ПІДВИЩЕННЯ ПРОДУКТИВНИХ ОЗНАК СВИНОМАТОК ЗА ВИКОРИСТАННЯ КОРМОВОЇ ДОБАВКИ «ІМУНОЧАСНИК»

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2025-1.1

Ключові слова:

відтворювальні ознаки, годівля, кмин, кормова добавка, лактація, поросність, продуктивність, свиноматка, технологія, фітобіотик, часник

Анотація

Лише обґрунтований підхід до вирішення проблем технології годівлі в конкретних умовах утримання тварин може гарантувати їхній високий імунний статус, забезпечити оптимальну поживну цінність кормів і, відповідно, підвищити продуктивність свиней. Використання комплексних кормових добавок допомагає забезпечити високу запліднюваність, стимулювати молоковіддачу та отримати гарну кондицію і рівномірну масу новонароджених поросят, особливо за годівлі поросних і підсисних свиноматок різних циклів відтворення. Метою роботи було вивчення ефективності застосування природного стимулятору продуктивності, фітобіотику «ІМУНОЧАСНИК» на основі біоактивних сполук рослинного походження для свиноматок різного фізіологічного стану і циклу опоросу та його вплив на їх відтворювальні ознаки. Науково-господарський дослід проведено у господарстві ПОП «Вікторія» Миколаївської області протягом 2023–2024 рр. на поголів’ї 120 двопородних свиноматок першого циклу відтворення (велика біла (ВБ) × ландрас (Л)), за поєднання з кнурами термінальної лінії «РІС 337» (селекції компанії «РІС», Великобританія). Свиноматки були поділені на чотири групи: І (контрольна) група отримувала стандартні основні раціони (ОР) без додавання будь-якої добавки протягом холостого, поросного і підсисного періодів, ІІ (дослідна) група до ОР отримувала природній стимулятор росту «ІМУНО-ЧАСНИК» у кількості 500 г/тону комбікорму, ІІІ (дослідна) група маток отримувала добавку у кількості 1 000 г/тону корму, IV (дослідна) група отримувала добавку у кількості 1 500 г/тону корму. Компоненти кормової добавки «IМУНОЧАСНИК» компанії «Eagle Trading LLC» (Україна) відповідають за уведення в раціони ремонтних свинок, поросних і лактуючих свиноматок першого опоросу підвищити їхні продуктивні якості. Додавання одного кілограму кормової добавки «IМУНОЧАСНИК» (Allium Sativum L. & Carum Carvi L.) до раціону свиноматок під час поросності та лактації більш ефективно впливає на їхні відтворювальні якості, це підтверджується вищим показником індексу відтворювальних якостей. Свиноматки ІІІ групи (1 кг/т) мали оціночний індекс 40,85 бали порівняно з 33,21 балами у контрольній групі та 36,14 і 37,67 балами у тварин ІІ (0,5 кг/т) та ІV (1,5 кг/т) дослідних груп. За використання добавки «IМУНОЧАСНИК» у раціонах свиноматок першого циклу відтворення вдається створити оптимальні технологічні умови та запобігти негативним факторам жорсткої промислової технології і забезпечити кращі передумови для процесу запліднення, формування плодів і, отже, підвищити енергію росту поросят-сисунів за вищої збереженості під час опоросу.

Посилання

Крамаренко С.С., Луговий С.І., Лихач А.В., Крамаренко О.С. Аналіз біометричних даних у розведенні та селекції тварин : навчальний посібник. Миколаїв : МНАУ, 2019. 211 с.

Відомчі норми технологічного проектування. Свинарські підприємства (комплекси, ферми, малі ферми), ВНТП-АПК – 02.05. Київ : Мінагрополітики України, 2005. 98 с. URL: https://lugdpss.gov.ua/images/bezpechnist_veterynariya/Svynarski-pidpryyemstva-VNTP-APK-02.05.pdf (дата звернення: 24.12.2024).

Ісько О.Ю., Сичов М.Ю. Вплив різних рівнів часнику (Allium sativum) на продуктивність кролів. Таврійський науковий вісник. 2022. № 124. С. 141–147. DOI: https://doi.org/10.32851/2226-0099.2022.124.20

Котенко А., Свіржевська Є. «Стимул»: доцільність та практика застосування у свинарстві. URL: https://pigua.info/uk/post/stimul-docilnist-ta-praktika-zastosuvanna-u-svinarstvi (дата звернення: 18.12.2024).

Ладика В.І., Хмельничий Л.М., Повод М.Г. Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва : підручник для аспірантів. Одеса : Олді+, 2023. 244 c.

Лихач В.Я., Лихач А.В., Бевз Н.Л. Досвід ефективного застосування природного стимулятора росту «Імуночасник». Сучасне птахівництво. 2022. № 7–8. С. 5–9. DОІ: http://dx.doi.org/10.31548/poultry2022.07-08.005

Методологія та організація наукових досліджень у тваринництві : посібник / за ред. І.І. Ібатуліна і О.М. Жукорського. Київ, 2017. 328 с.

