ASSESSMENT OF THE SAFETY AND QUALITY OF RAW MILK FOR THE IMPROVEMENT OF TECHNOLOGICAL PROCESSES OF PRIMARY MILK PROCESSING
DOI:
https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-1.1Keywords:
raw cow's milk, quality and safety, primary processing.Abstract
As you know, the quality of milk cannot be improved during its processing, therefore the milk quality management system at production facilities should be focused on high-tech processes of its production. It has been scientifically proven that the process of obtaining and collecting milk, its primary processing, storage and transportation are the least controlled production processes. Therefore, the study of the milking technology impact and primary processing on the quality of the obtained milk remains relevant. An analysis of production and primary processing of milk was carried out at the farm of “Lany Vinkovechchyny” LLC in Khmelnytskyi region, and in order to improve the quality of the obtained milk raw materials, it was proposed to optimize the technology of primary processing of milk, in particular, to supplement the traditional scheme of primary purification with a fine filter. It was established that there is a dependence between the quality of raw milk and the technology of primary processing, so with successive purification of milk with a filter of coarse and then fine purification, the number of mesophilic aerobic and facultatively anaerobic microorganisms (KMAFAnM) in milk was at the level of 228 thousand CFU /cm3, which corresponds to the highest grade, at the same time, during one-time filtration in a closed flow with a coarse filter, the milk contained 332 thousand CFU /cm3, which is according to DSTU 3662:2018. corresponds only to the first kind indicator. After double filtration, only 259,000/cm3 somatic cells were found in the milk samples, which is 27.6% less than in the milk samples that underwent single purification. The proposed measures to improve the quality and safety of raw milk through the consistent use of filters for coarse and fine primary cleaning made it possible to increase the quality of milk and increase financial income for the farm.
References
Санітарно-гігієнічний контроль виробництва молока-сировини коров’ячого та його мікробіологічний аналіз /
Н. В. Букалова та ін. Таврійський науковий вісник. Серія: технічні науки. 2022. № 3. С. 119–127. https://doi.org/10.32851/tnvtech.
3.13127. https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2022.3.13.
Даниленко І. Теорія і практика охолодження молока. Ветеринарна медицина України. 2000. № 10. С. 26−27.
Грищук А. В. Про контроль виробництва та заготівлі безпечного та якісного молока. Ветеринарна медицина України. 2011. № 8. С. 32−33.
Організація ветеринарно-санітарного контролю якості та безпеки молока коров’ячого на молочних фермах у відповідності до принципів НАССР. / В. В. Касянчук та ін. Збірник наукових праць Луганського національного університету. Луганськ. 2006. № 65 (68) С. 96–100.
Козенко О. В., Свергун Ж. Г.. Передумови створення системи належної гігієнічної практики в господарствах-виробниках молока коров’ячого сирого. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. Ґжицького. 2011. Т. 13, № 2(2). С. 234–240.
Safety and quality of crude cow milk, which made by collective farms / M. Kukhtin et al. Ukrainian journal of veterinary sciences. 2019. Vol. 10, no. 3. P. 11–12. https://doi.org/10.31548/ujvs2019.03.010.
Кухтин М. Д. Мікробіологічні нормативи ефективності технологій одержання молока сирого екстра-ґатунку. Ветеринарна медицина України. 2008. № 2. С. 45–46.
ДСТУ 7089:2009. Молоко і молочні продукти. Методика підраховування кількості мезофільних аеробних та факультативно-анаеробних мікроорганізмів, дріжджів і плісеневих грибів за допомогою пластин. [Чинний від 2009–10–27]. Вид. офіц. Київ, 2010. 27 с.
ДСТУ 7057:2009. Молоко коров’яче сире. Визначення густини, масової частки жиру, білка, сухої речовини та лактози ультразвуковим методом:. – [Чинний від 2010−01−01]. К.: Держспоживстандарт України, 2009. 11 с. (Національний стандарт України).
ДСТУ 6083:2009. Молоко. Метод визначення чистоти: [Чинний від 2009−07−01]. К.: Держспоживстандарт України, 2009. 9 с. (Національний стандарт України).
ДСТУ ISO 13366-1/IDF 148-1:2014. Молоко. Підрахування соматичних клітин. Частина 1. Мікроскопічний (контрольний) метод: [Чинний від 2015−07−01]. К.: Мінекономрозвитку України, 2015. 18 с. (Національний стандарт України).
ДСТУ 3662–2018. Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови. Чинний від 2019–01–01. Вид. офіц. Київ, 2019. 22 с.
Dairy production: microbial safety of raw milk and processed milk products / V. Ntuli. et al. У Present Knowledge in Food Safety. 2023. P. 439–454. Elsevier. https://doi.org/10.1016/b978-0-12-819470-6.00076-7.
Остапюк М. П., Касянчук В. В., Бергілевич О. М. Вивчення санітарно-гігієнічних умов виробництва молока на молочних фермах для забезпечення умов належної гігієни праці. Науковий вісник ЛНУВМБТ імені С.З. Ґжицького. Том 12 № 3(45) Частина 4, 2010. С 243–248.
Варпіховський Р. Л. Механічне забруднення домішками молока його бактеріальне обсіменіння та шляхи покращення якості молока. Аграрна наука. Сучасні проблеми селекції та харчові технології розведення та гігієни тварин. Випуск 3 (106). 2019. С. 193–100.