THE IMPORTANCE OF CLIMATE-ORIENTED LIVESTOCK WELFARE FOR ENSURING HIGH LEVELS OF ANIMAL PRODUCTIVITY AND QUALITY OF ANIMAL RAW MATERIALS
DOI:
https://doi.org/10.37406/2706-9052-2025-2.9Keywords:
animal welfare, microclimate, climate-oriented livestock production, animal productivity, quality of livestock products, adaptive technologies, biosafetyAbstract
The article explores the importance of climate-oriented livestock welfare as a key factor in ensuring high productivity of farm animals and improving the quality of livestock raw materials. Climatic conditions play a key role in ensuring animal welfare and production efficiency in livestock production. Climate change, temperature fluctuations, humidity, wind speed and other environmental factors directly affect the physiological state of animals, their growth, reproductive capacity and productivity. The main environmental and technological aspects of animal husbandry are discussed, including the impact of temperature, humidity, air quality, lighting and noise on the physiological state and productivity of animals. Particular attention is paid to the impact of climate change on animal welfare and the development of adaptive approaches to animal husbandry, including the use of modern ventilation, cooling, and insulation systems, automated monitoring of microclimate parameters, and reduction of heat stress. Ensuring optimal microclimatic conditions in livestock farms helps to reduce stress factors that negatively affect animal health and productivity. Implementation of adaptation strategies, such as the use of modern ventilation systems, temperature and humidity control, and innovative approaches to feeding and housing, minimizes the impact of negative climate change. This helps to increase milk yield, live weight gain and improve the quality of livestock meat products. The article analyzes the benefits of introducing innovative technologies in the field of climate management, which help to reduce the negative impact of the environment, increase the efficiency of feeding and preserve animal health. The article also considers aspects of microclimate optimization in livestock farms, which can reduce treatment costs and increase production profitability. The prospects for further development of climate-adapted animal husbandry systems that meet modern requirements of sustainable development, biosafety and environmental responsibility are highlighted.
References
Біденко В. М., Трохименко В. З., Антонюк В. В., Галицький П.С. Зміни радіоактивності молока та продуктивності корів при застосуванні у годівлі комплексонатів мікроелементів міді, марганцю, цинку. Вісник СНАУ. Серія Тваринництво. 2020. Вип. 2(41). С. 24–28.
Біденко В. М., Трохименко В. З., Маліцький В. О. та ін. Продуктивність, якісний склад та радіоактивність молока корів при підгодівлі їх комплексонатами мікроелементів. Вісник СНАУ. Серія Тваринництво. 2021. Вип. 4(47). С. 55–60.
Бойко О. В., Гончар О. Ф., Гавриш О. М. та ін. Шляхи зменшення впливу об’єктів тваринництва на довкілля. Агроекологічний журнал. 2022. № 1. С. 13–22.
Вожегова Р. А. Вплив змін клімату на здоров’я, добробут і продуктивність сільськогосподарських тварин. Вплив змін клімату на здоров’я, добробут і продуктивність сільськогосподарських тварин : зб. матеріалів Міжнар. наук.-практ. конф. (18 травня 2023 р.). Одеса : Олді+, 2023. С. 4–6.
Козій В. І., Козій Н. В. Добробут тварин як основа превентивної ветеринарної медицини. Наук. вісник вет. медицини : зб. наук. праць / БНАУ. 2011. Вип. 8(87). С. 65–68.
Лихач А. В., Ярощук Д. А., Баркарь Є. В. Благополуччя тварин (огляд). Сучасні підходи гарантування безпечності та якості продуктів тваринництва : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 6-7 груд. 2022 р.). Одеса : Одеський держ. аграр. ун-т, 2022. С. 148–154.
Макогін В. В. Вплив показників мікроклімату приміщень закритого типу на відтворювальні якості кролів у літньо–осінній період. Ефективне кролівництво і звірівництво. 2017. Вип. 3. С. 70–81.
Недосєков В. В., Блаха Т., Ситюк М. П. та ін. Основи біобезпеки та благополуччя тварин : монографія. Київ : Лисенко М.М., 2021. 231 c.
Недосєков В. В., Блаха Т., Ситюк М. П. та ін. Основи біобезпеки та благополуччя тварин. Ніжин, 2021. 252 с.
Павлюк С. К., Трохименко В. З., Ковальчук Т. І. та ін. Безпека та якість продукції тваринництва : навч. Посібник. Житомир : Поліський університет, 2024. 257 с.
Славов В. П., Коваленко О. В., Данчук Л. П. та ін. ; за заг. ред. В. П. Славова, О. В. Коваленко. Екологічні основи формування функціональної системи безпеки і якості харчової сировини : навч. посібник / Житомир : Вид-во ЖДУ ім. І. Франка, 2021. 201 с.
Трохименко В. З., Дідух М. І., Ковальчук Т. І. та ін. Система управління безпекою продуктів харчування (HACCP) в умовах ТОВ «Еком’ясо Полісся». The International Scientific Periodical Journal «Modern Scientific Researches». 2020. Issue 11, Part 2. P. 12–16.
Трохименко В. З., Ковальчук Т. І., Захарін В. В., Безверха Л. М. Управління якістю тваринницької сировини. Вісник СНАУ. Серія Тваринництво. 2023. Вип. 1(52). С. 51–58.
Шеремета В. І., Трохименко В. З. Відтворювальна здатність корів залежно від впливу різних факторів у сухостійний період (стан питання). Біоресурси і природокористування. 2012. Т. 4, № 3/4. С. 78–86.
Яценко І. В., Клюєв О. М., Угровецький О. П. та ін. Забезпечення благополуччя тварин, що використовуються для наукових цілей, та їх захист від жорстокого поводження в правовому полі Європейського Союзу та України. Deutsche Internationale Zeitschrift für zeitgenössische Wissenschaft. 2021. Vol. 4. P. 57–66.
Sheremeta V., Trohimenko V., Seba M., Lavrenсhuk A. Thе methods of intensification of the cows’ reproductive function. Norwegian Journal of Development of the International Science. 2017. No. 8. P. 3–5.
Sheremeta V., Trohimenko V. The reproductive function and the metabolic state of cows organism after giving an injection of a neurotropic and metabolic preparation in the last ten-day period of pregnancy. Norwegian Journal of Development of the International Science. 2017. № 6, part 1. P. 96–99.
Trokhymenko V., Kovalchuk T., Bidenko V. et al. The prolonged effect of GLUTAM 1M biologically active preparation on dairy productivity and milk quality of cows. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciencesvol. 2022. Vol. 16. P. 127–136.