ОЦІНКА БЕЗПЕЧНОСТІ ТА ЯКОСТІ МОЛОКА-СИРОВИНИ ЗА УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ ПЕРВИННОЇ ОБРОБКИ МОЛОКА
DOI:
https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-1.1Ключові слова:
молоко коров’яче сире, якість та безпечність, первинна обробка.Анотація
Як відомо, якість молока не можна підвищити в процесі його переробки, тому система управління якістю молока на виробничих потужностях повинна бути орієнтована на високотехнологічні процеси його виробництва. Науково доведено, що процес отримання, збору молока, його первинна обробка, зберігання і транспортування є найменш контрольованими вироб- ничими процесами. Тому дослідження впливу технології доїння й первинної обробки на якість отриманого молока залиша- ється актуальним. В господарстві ТОВ “Лани Віньковеччини” Хмельницької області було проведено аналіз виробництва та первинної обробки молока і з метою підвищення якості отриманої молочної сировини запропоновано оптимізувати техно- логію первинної обробки молока, зокрема, традиційну схему первинної очистки доповнити фільтром тонкої очистки. Уста-новлено, що існує залежність між якістю сирого молока й технологією первинної обробки. Так при послідовному очищенні молока фільтром грубої, а потім тонкої очистки кількість мезофільних аеробних і факультативно-анаеробних мікроорганіз- мів (КМАФАнМ) у молоці була на рівні 228 тис. КУО /см3, що відповідає вищому ґатунку, в той же час при разовій фільтрації у закритому потоці фільтром грубої очистки молоко містило 332 тис. КУО /см3, що, згідно з ДСТУ 3662:2018, відповідає лише показнику першого ґатунку. Після подвійної фільтрації у пробах молока було виявлено всього 259 тис./см3 соматичних клітин, що на 27,6 % менше, ніж у пробах молока, яке пройшло разову очистку. Запропоновані заходи щодо підвищення якості та безпечності молока-сировини шляхом послідовного використання фільтрів грубої та тонкої первинної очистки дозволили підвищити ґатунок молока та збільшити фінансові надходження для господарства.
Посилання
Санітарно-гігієнічний контроль виробництва молока-сировини коров’ячого та його мікробіологічний аналіз /
Н. В. Букалова та ін. Таврійський науковий вісник. Серія: технічні науки. 2022. № 3. С. 119–127. https://doi.org/10.32851/tnvtech.
3.13127. https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2022.3.13.
Даниленко І. Теорія і практика охолодження молока. Ветеринарна медицина України. 2000. № 10. С. 26−27.
Грищук А. В. Про контроль виробництва та заготівлі безпечного та якісного молока. Ветеринарна медицина України. 2011. № 8. С. 32−33.
Організація ветеринарно-санітарного контролю якості та безпеки молока коров’ячого на молочних фермах у відповідності до принципів НАССР. / В. В. Касянчук та ін. Збірник наукових праць Луганського національного університету. Луганськ. 2006. № 65 (68) С. 96–100.
Козенко О. В., Свергун Ж. Г.. Передумови створення системи належної гігієнічної практики в господарствах-виробниках молока коров’ячого сирого. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. Ґжицького. 2011. Т. 13, № 2(2). С. 234–240.
Safety and quality of crude cow milk, which made by collective farms / M. Kukhtin et al. Ukrainian journal of veterinary sciences. 2019. Vol. 10, no. 3. P. 11–12. https://doi.org/10.31548/ujvs2019.03.010.
Кухтин М. Д. Мікробіологічні нормативи ефективності технологій одержання молока сирого екстра-ґатунку. Ветеринарна медицина України. 2008. № 2. С. 45–46.
ДСТУ 7089:2009. Молоко і молочні продукти. Методика підраховування кількості мезофільних аеробних та факультативно-анаеробних мікроорганізмів, дріжджів і плісеневих грибів за допомогою пластин. [Чинний від 2009–10–27]. Вид. офіц. Київ, 2010. 27 с.
ДСТУ 7057:2009. Молоко коров’яче сире. Визначення густини, масової частки жиру, білка, сухої речовини та лактози ультразвуковим методом:. – [Чинний від 2010−01−01]. К.: Держспоживстандарт України, 2009. 11 с. (Національний стандарт України).
ДСТУ 6083:2009. Молоко. Метод визначення чистоти: [Чинний від 2009−07−01]. К.: Держспоживстандарт України, 2009. 9 с. (Національний стандарт України).
ДСТУ ISO 13366-1/IDF 148-1:2014. Молоко. Підрахування соматичних клітин. Частина 1. Мікроскопічний (контрольний) метод: [Чинний від 2015−07−01]. К.: Мінекономрозвитку України, 2015. 18 с. (Національний стандарт України).
ДСТУ 3662–2018. Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови. Чинний від 2019–01–01. Вид. офіц. Київ, 2019. 22 с.
Dairy production: microbial safety of raw milk and processed milk products / V. Ntuli. et al. У Present Knowledge in Food Safety. 2023. P. 439–454. Elsevier. https://doi.org/10.1016/b978-0-12-819470-6.00076-7.
Остапюк М. П., Касянчук В. В., Бергілевич О. М. Вивчення санітарно-гігієнічних умов виробництва молока на молочних фермах для забезпечення умов належної гігієни праці. Науковий вісник ЛНУВМБТ імені С.З. Ґжицького. Том 12 № 3(45) Частина 4, 2010. С 243–248.
Варпіховський Р. Л. Механічне забруднення домішками молока його бактеріальне обсіменіння та шляхи покращення якості молока. Аграрна наука. Сучасні проблеми селекції та харчові технології розведення та гігієни тварин. Випуск 3 (106). 2019. С. 193–100.