МІКРОБІОЛОГІЧНА ОЦІНКА БІОАЕРОЗОЛЮ В БОКСАХ ДЛЯ ВІДГОДІВЛІ СВИНЕЙ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.37406/2706-9052-2025-2.6

Ключові слова:

мікроклімат у свинарниках, біоаерозоль, МАФАнМ, гриби, мікробіота повітря

Анотація

Загальновідомо, що для комфортного самопочуття тварин у приміщеннях необхідно, щоб параметри мікроклімату явно не відрізнялися від атмосферного. Однак висока концентрація тварин на невеликій площі та зберігання протягом деякого часу відходів (гною, сечі) у ваннах під підлогою створюють умови, які негативно впливають на якість мікроклімату. У зв’язку із цим запроваджують різні сучасні системи оптимального забезпечення мікроклімату шляхом комп’ютеризованого регулювання завдяки подачі свіжого повітря із зовнішнього середовища. Дане дослідження мало на меті провести мікробіологічне оцінювання біоаерозолю в боксах для відгодівлі свиней із метою розроблення стратегій щодо покращення умов мікроклімату ферми. Установлено, що показники вмісту МАФАнМ та грибів у біоаерозолі свинарників на відгодівлі залежали від пори року та тривалості відгодівлі. У зимові місяці кількість МАФАнМ у біоаерозолі свинарників протягом усього періоду відгодовування свиней була у 8,0 та 2,8 раза більша, ніж у літні й осінні місяці. Зокрема, узимку кількість МАФАнМ і грибів у біаерозолі через 2,5 місяця відгодовування становила 8,8 ± 0,3 × 105 та 1,3 ± 0,08 × 103 КУО/м3 відповідно, а влітку – 1,1 ± 0,09 × 105 та 8,1 ± 0,2 × 102 КУО/м3 відповідно. Виявлено відносно низьку родову й видову варіацію складу мікрофлори біоаерозолю свинарників протягом року. Основні представники мікробіоти біоаерозолю протягом року були незмінні та складалися зі стафілококів, мікрококів і стрептококів, на частку яких припадало 50–60% від усіх ідентифікованих бактерій. Від 20 до 26% у складі біоаерозолю протягом року становлять грамнегативні форми бактерій. З біоаерозолю приміщень для відгодівлі свиней у літній і зимовий періоди виділяються в незначній кількості умовно патогенні види стафілококів (S. aureus), псевдомонад (Р. aeruginosa), які можуть бути збудниками різних запальних процесів. Отже, для забезпечення комфортного середовища у приміщені для відгодівлі свиней необхідно налагодити відповідну систему вентиляції, яка має бути добре спроєктована та керована, оскільки вона суттєво впливає на концентрацію біоаерозолів у свинарнику.

Посилання

Кухтин М.Д., Кравченюк Х.Ю. Лабораторний практикум з мікробіології молока і молочних продуктів : навчальний посібник. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2023. 157 с.

A detailed investigation of the porcine skin and nose microbiome using universal and Staphylococcus specific primers / M.L. Strube et al. Scientific Reports. 2018. Vol. 8. № 1. https://doi.org/10.1038/s41598-018-30689-y.

A systematic review of the public health risks of bioaerosols from intensive farming / P. Douglas et al. International Journal of Hygiene and Environmental Health. 2018. Vol. 221. № 2. P. 134–173. https://doi.org/10.1016/j.ijheh.2017.10.019.

Antibiotics, Bacteria, and Antibiotic Resistance Genes: Aerial Transport from Cattle Feed Yards via Particulate Matter / A. D. McEachran et al. Environmental Health Perspectives. 2015. Vol. 123. № 4. P. 337–343. https://doi.org/10.1289/ehp.1408555.

Arfken A.M., Song B., Sung J.-S. Comparison of Airborne Bacterial Communities from a Hog Farm and Spray Field. Journal of Microbiology and Biotechnology. 2015. Vol. 25. № 5. P. 709–717. https://doi.org/10.4014/jmb.1408.08005.

Banhazi T.M., Rutley D.L., Pitchford W.S. Identification of Risk Factors for Sub-Optimal Housing Conditions in Australian Piggeries : Part 4. Emission Factors and Study Recommendations. Journal of Agricultural Safety and Health. 2008. Vol. 14. № 1. P. 53–69. https://doi.org/10.13031/2013.24123.

Bioaerosol is an important transmission route of antibiotic resistance genes in pig farms / L. Song et al. Environment International. 2021. Vol. 154. P. 106559. https://doi.org/10.1016/j.envint.2021.106559.

Bottcher R.W. An Environmental Nuisance: Odor Concentrated and Transported by Dust. Chemical Senses. 2001. Vol. 26. № 3. P. 327–331. https://doi.org/10.1093/chemse/26.3.327.

