ОПТИМІЗАЦІЯ СОРТОВОГО СКЛАДУ РИЖІЮ
DOI:
https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-3.10Ключові слова:
рижій озимий, рижій ярий, сорти, продуктивність, стійкість, якість продукції, підбірАнотація
На основі опрацювання Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2024 рік і Офіційних описів сортів рослин та показників господарської придатності, представлених у Бюлетенях «Охорона прав на сорти рослин», розміщених у Інформаційно-довідковій системі «Сорт» встановлено наступне: найвища урожайність насіння рижію озимого була характерна для сортів: ПР46В31 – 38,6 ц/га, Опава – 37,6 ц/га, Оксана – 35,9 ц/га та ПР46В10 – 35,8 ц/га. Найвищий вміст жиру мали сорти: Елвіс – 46,5%, Ексагон – 46,4%, Нельсон – 46,1 ц/га. Найбільше білка містилось у сортів Смарт – 24,0%, Триангель – 22,6%, Опава – 22,3%, Опус – 22,1%. Найнижчий вміст ерукової кислоти був встановлений у насінні сортів Опус – 0,08%, ПР46В10, ПР46В31, Ексагон, Опава Смарт, Оксана – по 0,1%. Найменше глюкозинолатів містилося у насінні сортів Опус та Смарт – по 0,6%. Найбільшою зимостійкістю відзначалися сорти Оксана – 8,3 бали, Опава – 8,2 бали. Найстійкішими до вилягання рослин виявилися сорти ПР46В31, Нельсон – по 9,0 балів, Стілуца, Опус – по 8,9 балів. Найбільш стійкими до посухи були сорти Опава – 8,7 бали, ПР46В31, Оксана – по 8,6 балів. Найстійкішими до осипання насіння були сорти Опус – 7,8 балів, ПР46В10 – 7,7 балів, Соло, Стілуца – по 7,6 балів. Математично-статистичним аналізом кількісних показників сортів ріпаку озимого встановлено сильний негативний кореляційний зв'язок між урожайністю насіння та вмістом ерукової кислоти у ньому (r = – 0,800), між вмістом ерукової кислоти та глюкозинолатів (r = – 0,697), середній позитивний зв'язок між урожайністю насіння та посухостійкістю сортів (r = 0,619). Серед сортів рижію ярого найвища урожайність насіння була встановлена у сорту Євро 12 – 20 ц/га, найбільше жиру містилося у насінні сорту Міраж – 43,2%. Кореляційно-регресійною залежністю виявлено сильний негативний кореляційний зв'язок між урожайністю насіння рижію ярого та вмістом у ньому білка (r = – 0,656), сильний позитивний кореляційний зв'язок між вмістом у насінні жиру та білка (r = – 0,762).
Посилання
Господаренко Г.М., Рассадіна І.Ю. Якість насіння рижію ярого залежно від удобрення. Передгірне та гірське землеробство і тваринництво. 2015. Вип. 58, ч. 1. С. 55–60.
Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2021 рік. Київ, 2021. 537 с.
Кліщенко С. Вирощування ярого рижію. URL: www.agroexpert.Kiev.ua/potochnii–nower/arkhiv/-ra-2009-rik/vidanja-5-10/jarii-rizhii/ (дата звернення 12.06.2024).
Лихочвор А.М. Вплив елементiв iнтенсифiкацiї на економiчну ефективнiсть вирощування рижiю. Агроном. 2017. С. 35–40.
Методика Державного сортовипробування сільськогосподарських культур (зернові, круп’яні та зернобобові культури) за ред. В.В. Волкодава. Київ, 2001. 69 с.
Методика проведення експертизи сортів рослин групи зернових, круп’яних та зернобобових на придатність до поширення в Україні. Київ, 2016. 81 с. URL: https://sops.gov.ua/uploads/page/5a5f4147d3595.pdf (дата звернення 14.01.2022).
Офіційні описи сортів рослин та показники господарської придатності. Охорона прав на сорти рослин. URL: https://agro.me.gov.ua/storage/app/sites/1/bulleteny_prava2-2020.pdf (дата звернення 16.01.2024).
Рожкован В. Рижій – альтернативна олійна культура та перспективи його використання. 2008. URL: https://propozitsiya.com/ua/rizhiy-alternativna-oliyna-kultura-ta-perspektivi-yogo-vikoristannya (дата звернення 12.06.2024).
Утеуш Ю.А. Рід рижій. Кормові ресурси флори України. К. 1996. С. 178.
Шевченко І.А., Поляков О.І., Ведмедєва К.В., Комарова І.Б. Рижій, сафлор, кунжут. Стратегія виробництва олійної сировини в Україні (малопоширені культури). Інститут олійних культур Національної академії аграрних наук України. Запоріжжія: СТАТУС, 2017. 40 с.