ЗНАЧЕННЯ КЛІМАТИЧНО ОРІЄНТОВАНОГО БЛАГОПОЛУЧЧЯ ТВАРИННИЦТВА ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИСОКОГО РІВНЯ ПРОДУКТИВНОСТІ ТВАРИН І ЯКОСТІ ТВАРИННИЦЬКОЇ СИРОВИНИ
DOI:
https://doi.org/10.37406/2706-9052-2025-2.9Ключові слова:
благополуччя тварин, мікроклімат, кліматично орієнтоване тваринництво, продуктивність тварин, якість тваринницької продукції, адаптивні технології, біобезпекаАнотація
У статті досліджується значення кліматично орієнтованого благополуччя тваринництва як ключового чинника забезпечення високої продуктивності сільськогосподарських тварин і покращення якості тваринницької сировини. Кліматичні умови відіграють ключову роль у забезпеченні благополуччя тварин та ефективності виробництва в тваринництві. Зміни клімату, коливання температури, рівень вологості, швидкість вітру й інші екологічні фактори безпосередньо впливають на фізіологічний стан тварин, їхній ріст, відтворну здатність і продуктивність. Розглядаються основні екологічні й технологічні аспекти утримання тварин, зокрема вплив температурного режиму, вологості, якості повітря, освітлення та рівня шуму на фізіологічний стан і продуктивність тварин. Особливу увагу приділено впливу кліматичних змін на добробут тварин й розробленню адаптивних підходів до їх утримання, що включають використання сучасних систем вентиляції, охолодження, утеплення приміщень, автоматизованого моніторингу параметрів мікроклімату й зниження теплового стресу. Забезпечення оптимальних мікрокліматичних умов у тваринницьких комплексах сприяє зменшенню стресових факторів, які негативно впливають на здоров’я та продуктивність тварин. Упровадження адаптаційних стратегій, таких як використання сучасних систем вентиляції, контроль рівня температури й вологості, застосування інноваційних підходів до годівлі й утримання, дає змогу мінімізувати вплив негативних кліматичних змін. Це сприяє підвищенню надоїв молока, приросту живої маси та покращенню якості м’ясної продукції тваринництва. Проаналізовано переваги впровадження інноваційних технологій у сфері кліматичного менеджменту, що сприяють зниженню негативного впливу навколишнього середовища, підвищенню ефективності годівлі й збереженню здоров’я тварин. Також розглянуто аспекти оптимізації мікроклімату у тваринницьких комплексах, що дають змогу зменшити витрати на лікування й підвищити рентабельність виробництва. Висвітлено перспективи подальшого розвитку кліматично адаптованих систем утримання тварин, що відповідають сучасним вимогам сталого розвитку, біобезпеки й екологічної відповідальності.
Посилання
Біденко В. М., Трохименко В. З., Антонюк В. В., Галицький П.С. Зміни радіоактивності молока та продуктивності корів при застосуванні у годівлі комплексонатів мікроелементів міді, марганцю, цинку. Вісник СНАУ. Серія Тваринництво. 2020. Вип. 2(41). С. 24–28.
Біденко В. М., Трохименко В. З., Маліцький В. О. та ін. Продуктивність, якісний склад та радіоактивність молока корів при підгодівлі їх комплексонатами мікроелементів. Вісник СНАУ. Серія Тваринництво. 2021. Вип. 4(47). С. 55–60.
Бойко О. В., Гончар О. Ф., Гавриш О. М. та ін. Шляхи зменшення впливу об’єктів тваринництва на довкілля. Агроекологічний журнал. 2022. № 1. С. 13–22.
Вожегова Р. А. Вплив змін клімату на здоров’я, добробут і продуктивність сільськогосподарських тварин. Вплив змін клімату на здоров’я, добробут і продуктивність сільськогосподарських тварин : зб. матеріалів Міжнар. наук.-практ. конф. (18 травня 2023 р.). Одеса : Олді+, 2023. С. 4–6.
Козій В. І., Козій Н. В. Добробут тварин як основа превентивної ветеринарної медицини. Наук. вісник вет. медицини : зб. наук. праць / БНАУ. 2011. Вип. 8(87). С. 65–68.
Лихач А. В., Ярощук Д. А., Баркарь Є. В. Благополуччя тварин (огляд). Сучасні підходи гарантування безпечності та якості продуктів тваринництва : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 6-7 груд. 2022 р.). Одеса : Одеський держ. аграр. ун-т, 2022. С. 148–154.
Макогін В. В. Вплив показників мікроклімату приміщень закритого типу на відтворювальні якості кролів у літньо–осінній період. Ефективне кролівництво і звірівництво. 2017. Вип. 3. С. 70–81.
Недосєков В. В., Блаха Т., Ситюк М. П. та ін. Основи біобезпеки та благополуччя тварин : монографія. Київ : Лисенко М.М., 2021. 231 c.
Недосєков В. В., Блаха Т., Ситюк М. П. та ін. Основи біобезпеки та благополуччя тварин. Ніжин, 2021. 252 с.
Павлюк С. К., Трохименко В. З., Ковальчук Т. І. та ін. Безпека та якість продукції тваринництва : навч. Посібник. Житомир : Поліський університет, 2024. 257 с.
Славов В. П., Коваленко О. В., Данчук Л. П. та ін. ; за заг. ред. В. П. Славова, О. В. Коваленко. Екологічні основи формування функціональної системи безпеки і якості харчової сировини : навч. посібник / Житомир : Вид-во ЖДУ ім. І. Франка, 2021. 201 с.
Трохименко В. З., Дідух М. І., Ковальчук Т. І. та ін. Система управління безпекою продуктів харчування (HACCP) в умовах ТОВ «Еком’ясо Полісся». The International Scientific Periodical Journal «Modern Scientific Researches». 2020. Issue 11, Part 2. P. 12–16.
Трохименко В. З., Ковальчук Т. І., Захарін В. В., Безверха Л. М. Управління якістю тваринницької сировини. Вісник СНАУ. Серія Тваринництво. 2023. Вип. 1(52). С. 51–58.
Шеремета В. І., Трохименко В. З. Відтворювальна здатність корів залежно від впливу різних факторів у сухостійний період (стан питання). Біоресурси і природокористування. 2012. Т. 4, № 3/4. С. 78–86.
Яценко І. В., Клюєв О. М., Угровецький О. П. та ін. Забезпечення благополуччя тварин, що використовуються для наукових цілей, та їх захист від жорстокого поводження в правовому полі Європейського Союзу та України. Deutsche Internationale Zeitschrift für zeitgenössische Wissenschaft. 2021. Vol. 4. P. 57–66.
Sheremeta V., Trohimenko V., Seba M., Lavrenсhuk A. Thе methods of intensification of the cows’ reproductive function. Norwegian Journal of Development of the International Science. 2017. No. 8. P. 3–5.
Sheremeta V., Trohimenko V. The reproductive function and the metabolic state of cows organism after giving an injection of a neurotropic and metabolic preparation in the last ten-day period of pregnancy. Norwegian Journal of Development of the International Science. 2017. № 6, part 1. P. 96–99.
Trokhymenko V., Kovalchuk T., Bidenko V. et al. The prolonged effect of GLUTAM 1M biologically active preparation on dairy productivity and milk quality of cows. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciencesvol. 2022. Vol. 16. P. 127–136.