БІОХІМІЧНИЙ СКЛАД КРОВІ КУРЕЙ-НЕСУЧОК У ПРОДУКТИВНИЙ ПЕРІОД
DOI:
https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-2.14Ключові слова:
кури, альбумін, глобулін, кальцій, фосфорАнотація
Птахівництво сьогодення застосовує різні засоби для прогнозування продуктивності курей, за використання показників інтер’єру – біохімічний склад крові птиці у різні вікові періоди. Гематологічні дослідження крові птиці особливо важливі, завдяки тому що кров приймає участь у всіх фізіологічних процесах організму. Основною продукцією курей є яйце та м’ясо, на виробництво якої витрачається значна частина білків. Динаміка рівня білка та білкових фракцій у сироватці крові взаємопов’язаних з продуктивністю птиці, має важливе значення для прогнозування продуктивності. Рівень продуктивності птиці і динаміка несучості курей повністю відображаються на показниках крові. Досліджено біохімічний склад крові курей-несучок різної селекції у продуктивний період: 20, 45 та 75 тижнів. Показники крові курей характеризують функціонування усіх систем організму та пов’язані з продуктивністю птиці. Інтенсивність обмінних процесів у крові підвищується в період напруженого росту та розвитку організму, а також у період яйценосності курей, це призводить до підвищення або зменшення тих чи інших показників крові відповідно до продуктивності птиці за різних вікових періодів. Нашими дослідженнями виявлено найбільшу кількість у крові загального білка і глобулінів у 20-тижневому віці курей, що свідчить про інтенсивний синтез білків на початку несучості організмом птиці. Значна частина кальцію містилась у крові курей-несучок 45-тижневого віку кросу Hisex Brown (5,11 ммоль/л) і Hisex White (5,02 ммоль/л), найменша – в птиці кросу Hy-Line Brown (4,21 ммоль/л). Аналогічні зміни відбувалися із кількістю у крові фосфору, що може свідчити про високу несучість птиці, якщо в її крові міститься підвищена кількість мінеральних речовин – кальцію і фосфору. Результати біохімічних показників крові досліджуваних кросів курей-несучок свідчать, що організму високопродуктивної птиці властивий інтенсивний обмін білків, вуглеводів та мінеральних речовин. Фізіологічна періодизація функціонування організму птиці відображається у вікових зрушеннях біохімічних показників крові, що чітко проявляється у курей.
Посилання
Гігієна тварин / М.В. Демчук та ін. ; за ред.: М.В. Демчука. Київ : Урожай, 1996. 384 с.
Горячковский А.М. Клінічна біохімія. Одеса : Астропринт, 1998. 608 с.
Довідник з повноцінної годівлі сільськогосподарських тварин / за наук. ред. І.І. Ібатуліна і О.М. Жукорського. Київ : Аграрна наука, 2016. 336 с.
Інтер’єр сільськогосподарських тварин / Й.З. Сірацький та ін. Київ: Науковий світ, 2000. 75 с.
Кушнеренко В.Г. Підвищення продуктивності птиці яєчних кросів шляхом удосконалення прийомів оцінки і вирощування молодняку: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. с.-г. наук : 06.02.01. Херсон, 2001. 19 с.
Племінна робота. Довідник / М.З. Басовський та ін. ; за ред. М.В. Зубця та М.З. Басовського. Київ : ВНА “Україна”, 1995. 440 с.
Пустова Н.В. Інтер’єр і продуктивність курей різної селекції. Збірник наукових праць. Серія «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». Кам’янець-Подільський : ПДАТУ, 2012. Вип. 20. С. 229–232.
Степаненко І., Коваленко Г., Якимчик Б., Статник І. Сучасні досягнення селекції у птахівництві та напрямки її подальшого розвитку. Тваринництво України. 2001. № 4. С. 11–14.
Daniel Paredes López, Rizal Robles Huaynate and Richard Valles Tananta, (2018). A comparative evaluation of the hematological parameters, biochemical profile and chemical composition of eggs of creole and Hy-line Brown laying hens. Livestock Research for Rural Development. 30 (1) 2018. Retrieved from https://lrrd.cipav.org.co/lrrd30/1/fz.de30003.html
Hendrix Genetics Laying Hens. Hisex. (2024). Retrieved from Hisex White https://www.hisex.com/en/
Hendrix Genetics Laying Hens. Hisex. 2024. Retrieved from Hisex Brown https://layinghens.hendrix-genetics.com/en/?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwlZixBhCoARIsAIC745AWbB0-tsgljL1qydMlm0xqlJy5fiHngUUUD5suOWC9qWGNjF_gRy8aAhSrEALw_wcB
Hy-Line International. LAYING HENS. 2024. Retrieved from Hy-Line W-36 https://www.hyline.com/varieties/w-36
Hy-Line International. LAYING HENS. 2024. Retrieved from Hy-Line Brown https://www.hyline.com/varieties/brown
Hy-Line. Ponedoras comerciales Hy-Line Browm. Guia de Manejo. 2024. Retrieved from http://www.hyline.com/userdocs/pages/BRN_COM_SPN.pdf
Kashap A., Ambade R.B., Dalvi S.H., Kapale P.M. Study of Serum Biochemical Metabolites during Late Laying Phase of Layer Chicken. Indian Research Journal for Extension and Educatión. 5-9 Retrieved September 11 2017 Retrieved from http://seea.org.in/ojs/index.php/irjee/article/viewFile/1195/836
Khawaja T, Khan S.H., Mukhta N., Ali M.A., Ahmed T., Ghafa A. Comparative study of growth performance, egg production, egg characteristics and haematobiochemical parameters of Desi, Fayoumi and Rhode Island Red chicken. Journal of Applied Animal Research. 2012. 40 (4): 273–283. Retrieved September 5 2017 from http://dx.doi.org/10.1080/09712119.2012.672310
Lumeij J.T., Kaneko J.J., Harvey J.W., Bruss M.L. Avian Clinical Biochemistry. In: Clinical Biochemsitry of Domestic Animals. 6th Edition, Academic Press. pp. 840–872.
Minias P. The use of haemoglobin concentrations to assess physiological condition in birds: a review. Conservation Physiology, 2015. 3. 1–14 Retrieved September 28 (2015). Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4778452/pdf/cov007.pdf
Reece W.O., Reece W.O., Erickson H.H., Goff J.P., Uemura E.E. The composition and functions of blood. In: Dukes’ Physiology of Domestic Animals. 13th Edition, Wiley Blackwell, Pondicherry, India. 2015. pp. 114–136.
Rehman M.S., Mahmud A., Mehmood S., Pasha T.N., Hussain J. and Khan M.T. Blood biochemistry and immune response in Aseel chicken under free range, semi-intensive, and confinement rearing systems. Poultry Science 0:1-8 Retrieved June 10 2017. (2016). Retrieved from https://academic.oup.com/ps/article-abstract/96/1/226/2706274?redirectedFrom=fulltext