МОРОЗОСТІЙКІСТЬ ДЕРЕВ ЯБЛУНІ ЗАЛЕЖНО ВІД СПОСОБУ І СТРОКУ ОБРІЗУВАННЯ В УМОВАХ ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ
DOI:
https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-1.4Ключові слова:
яблуня, морозостійкість, пагони, генеративна брунька, контурне обрізування, строк обрізування.Анотація
Оцінка ризику заморозків є критичною для виробництва плодів та садівництва в цілому. А мінімальні температури повітря можуть спричинити загибель плодових насаджень. Мета дослідження полягала у виділенні морозостійкості сортів за різних способів і строків обрізування дерев яблуні на карликовій підщепі М.9. Т337 та виявити здатність дерев сортів Гала (Мітчгла), Голден Делішес (клон Б) та Джонаголд (Вілмута) витримувати певні мінусові температури та протистояти несприятливим умовам зимівлі. Дослідження з морозостійкості проводилися протягом 2017–2018 років, в кожного сорту визначали ступінь підмерзання всіх частин дерева, зокрема кори на штамбі та скелетних гілках, підмерзання деревини і одночасно проводили оцінку підмерзання генеративних бруньок та загальний ступінь підмерзання дерев. У статті наведено результати досліджень щодо впливу способів і строків обрізування на морозостійкості тканин пагонів та генеративних бруньок у дерев сортів Гала (Мітчгла), Голден Делішес (клон Б) і Джонаголд (Вілмута) в зрошуваному насадженні на підщепі М.9 Т337. Встановлено, що у досліджуваних сортів вразливими до ушкоджень морозом виявилися пагони та генеративні утворення за традиційного обрізування. Стійкими проти морозу були тканини середньої та верхньої частини пагона. Найменше підмерзання спостерігали за контурного обрізування у фазу рожевого конуса та після збирання врожаю, що показали найкращу морозостійкість тканин порівняно з іншими варіантами. За результатами досліджень всіх помологічних сортів слід зазначити, що меншого пошкодження зазнали варіанти за контурного обрізування, а також меншого пошкодження зазнали тканини камбію у дерев в строк виконання фазу рожевого конуса та після збирання врожаю. За нашими дослідженнями тканини камбіального шару досліджуваних помологічних сортів здатні до вищої морозостійкості, хоч це явище залежить також від ряду умов, а саме від віку дерева, сорту, агротехніки, клімату.
Посилання
Бублик М. О., Патика Т. І., Китаєв О. І., Макарова Д. Г., Кривошапка В. А., Гончарук Ю. Д. Лабораторні та польові методи визначення морозостійкості плодових порід і культур. К.: Інститут садівництва НААН України. 2013. 26 с.
Гаврилюк О. С., Кондратенко Т. Є., Мазур Б. М. Морозостійкість яблуні колоноподібного типу методом прямого проморожування. Наукові доповіді Національного університету біоресурсів і природокористування України. 2022. № 6 (100). URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nd_2022_6_6 (дата звернення: 12.02.2024).
Гаврилюк О. С., Кондратенко Т. Є., Гончарук Ю. Д. Особливості формування продуктивності колоноподібної яблуні. Вісник аграрної науки. 2019. № 6 (795). С. 27–34. DOI: 10.31073/agrovisnyk201906-04.
Кондратенко П. В., Бублик М. О. Методика проведення досліджень з плодовими культурами. К.: Аграрна наука, 1996. 95 с.
Леус В. В., Мулєнок Я. О. Економічна ефективність застосування механізованого обрізування інтенсивних насаджень яблуні в умовах лівобережного Лісостепу України. 100-річчя формування національних сортових рослинних ресурсів України: матеріали міжнар. наук.-практ. конф., м. Київ, 29 вересня 2023 р. Київ: УІЕСР, 2023. С. 66–67.
Леус В. В., Шубенко Л. А., Мулєнок Я. О. Механізоване обрізування інтенсивних насаджень яблуні в умовах Лівобережного Лісостепу України. Аграрні інновації. 2023. № 22. С. 69–73.
