ФОРМУВАННЯ УРОЖАЙНОСТІ КОРЕНЕПЛОДІВ БУРЯКА СТОЛОВОГО ЗАЛЕЖНО ВІД ЗАСТОСУВАННЯ ДОБРИВ В УМОВАХ ЗАХІДНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2023-3.1

Ключові слова:

буряк столовий, урожайність, удобрення, гібрид, продуктивність

Анотація

У статті викладено результати впливу мінеральних добрив на урожайність коренеплодів буряка столового в ґрунтово-кліматичних умовах Західного Лісостепу України. Встановлено, що мінеральні добрива дають значне підвищення урожайності коренеплодів буряка столового порівняно з контролем. Найвищу урожайність забезпечили варіанти N45P90K135 та N45P135K90 для двох досліджуваних гібридів. Так, у гібриду Маноло F1 урожайність коренеплодів складала в середньому за 2022–2023 роки 61,69–64,67 т/га, в гібриду Бреско F1 – 65,38–67,87 т/га. На варіантах із внесенням N135P90K45 та N90P135K45 відмічено незначне підвищення урожайності порівняно з контролем. Застосування підвищених норм калійних добрив збільшувало урожайність коренеплодів буряка столового, а в разі зниження їх кількості формувалась велика кількість дрібних коренеплодів, у результаті чого урожайність зменшувалась. Визначено, що вихід стандартних коренеплодів у буряка столового гібриду Бреско F1 був нижчим, ніж у гібриду Маноло F1. Найвищий вихід стандартних коренеплодів становив 87,27% за використання дози мінеральних добрив N45P90K135. У середньому цей показник досягав 82,06% для гібриду Маноло F1. Для гібриду Бреско F1 цей показник становив 83,31% у варіанті N45P90K135 і в середньому досягав 76,96%. Дослідження показали, що вміст сухої речовини в коренеплодах гібриду Бреско F1 був вищим порівняно з гібридом Маноло F1. Внесення мінеральних добрив сприяло накопиченню сухої речовини в коренеплодах гібриду Бреско F1 до 15,4%, гібриду Маноло F1 – 14,6%. Найвищий вміст цукрів у коренеплодах відмічено в гібриду Маноло F1 у варіанті N45P90K135 – 11,5%, у гібриду Бреско F1 кращим виявився також варіант N90P45K135 – 12,3%. Також слід відмітити, що добрива сприяли покращенню якості коренеплодів буряка столового та збільшенню вмісту в коренеплодах сухої речовини та цукрів. Таким чином, згідно з результатами проведеного дослідження рекомендується гібрид Бреско F1 для вирощування в даній зоні.

Посилання

Безвіконний П.В. Урожайність сортів нового покоління буряка столового за органічного виробництва. Новітні агротехнології: теорія та практика : матеріали міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої 95-річчю Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків Національної академії аграрних наук. Київ, 2017. С. 61–63.

Безвіконний П.В. Тарасюк В.А. Удобрення як чинник впливу на продуктивність буряка столового. Світові рослинні ресурси: стан та перспективи розвитку : матеріали міжнародної науково-практичної конференції. Київ, 2019. С. 172–175.

Бикін А.В., Костюченко М.В. Агрохімічна ефективність позакореневих підживлень буряка столового за вирощування на темно-сірому опідзоленому ґрунті Лівобережного Лісостепу України. Наукові доповіді Національного університету біоресурсів і природокористування України. 2012. № 3 (32). С. 1–9.

Бондаренко Г.Л., Яковенко К.І. Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві. Харків : Основа, 2001. 370 с.

Грибова Д.В. Інноваційний розвиток овочівницької галузі в умовах інтенсифікації виробництва. Економічний аналіз. 2014. Т. 18 (2). С. 142–145.

Кецкало В.В. Урожайність буряку столового в Правобережному Лісостепу України. Агробіологія. 2014. № 2. С. 90–93.

Логоша Р.В. Стан та перспективи діяльності овочепереробних підприємств в Україні. Економіка. Фінанси. Менеджмент: актуальні питання науки і практики. 2017. Вип. 3 (8). С. 64–77.

Паламарчук І.І. Вплив сортових особливостей на врожайність та біометричні показники продукції буряка столового в Правобережному Лісостепу України. Збірник наукових праць Вінницького національного аграрного університету. Серія «Сільське господарство та лісівництво». 2018. № 9. С. 143–153.

Паламарчук І.І. Адаптивність сортів буряку столового в умовах змін клімату. Сільське господарство та лісівництво. 2021. № 4 (23). С. 112–123.

Сич З.Д., Сич. І.М. Гармонія овочевої краси і користі. Київ : Арістей, 2005. 190 с.

Ярошевська А.П. Столовий буряк – джерело мікроелементів. Дім, сад, город. 2008. № 7. С. 4–5.

Effectiveness of the combined application of micro-fertilizers and fungicides on the beets crops / P. Bezvikonnyi, R. Myalkovsky, O. Muliarchuk, V. Tarasiuk. Ukrainian Journal of Ecology. 2020. № 10 (6), 28–37.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-28