PUT UP OF PRODUCTIVE TRAITS OF SOWS WITH THE USE OF FEED ADDITIVE «IMUNOCHASNYK»

Authors

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2025-1.1

Keywords:

reproductive traits, feeding, cumin, feed additive, lactation, fertility, productivity, sow, technology, phytobiotic, garlic

Abstract

Only a well-grounded approach to solving the problems of feeding technology in specific conditions of animal husbandry can guarantee their high immune status, ensure optimal nutritional value of feed and, accordingly, increase pig productivity. The use of complex feed additives helps to ensure high fertility, stimulate milk production and obtain good condition and uniform weight of newborn piglets, especially when feeding gestation and suckling sows of different reproductive cycles. The aim of the work was to study the effectiveness of the use of a natural productivity stimulator, phytobiotic «IMUNOCHASNYK» based on bioactive compounds of plant origin for sows of different physiological state and farrowing cycle and its effect on their reproductive traits. The scientific and economic experiment was conducted at the farm of the private enterprise «Victoria» in Mykolaiv region during 2023–2024, on a population of 120 two-breed sows of the first cycle of reproduction (Large White (LW) × Landrace (L)), in combination with boars of the terminal line «РІС 337» (selection of the company «РІС», Great Britain). Sows were divided into four groups: I (control group) received standard basic rations (BR) without any additive during the idle, farrowing and suckling periods, II (experimental group) received a natural growth stimulant «IMUNOCHASNYK» in the amount of 500 g/ton of feed, III (experimental group) received an additive in the amount of 1000 g/ton of feed, IV (experimental group) received an additive in the amount of 1500 g/ton of feed. Components of the feed additive «IMUNOCHASNYK» by «Eagle Trading LLC» (Ukraine) help to improve their productive qualities when introduced into the diets of gilts, farrowing and lactating sows of the first farrowing. The addition of one kilogram of the feed additive «IMUNOCHASNYK» (Allium Sativum L. & Carum Carvi L.) to the diet of sows during pregnancy and lactation has a more effective effect on their reproductive qualities, which is confirmed by a higher index of reproductive qualities. Sows of the III group (1 kg/t) had an estimated index of 40.85 points, compared to 33.21 points in the control group and 36.14 and 37.67 points in animals of the II (0.5 kg/t) and IV (1.5 kg/t) experimental groups. With the use of the additive «IMUNOCHASNYK» in the diets of sows of the first cycle of reproduction, it is possible to create optimal technological conditions and prevent the negative factors of rigid industrial technology and provide better prerequisites for the process of fertilization, fruit formation and, consequently, increase the growth energy of suckling piglets with higher safety during farrowing.

References

Крамаренко С.С., Луговий С.І., Лихач А.В., Крамаренко О.С. Аналіз біометричних даних у розведенні та селекції тварин : навчальний посібник. Миколаїв : МНАУ, 2019. 211 с.

Відомчі норми технологічного проектування. Свинарські підприємства (комплекси, ферми, малі ферми), ВНТП-АПК – 02.05. Київ : Мінагрополітики України, 2005. 98 с. URL: https://lugdpss.gov.ua/images/bezpechnist_veterynariya/Svynarski-pidpryyemstva-VNTP-APK-02.05.pdf (дата звернення: 24.12.2024).

Ісько О.Ю., Сичов М.Ю. Вплив різних рівнів часнику (Allium sativum) на продуктивність кролів. Таврійський науковий вісник. 2022. № 124. С. 141–147. DOI: https://doi.org/10.32851/2226-0099.2022.124.20

Котенко А., Свіржевська Є. «Стимул»: доцільність та практика застосування у свинарстві. URL: https://pigua.info/uk/post/stimul-docilnist-ta-praktika-zastosuvanna-u-svinarstvi (дата звернення: 18.12.2024).

Ладика В.І., Хмельничий Л.М., Повод М.Г. Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва : підручник для аспірантів. Одеса : Олді+, 2023. 244 c.

Лихач В.Я., Лихач А.В., Бевз Н.Л. Досвід ефективного застосування природного стимулятора росту «Імуночасник». Сучасне птахівництво. 2022. № 7–8. С. 5–9. DОІ: http://dx.doi.org/10.31548/poultry2022.07-08.005

Методологія та організація наукових досліджень у тваринництві : посібник / за ред. І.І. Ібатуліна і О.М. Жукорського. Київ, 2017. 328 с.

Михайленко Т.Ю., Сичов М.Ю. Ефективність використання часнику (Allium sativum) в годівлі молодняку перепелів м’ясного напряму продуктивності. Сучасне птахівництво. 2021. № 11–12. С. 6–11. DOI: https://dx.doi.org/10.31548/poultry2021.11-12.006

Наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України № 224 від 08.02.2021 «Про затвердження вимог до благополуччя сільськогосподарських тварин під час їх утримання» від 18.02.2021 № 206/35828.