Мельник О. В., Мулєнок Я. О. Продуктивність й економічна оцінка насаджень яблуні на підщепі М.9 залежно від способу та строку обрізування крони. Наукові доповіді Національного університету біоресурсів і природокористування. 2020. № 2 (84). 14 с. DOI: dx.doi.org/10.31548/dopovidi2020.02.012.
Мулєнок Я. О., Леус В. В. Вплив механізованого обрізування на формування показників товарної якості плодів яблуні. Інноваційні технології в агрономії, землеустрої, електроенергетиці, лісовому та садово-парковому господарстві: матеріали міжнар. наук.-практ. конф., м. Біла Церква, 26 жовтня 2023 р. Біла Церква: Білоцерківський НАУ, 2023. С. 8–9.
Потанін Д. В., Грохольський В.В., Китаєв О.І, Бублик М.О. Вивчення морозостійкості плодових порід лабораторним методом прямого проморожування. Садівництво. 2005. № 56. С. 170–180.
Тарнавська К. П. Зимостійкість і морозостійкість клонів яблуні (Malus domestica Borkh.) сорту Джонаголд вітчизняної селекції. Вісник аграрної науки. 2018. № 4. С. 74–77. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vaan_2018_4_14 (дата звернення: 15.02.2024).
Childers N. F., Pear and Quince Culture, In: Fruit Science, Orchard and Small Fruit Management, by RW Gregory (Ed), J. B. Lippincott Co., NY, 1949, Chapt. 13, pp. 248–273.
Chandler W. H. Cold resistance in horticultural plants: A review. Proceedings of American Society for Horticultural Sciences, 1954. Vol. 64, P. 552–572.
Fady B., Ducci F., Aleta N., Becquey J., Vazquez R. D., Lopez F., Jay-Allemand C., Lefèvre F., Ninot A., Panetsos K., Paris P., Pisanelli A., Rumpf H. Walnut demonstrates strong genetic variability for adaptive and wood quality traits in a network of juvenile field tests across Europe. New Forests. 2003. No. 25. P. 211–225. doi: 10.1023/A:1022939609548
Havryliuk О., Kondratenko Т., Mazur B., Tonkha О., Andrusyk Y., Kutovenko V., Yakovlev R., Kryvoshapka V., Trokhymchuk A., Dmytrenko Y. Efficiency of productivity potential realization of different-age sites of a trunk of grades of columnar type apple-trees. Agronomy research. 2022. Vol. 20, No. 2. P. 241–260. doi: 10.15159/AR.22.031
Kollas C., Koerner C., Randin C. F. Spring frost and growing season length co-control the cold range limits of broadleaved trees. Journal of Biogeography. 2014. Vol. 41, No. 4. P. 773–783. doi: 10.1111/jbi.12238
Manchester S. R. Early history of the Juglandaceae. Plant Systematics and Evolution. 1989. No. 162, P. 231–250. doi: 10.1007/BF00936919
Modlibowska I. Frost injury to apples. Journal of Hor- ticultural Science, 1946. 22, 46–50. https://doi.org/10.1080/03683621.1946.11513629
Snyder R. L., Melo-Abreu J. P. Frost Protection: Fundamentals, Practice and Economics. Environment and Natural Resources Series. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations. 2005. 223 p. URL: https://www.fao.org/3/y7231e/y7231e.pdf.
SZALAY L., BAKOS J. L., TÓTH M. Frost hardiness of apple generative buds during dormancy. Acta Agriculturae Slovenica, 2022. 118(4), 1–7. https://doi.org/10.14720/aas.2022.118.4.2677
Vasylenko O., Kondratenko T., Havryliuk O., Andrusyk Y., Kutovenko V., Dmytrenko Y., Grevtseva N., Marchyshyna Y. The study of the productivity potential of grape varieties according to the indicators of functional activity of leaves. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. 2021. No. 15. P. 639–647. doi: 10.5219/1638
Yaacoubi A., El Jaouhari N., Bourioug M, El Youssfi L., Cherroud S., Bouabid R., Chaoui M., Abouabdillah A. Potential vulnerability of Moroccan apple orchard to climate change–induced phenological perturbations: effects on yields and fruit quality. Int. J. Biometeorol. 2020. 64, 377–387. https://doi.org/10.1007/s00484-019-01821-y