FROST RESISTANCE OF APPLE TREES DEPENDING ON THE TECHNIQUE AND TERM OF PRUNING IN THE CONDITIONS OF THE FOREST STEPPE ZONE OF UKRAINE
DOI:
https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-1.4Keywords:
apple tree, frost resistance, shoots, generative bud, contour pruning, pruning term.Abstract
To estimate the risk of frosts is critical for the production of fruits and for horticulture as a whole. And minimal air temperatures can cause the damage of fruit plantations. The purpose of the research was to identify the frost resistance of the cultivars, when different techniques and terms of pruning were applied to the apple trees on dwarf rootstock M.9., T337, and to determine the ability of the trees, cvs. Gala (Mitchgla), Golden Delicious (Clone Б) and Johnagold (Vilmuta) to survive at minus temperatures and to resist the unfavorable winter conditions. The research aimed at studying the frost resistance was conducted in the years of 2017 – 2018; a frosting degree of all parts of a tree was determined for each cultivar, namely, a bark on a trunk and on skeleton branches and wood freezing; along with this, the estimation of generative bud freezing and a total degree of tree freezing was made. The paper contains the results of the research concerning the effect of the pruning technique and terms on the frost resistance of shoot tissue and generative buds of the trees, cvs. (Mitchgla), Golden Delicious (clone Б) and Johnagold (Vilmuta), grown on rootstock М.9 Т337 in the irrigated orchard. It was found out that shoots and generative buds of the studied cultivars appeared to be vulnerable to damage when traditional pruning was applied. Tissues of the middle and upper part of a shoot turned to be resistant to frost. The least freezing was recorded when contour pruning was done in a phase of pink cone and after harvesting; all this led to the best frost resistance of the tissues as compared with other treatments. Based on the results of the studying of all pomological cultivars, it is to be stated that the least damage is typical for the treatment of contour pruning: also the cambium tissues of a tree are less damaged in the term of a pink cone phase and after harvesting. As our research proves, the tissues of a cambium layer of the studied pomological cultivars are more frost resistance; this factor depends on several conditions though, namely, a tree age, a cultivar, farm practices, climate.
References
Бублик М. О., Патика Т. І., Китаєв О. І., Макарова Д. Г., Кривошапка В. А., Гончарук Ю. Д. Лабораторні та польові методи визначення морозостійкості плодових порід і культур. К.: Інститут садівництва НААН України. 2013. 26 с.
Гаврилюк О. С., Кондратенко Т. Є., Мазур Б. М. Морозостійкість яблуні колоноподібного типу методом прямого проморожування. Наукові доповіді Національного університету біоресурсів і природокористування України. 2022. № 6 (100). URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nd_2022_6_6 (дата звернення: 12.02.2024).
Гаврилюк О. С., Кондратенко Т. Є., Гончарук Ю. Д. Особливості формування продуктивності колоноподібної яблуні. Вісник аграрної науки. 2019. № 6 (795). С. 27–34. DOI: 10.31073/agrovisnyk201906-04.
Кондратенко П. В., Бублик М. О. Методика проведення досліджень з плодовими культурами. К.: Аграрна наука, 1996. 95 с.
Леус В. В., Мулєнок Я. О. Економічна ефективність застосування механізованого обрізування інтенсивних насаджень яблуні в умовах лівобережного Лісостепу України. 100-річчя формування національних сортових рослинних ресурсів України: матеріали міжнар. наук.-практ. конф., м. Київ, 29 вересня 2023 р. Київ: УІЕСР, 2023. С. 66–67.
Леус В. В., Шубенко Л. А., Мулєнок Я. О. Механізоване обрізування інтенсивних насаджень яблуні в умовах Лівобережного Лісостепу України. Аграрні інновації. 2023. № 22. С. 69–73.
Мельник О. В., Мулєнок Я. О. Продуктивність й економічна оцінка насаджень яблуні на підщепі М.9 залежно від способу та строку обрізування крони. Наукові доповіді Національного університету біоресурсів і природокористування. 2020. № 2 (84). 14 с. DOI: dx.doi.org/10.31548/dopovidi2020.02.012.