Михайленко Т.Ю., Сичов М.Ю. Ефективність використання часнику (Allium sativum) в годівлі молодняку перепелів м’ясного напряму продуктивності. Сучасне птахівництво. 2021. № 11–12. С. 6–11. DOI: https://dx.doi.org/10.31548/poultry2021.11-12.006

Наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України № 224 від 08.02.2021 «Про затвердження вимог до благополуччя сільськогосподарських тварин під час їх утримання» від 18.02.2021 № 206/35828.

Норми годівлі, раціони і поживність кормів для різних видів сільськогосподарських тварин / Г.В. Проваторов та ін. Суми : Університетська книга, 2007. 488 с.

Осипенко О.П., Лихач В.Я., Лихач А.В., Фаустов Р.В. Вплив рідкої та сухої форми фітобіотиків на інтенсивність росту поросят у період відлучення. Таврійський науковий вісник. 2020. Вип. 113. С. 92–101.

Підвищення продуктивності свиней за використання сучасного генофонду та інноваційних технологічних рішень : монографія / В.Я. Лихач та ін. Миколаїв : Іліон. 2022. 275 с. http://dglib.nubip.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/9332

Підвищення продуктивних ознак свиноматок за використання комплексного препарату «Гепасорбекс» в умовах промислової технології / В.І. Рєзніченко та ін. Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка. 2024. № 42. С. 47–54. DOI: https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-1.7

Технологія виробництва продукції свинарства : навчальний посібник / М. Повод та ін. ; за ред. М.Г. Повода. Київ : Науково-методичний центр ВФПО, 2021. 360 с.

Стан вітчизняного свинарства. Проблеми та перспективи / О.С. Юрченко та ін. Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка. 2024. № 42. С. 55–63. DOI: https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-1.8

Agarwal K.C. Therapeutic action of garlic constituents. Medicinal Research Reviews. 1996. Vol. 16. Р. 111–124.

Alavinezhad A., Boskabady M.H. Antiinflammatory, antioxidant, and immunological effects of Carum copticum L. and some of its constituents. Phytotherapy Research. 2014. Vol. 28(12). Р. 1739–1748.

Bampidis V., Azimonti G., Bastos M.D.L., Christensen H., Durjava M., Dusemund B. Safety and efficacy of a feed additive consisting of an essential oil obtained from the fruit of Carum carvi L. (caraway oil) for all animal species (FEFANA asbl). EFSA Journal. 2024. Vol. 22(7). Р. 8906. DOI: https://doi.org/10.2903/j.efsa.2024.8906

Chen J., Wang F., Yin Y., Ma X. The nutritional applications of garlic (Allium sativum) as natural feed additives in animals. Peer J. 2021. Vol. 9. e11934.

Council Directive 2008/120/EC. (2008, December). URL: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX: 02008L0120-20191214&from=NL. (дата звернення: 04.11.2024).

Faustov R., Lykhach V., Lykhach A., Shpetny M., Lenkov L. Effect of a new complex mycotoxin adsorbent on growth performance, and serum levels of retinol, tocopherol and 25-hydroxycholecalciferol in pigs fed on mycotoxin-contaminated feed. Online Journal of Animal and Feed Research. 2022. Vol. 12(1). P. 107–113. DOI: https://dx.doi.org/10.51227/ojafr.2022.2

Freitas R., Fonseca J.B., Soares R., Rostango H.S., Soares P.R. Utilization of garlic (Allium sativum L.) as growth promoter of broilers. Revista Brasileira de Zootecnia. 2001. Vol. 30. Р. 761–765.

Grela E.R., Klebaniuk R. Chemical composition of garlic preparation and its utilization in piglet diets. Medycyna Weterynaryjna. 2007. Vol. 63(7). Р. 792–795.

Papatsiros V.G., Tzika E.D., Papaioannou D.S., Kyriakis S.C., Tassis P.D., Kyriakis C.S. Effect of origanum vulgaris and allium sativum extracts for the control of proliferative enteropathy in weaning pigs. Polish Journal of Veterinary Sciences. Warsaw. 2009. Vol. 12(3). Р. 407–414.

РІС – генетична компанія. URL: https://pic-ukraine.com.ua (дата звернення: 15.12.2024).

Satora M., Magdziarz M., Rząsa A., Rypuła K., Płoneczka-Janeczko K. Insight into the intestinal microbiome of farrowing sows following the administration of garlic (Allium sativum) extract and probiotic bacteria cultures under farming conditions. BMC veterinary research. 2020. Vol. 16. Р. 1–18.

Sun H.Y., Kim I.H. Effect of yeast culture (Saccharomyces cerevisiae) and garlic (Allium sativum) product mixture on growth performance, nutrient digestibility, faecal microflora, faecal noxious-gas emission and meat quality in finishing pigs. Animal Production Science. 2020. Vol. 60(16). Р. 1911–1917.

Upadhaya S.D., Kim S.J., Kim I.H. Effects of gel-based phytogenic feed supplement on growth performance, nutrient digestibility, blood characteristics and intestinal morphology in weanling pigs. Journal of Applied Animal Research. 2015. Vol. 44(1). Р. 384–389. DOI: https://doi.org/10.1080/09712119.2015.1091334

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-03-03