Норми годівлі, раціони і поживність кормів для різних видів сільськогосподарських тварин / Г.В. Проваторов та ін. Суми : Університетська книга, 2007. 488 с.

Осипенко О.П., Лихач В.Я., Лихач А.В., Фаустов Р.В. Вплив рідкої та сухої форми фітобіотиків на інтенсивність росту поросят у період відлучення. Таврійський науковий вісник. 2020. Вип. 113. С. 92–101.

Підвищення продуктивності свиней за використання сучасного генофонду та інноваційних технологічних рішень : монографія / В.Я. Лихач та ін. Миколаїв : Іліон. 2022. 275 с. http://dglib.nubip.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/9332

Підвищення продуктивних ознак свиноматок за використання комплексного препарату «Гепасорбекс» в умовах промислової технології / В.І. Рєзніченко та ін. Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка. 2024. № 42. С. 47–54. DOI: https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-1.7

Технологія виробництва продукції свинарства : навчальний посібник / М. Повод та ін. ; за ред. М.Г. Повода. Київ : Науково-методичний центр ВФПО, 2021. 360 с.

Стан вітчизняного свинарства. Проблеми та перспективи / О.С. Юрченко та ін. Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка. 2024. № 42. С. 55–63. DOI: https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-1.8

Agarwal K.C. Therapeutic action of garlic constituents. Medicinal Research Reviews. 1996. Vol. 16. Р. 111–124.

Alavinezhad A., Boskabady M.H. Antiinflammatory, antioxidant, and immunological effects of Carum copticum L. and some of its constituents. Phytotherapy Research. 2014. Vol. 28(12). Р. 1739–1748.

Bampidis V., Azimonti G., Bastos M.D.L., Christensen H., Durjava M., Dusemund B. Safety and efficacy of a feed additive consisting of an essential oil obtained from the fruit of Carum carvi L. (caraway oil) for all animal species (FEFANA asbl). EFSA Journal. 2024. Vol. 22(7). Р. 8906. DOI: https://doi.org/10.2903/j.efsa.2024.8906

Chen J., Wang F., Yin Y., Ma X. The nutritional applications of garlic (Allium sativum) as natural feed additives in animals. Peer J. 2021. Vol. 9. e11934.

Council Directive 2008/120/EC. (2008, December). URL: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX: 02008L0120-20191214&from=NL. (дата звернення: 04.11.2024).

Faustov R., Lykhach V., Lykhach A., Shpetny M., Lenkov L. Effect of a new complex mycotoxin adsorbent on growth performance, and serum levels of retinol, tocopherol and 25-hydroxycholecalciferol in pigs fed on mycotoxin-contaminated feed. Online Journal of Animal and Feed Research. 2022. Vol. 12(1). P. 107–113. DOI: https://dx.doi.org/10.51227/ojafr.2022.2

Freitas R., Fonseca J.B., Soares R., Rostango H.S., Soares P.R. Utilization of garlic (Allium sativum L.) as growth promoter of broilers. Revista Brasileira de Zootecnia. 2001. Vol. 30. Р. 761–765.

Grela E.R., Klebaniuk R. Chemical composition of garlic preparation and its utilization in piglet diets. Medycyna Weterynaryjna. 2007. Vol. 63(7). Р. 792–795.

Papatsiros V.G., Tzika E.D., Papaioannou D.S., Kyriakis S.C., Tassis P.D., Kyriakis C.S. Effect of origanum vulgaris and allium sativum extracts for the control of proliferative enteropathy in weaning pigs. Polish Journal of Veterinary Sciences. Warsaw. 2009. Vol. 12(3). Р. 407–414.

РІС – генетична компанія. URL: https://pic-ukraine.com.ua (дата звернення: 15.12.2024).

Satora M., Magdziarz M., Rząsa A., Rypuła K., Płoneczka-Janeczko K. Insight into the intestinal microbiome of farrowing sows following the administration of garlic (Allium sativum) extract and probiotic bacteria cultures under farming conditions. BMC veterinary research. 2020. Vol. 16. Р. 1–18.

Sun H.Y., Kim I.H. Effect of yeast culture (Saccharomyces cerevisiae) and garlic (Allium sativum) product mixture on growth performance, nutrient digestibility, faecal microflora, faecal noxious-gas emission and meat quality in finishing pigs. Animal Production Science. 2020. Vol. 60(16). Р. 1911–1917.

Upadhaya S.D., Kim S.J., Kim I.H. Effects of gel-based phytogenic feed supplement on growth performance, nutrient digestibility, blood characteristics and intestinal morphology in weanling pigs. Journal of Applied Animal Research. 2015. Vol. 44(1). Р. 384–389. DOI: https://doi.org/10.1080/09712119.2015.1091334

Published

2025-03-03