Мулєнок Я. О., Леус В. В. Вплив механізованого обрізування на формування показників товарної якості плодів яблуні. Інноваційні технології в агрономії, землеустрої, електроенергетиці, лісовому та садово-парковому господарстві: матеріали міжнар. наук.-практ. конф., м. Біла Церква, 26 жовтня 2023 р. Біла Церква: Білоцерківський НАУ, 2023. С. 8–9.
Потанін Д. В., Грохольський В.В., Китаєв О.І, Бублик М.О. Вивчення морозостійкості плодових порід лабораторним методом прямого проморожування. Садівництво. 2005. № 56. С. 170–180.
Тарнавська К. П. Зимостійкість і морозостійкість клонів яблуні (Malus domestica Borkh.) сорту Джонаголд вітчизняної селекції. Вісник аграрної науки. 2018. № 4. С. 74–77. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vaan_2018_4_14 (дата звернення: 15.02.2024).
Childers N. F., Pear and Quince Culture, In: Fruit Science, Orchard and Small Fruit Management, by RW Gregory (Ed), J. B. Lippincott Co., NY, 1949, Chapt. 13, pp. 248–273.
Chandler W. H. Cold resistance in horticultural plants: A review. Proceedings of American Society for Horticultural Sciences, 1954. Vol. 64, P. 552–572.
Fady B., Ducci F., Aleta N., Becquey J., Vazquez R. D., Lopez F., Jay-Allemand C., Lefèvre F., Ninot A., Panetsos K., Paris P., Pisanelli A., Rumpf H. Walnut demonstrates strong genetic variability for adaptive and wood quality traits in a network of juvenile field tests across Europe. New Forests. 2003. No. 25. P. 211–225. doi: 10.1023/A:1022939609548
Havryliuk О., Kondratenko Т., Mazur B., Tonkha О., Andrusyk Y., Kutovenko V., Yakovlev R., Kryvoshapka V., Trokhymchuk A., Dmytrenko Y. Efficiency of productivity potential realization of different-age sites of a trunk of grades of columnar type apple-trees. Agronomy research. 2022. Vol. 20, No. 2. P. 241–260. doi: 10.15159/AR.22.031
Kollas C., Koerner C., Randin C. F. Spring frost and growing season length co-control the cold range limits of broadleaved trees. Journal of Biogeography. 2014. Vol. 41, No. 4. P. 773–783. doi: 10.1111/jbi.12238
Manchester S. R. Early history of the Juglandaceae. Plant Systematics and Evolution. 1989. No. 162, P. 231–250. doi: 10.1007/BF00936919
Modlibowska I. Frost injury to apples. Journal of Hor- ticultural Science, 1946. 22, 46–50. https://doi.org/10.1080/03683621.1946.11513629
Snyder R. L., Melo-Abreu J. P. Frost Protection: Fundamentals, Practice and Economics. Environment and Natural Resources Series. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations. 2005. 223 p. URL: https://www.fao.org/3/y7231e/y7231e.pdf.
SZALAY L., BAKOS J. L., TÓTH M. Frost hardiness of apple generative buds during dormancy. Acta Agriculturae Slovenica, 2022. 118(4), 1–7. https://doi.org/10.14720/aas.2022.118.4.2677
Vasylenko O., Kondratenko T., Havryliuk O., Andrusyk Y., Kutovenko V., Dmytrenko Y., Grevtseva N., Marchyshyna Y. The study of the productivity potential of grape varieties according to the indicators of functional activity of leaves. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. 2021. No. 15. P. 639–647. doi: 10.5219/1638
Yaacoubi A., El Jaouhari N., Bourioug M, El Youssfi L., Cherroud S., Bouabid R., Chaoui M., Abouabdillah A. Potential vulnerability of Moroccan apple orchard to climate change–induced phenological perturbations: effects on yields and fruit quality. Int. J. Biometeorol. 2020. 64, 377–387. https://doi.org/10.1007/s00484-019-01821-y