаптивні можливості за різних кліматичних умов вирощування. За олійністю насіння виділилися сорти Легенда (40,86%), Берегиня (40,76%) та Діана (40,57%). Проведення якісного аналізу насіння чорнушки посівної показало, що в жирнокислотному складі олії переважає вміст лінолевої кислоти, відсоток якої варіював від 59,99 до 64,79% залежно від сорту. Вміст ліноленової кислоти був мінімальним і становив лише 0,38–0,82%. Найбільший вміст цієї кислоти (0,82 і 0,76%) був у олії сортів Іволга та Фараон. Частка олеїнової кислоти коливалася від 19,42% у сорту Діана до 25,49% у сорту Фараон. Вміст насичених пальмітинової та стеаринової кислот становив 11,9–12,74 та 2,98–3,75% відповідно, причому максимальне значення пальмітинової кислоти відмічали у сорту Легенда (12,92%), стеаринової кислоти – Знахарка (3,75%). Таким чином, чорнушка посівна в умовах Лісостепу Західного є перспективною культурою олійного призначення і цінним джерелом незамінних жирних кислот омега-6 та омега-9.

Посилання

Лікарське рослинництво : навчальний посібник / М.І. Бахмат, О.В. Кващук, В.Я. Хоміна, В.М. Комарніцький. Кам’янець-Подільський : ПП «Медобори 2006», 2011. 256 с.

Безвіконний П.В., Тарасюк В.А. Урожайність сортів нового покоління розторопші плямистої в умовах Правобережного Лісостепу. Сучасний рух науки : матеріали XII міжнародної науково-практичної інтернет-конференції. Дніпро, 2021. Т. 2. С. 386–387.

Бондаренко Г.Л., Яковенко К.І. Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві. Харків : Основа, 2001. 370 с.

Воронцов В.Т., Опара Н.М., Опара М.М. Культурні рослини в раціональному харчуванні та оздоровленні. РВВ Полтавської державної аграрної академії. 2007. С. 39–40.

Кващук О.В., Хоміна В.Я., Недільська У.І. Вплив біогенних чинників на показники структури урожаю чорнушки посівної (Nigella Sativa L.). Збірник наукових праць Подільського державного аграрно-технічного університету. 2011. Вип. 19. С. 30–33.

Вплив погодно-кліматичних параметрів на врожайність зерна сучасних сортів сої в умовах Північно-Східного Лісостепу України / А.В. Мельник, Ю.О. Романько, А.Ю. Романько, А.А. Дудка. Таврійський науковий вісник. 2019. № 109 (1). С. 76–83. URL: https://doi.org/10.32851/2226-0099.

Особливості формування біохімічного складу насіння сучасних сортів сої / С.С. Рябуха, П.В. Чернишенко, Л.Г. Сєрікова, С.І. Святченко. Селекція і насінництво. 2018. Вип. 114. С. 71–78. doi.org/10.30835/2413-7510.2018.152139.

Тарасюк В.А., Безвіконний П.В., Потапський Ю.В. Продуктивність агроценозу розторопші плямистої залежно від строків, способів сівби та норми висіву в умовах Правобережного Лісостепу України. Таврійський науковий вісник. Серія «Сільськогосподарські науки». 2022. Вип. 124. С. 92–97.

Хоміна В.Я. Агроекологічні аспекти вирощування чорнушки посівної (Nigela sativa L.) в умовах південної частини Лісостепу західного. Таврійський науковий вісник. 2013. Вип. 84. С. 265–270.

Хоміна В.Я., Дорошенко О.Л. Чорнушка посівна (nigella sativa) – в умовах Лісостепу Західного. Техніка і технології аграрно-промислового комплексу. 2016. № 1. С. 27–30.

Хоміна В.Я., Строяновський В.С. Показники якості олії нетрадиційних жировмісних культур залежно від агротехнічних заходів в умовах Лісостепу України. Зрошуване землеробство. 2016. Вип. 66. С. 65–69.

Phytochemistry, pharmacology, and therapeutic uses of black seed (Nigella sativa) / W. Kooti, Z. Hasanzadeh-Noohi, N. Sharafi-Ahvazi, M. Asadi-Samani, D. Ashtary Larky. Chinese Journal of Natural Medicines. 2016. Vol. 14. № 10. Р. 732–745. doi: 10.1016/S1875-5364(16)30088-7.

Onur Ketenoglu, Sündüz Sezer Kiralan, Mustafa Kiralan, Gulcan Ozkan, Mohamed Fawzy Ramadan. Cold pressed black cumin (Nigella sativa L.) seed oil. Cold Pressed Oils. 2020. № 6. Р. 53–64. doi:10.1016/b978-0-12-818188-1.00006-2.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-28