ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК МІЖ МАРМУРОВІСТЮ ЯЛОВИЧИНИ ТА ЇЇ ЯКІСНИМИ ОЗНАКАМИ У ПОМІСНИХ БУГАЙЦІВ ВІД УКРАЇНСЬКОЇ ЧОРНО-РЯБОЇ МОЛОЧНОЇ І ГОЛШТИНСЬКОЇ ПОРІД
DOI:
https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-4.3Ключові слова:
якісні ознаки туш, мармуровість яловичини, бугайціАнотація
У статті викладено результати дослідження взаємозв’язку між мармуровістю (вкрапленнями жиру у середині м’язів) яловичини та забійними показниками, морфологічним складом, якісними ознаками туш у помісних бугайців від корів української чорно-рябої молочної (УЧРМП) та бугаїв голштинської (Г) порід. Визначення взаємозв’язку між мармуровістю яловичини та її якісними ознаками у поширених помісей від української чорно-рябої молочної та голштинської худоби є актуальним. Метою роботи було встановлення кореляційного зв’язку між мармуровістю яловичини та морфологічним складом і якісними ознаками 26 туш від 20–22-місячних бугайців фермерського господарства (ФГ) «Журавушка» Броварського району Київської області. Забій тварин провели в забійному цеху с. Калинівка. Живу масу перед забоєм тварин визначили зважуванням їх до й після 24-годинного голодування за вільного доступу до води. Після забою тварин оцінили розвиток жирового покриву на тушах та їх конформацію (м’ясистість) туш та, згідно із системою Commission Regulation system (EC, 2008). Мармуровість m. longissimus dorsi, колір м’язової і жирової тканин дослідили відповідно до стандарту Japan Meat Grading Association (2000). Отримані дані свідчать про позитивно вірогідну (Р>0,95) кореляцію між мармуровістю яловичини і відсотком м’язової тканини (r=0,576), кісток у туші (r=0,638), розвитком жирової тканини на туші (r=0,661), кольором яловичини (r=0,644) і негативну з відсотком сухожилок і зв’язок (r=-0,742). Проявляється тенденція до зворотної кореляції між мармуровістю яловичини і забійним виходом (туш), відсотком м’язової тканини вищого та першого сортів, жирової тканини, площі «м’язового вічка», позитивної з відсотком м’язової тканини другого сорту, конформації (м’ясистості) туш та товщиною підшкірного жиру на них. Отримані дані можна використовувати для сортування туш помісних бугайців від корів української чорно-рябої і бугаїв голштинської молочних порід відповідно до призначення з урахування зв’язків між мармуровістю m. longissimus dorsi яловичини та якісними ознаками туш.
Посилання
Крук О.П., Угнівенко А.М. Мармуровість m. longissimus dorsi та її зв’язок з іншими ознаками яловичини. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво. 2024 № 3. С. 61–68. https://doi.org/10.32782/bsnau.lvst.2024.3.7.
Крук О.П., Угнівенко А.М. Забійні і м’ясні якості чистопородних і помісних бугайців української чорно-рябої молочної породи. Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. 2024. № 1. С. 18–25. https://doi.org/10.33245/2310-9289-2024-186-1-18-25.
Осадча Ю.В. Математичні методи в біології. Київ: ЦП «Компринт», 2021. 609 с.
Albechaalany J., Insausti K., Ellies-Oury M. P. The marbling of carcases is determined more by the characteristics of the animals themselves than by farming practices. Italian Journal of Animal Science. 2024. 23 (1). Р. 707–720. https://doi.org/10.1080/1828051X.2024.2330654.
Brito G., Soares de Lima J. M., Del Campo M., Luzardo S., Correa D., Montossi F. The implementation of grading systems for beef carcass value differentiation: the Uruguayan experience. Animal Frontiers. 2024. 14 (2). Р. 29–34. https://doi.org/10.1093/af/vfae004.
Bruns K.W., Pritchard R.H., Boggs D.L. The relationships among body weight, body composition, and intramuscular fat content in steers. Journal of Animal Science. 2004. 82 (5). Р. 1315–1322. https://doi.org/10.2527/2004.8251315x.
Commission Regulation (EC). Commission Regulation (EC) № 1249/2008 of 10 December 2008 laying down detailed rules on the implementation of the Community scales for the classification of beef, pig and sheep carcasses and the reporting of prices thereof. https://publications.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/9716803a-8887-4956-9877-629031ec7723/language-en.23.11.2018.
Drachmann F.F., Johansen K., Kargo M., Buitenhuis A.J., Therkildsen M. Beef-on-dairy: current and potential meat quality of dairy-based beef production with culled Holstein cows and Danish Blue× Holstein crossbred calves. Acta Agriculturae Scandinavica. Section A – Animal Science. 2024. Р. 1–11. https://doi.org/10.1080/09064702.2024.2403656.
Holló G., Húth B., Holló I., Anton I. X-Ray computed tomography evaluation of intramuscular fat content in Hungarian Simmental cattle. Acta Alimentaria. 2018. 47 (2). Р. 220–228. https://doi.org/10.1556/066.2018.0002.
Holman D.B., Gzyl K.E., Scott H., Service C., Prieto, N., López-Campos Ó. Associations between the rumen microbiota and carcass merit and meat quality in beef cattle. Applied Microbiology and Biotechnology. 2024. 108 (1). 287. https://doi.org/10.1007/s00253-024-13126-1.
JMGA. Beef carcass grading standard. Japan meat grading association. (2000). Tokyo, Japan. URL: https://twinwoodcattle.com/sites/default/files/publications/2017-06/TWRA120_Japan_Beef_Carcass_Grading_Standard.pdf.
Kruk Z.A., Pitchford W.S., Siebert B.D., Deland M.P.B., Bottema C.D.K. Factors affecting estimation of marbling in cattle and the relationship between marbling scores and intramuscular fat. Anim. Prod. Aust. 2002. 24. Р. 129–132.
Lee, J.M., Choe, J.H., Jin, H.J., Kim, T.I., Park, B.Y., Hwang, D.Y., Koh, K.-Ch., Kim, Ch.-J., Hwang, K.S. Effect of marbling score on carcass grade factors, physico-chemical and sensory traits of m. Longissimus dorsi in Hanwoo. Food Science of Animal Resources. 2012. 32 (5). Р. 659–668. https://doi.org/10.5851/kosfa.2012.32.5.659.
Nusri-Un J., Kabsuk J., Binsulong B., Sommart K. Effects of Cattle Breeds and Dietary Energy Density on Intake, Growth, Carcass, and Meat Quality under Thai Feedlot Management System. Animals. 2024. 14 (8). 1186. https://doi.org/10.3390/ani14081186.
Simunović S., Tomasevic I., Djordjevic V. Ž., Baltić T., Simunovic S., Ćirić J., Djekic I. Meat Color, Marbling, and the Evaluation of Defects in Beef and Pork at the Point of Purchase. Applied Sciences. 2024. 14 (15). 6797. https://doi.org/10.3390/app14156797.
Subiabre I., Rodríguez R. A., Aldai N., Allende R., Morales R. Pasture type effects over beef quality: A comparison. Chilean journal of agricultural research. 2024. 84 (5). Р. 620–631. http://dx.doi.org/10.4067/s0718-58392024000500620.