Brouček J., Čermák B. Emission of Harmful Gases from Poultry Farms and Possibilities of Their Reduction. Ekologia. 2015. Vol. 34. № 1. https://doi.org/10.1515/eko-2015-0010.

Buoio E., Cialini C., Costa A. Air Quality Assessment in Pig Farming: The Italian Classyfarm. Animals. 2023. Vol. 13. № 14. P. 2297. https://doi.org/10.3390/ani13142297.

Characteristics of aerosols from swine farms: A review of the past two-decade progress / T. Liu et al. Environment International. 2023. P. 108074. https://doi.org/10.1016/j.envint.2023.108074.

Concentration and composition of bioaerosol emissions from intensive farms: Pig and poultry livestock / T.L. Gladding et al. Journal of Environmental Management. 2020. Vol. 272. P. 111052. https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2020.111052.

Concentration, Size Distribution, and Infectivity of Airborne Particles Carrying Swine Viruses / C. Alonso et al. PLOS ONE. 2015. Vol. 10. № 8. P. e0135675. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0135675.

Concentrations and Emissions of Airborne Endotoxins and Microorganisms in Livestock Buildings in Northern Europe / J. Seedorf et al. Journal of Agricultural Engineering Research. 1998. Vol. 70. № 1. P. 97–109. https://doi.org/10.1006/jaer.1997.0281.

Diversity of tetracycline- and erythromycin-resistant bacteria in aerosols and manures from four types of animal farms in China / M. Chen et al. Environmental Science and Pollution Research. 2019. Vol. 26. № 23. P. 24213–24222. https://doi.org/10.1007/s11356-019-05672-3.

Eduard W. Do farming exposures cause or prevent asthma? Results from a study of adult Norwegian farmers. Thorax. 2004. Vol. 59. № 5. P. 381–386. https://doi.org/10.1136/thx.2004.013326.

Effect of lactic acid microorganisms on the content of nitrates in tomato in the process of pickling / M. Kukhtyn et al. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2018. Vol. 1. № 11 (91). P. 69–75. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.120548.

Exposure of Workers to Airborne Microorganisms in Open-Air Swine Houses / C.W. Chang et al. Applied and Environmental Microbiology. 2001. Vol. 67. № 1. P. 155–161. https://doi.org/10.1128/aem.67.1.155-161.2001.

Forcada F., Abecia J.A. How Pigs Influence Indoor Air Properties in Intensive Farming: Practical Implications – A Review. Annals of Animal Science. 2019. Vol. 19. № 1. P. 31–47. https://doi.org/10.2478/aoas-2018-0030.

Grigorash P.B., Horiuk Y.V. Characterization of harmful gases and bioaerosols of pig farms: a review of the existing literature. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. 2024. Vol. 26. № 113. P. 24–29. https://doi.org/10.32718/nvlvet11304.

Influence of microclimate conditions on the cumulative exposure of nursery pigs to swine influenza A viruses / J. B. Ferreira et al. Transboundary and Emerging Diseases. 2017. Vol. 65. № 1. P. e145 – e154. https://doi.org/10.1111/tbed.12701.

Krzysztofik B. Mikrobiologia Powietrza. Warsaw : Wydawnictwo Politechniki Warszawskiej, 1992.

Mielcarek-Bocheńska P., Rzeźnik W. The Impact of Microclimate Parameters on Odour Emissions from Pig Production in Spring. Ecological Chemistry and Engineering S. 2019. Vol. 26. № 4. P. 697–707. https://doi.org/10.1515/eces-2019-0050.

Occupational exposure level of pig facility workers to chemical and biological pollutants / A. Chmielowiec-Korzeniowska et al. Annals of Agricultural and Environmental Medicine. 2018. Vol. 25. № 2. P. 262–267. https://doi.org/10.26444/aaem/78479.

Respiratory diseases and allergy in farmers working with livestock: a EAACI position paper / T. Sigsgaard et al. Clinical and Translational Allergy. 2020. Vol. 10. № 1. https://doi.org/10.1186/s13601-020-00334-x.

Spread of airborne antibiotic resistance from animal farms to the environment: Dispersal pattern and exposure risk / H. Bai et al. Environment International. 2022. Vol. 158. P. 106927. https://doi.org/10.1016/j.envint.2021.106927.

Succession of organics metabolic function of bacterial community in swine manure composting / K. Wang et al. Journal of Hazardous Materials. 2018. Vol. 360. P. 471–480. https://doi.org/10.1016/j.jhazmat.2018.08.032.

The Indoor-Air Microbiota of Pig Farms Drives the Composition of the Pig Farmers’ Nasal Microbiota in a Season-Dependent and Farm-Specific Manner / J.G. Kraemer et al. Applied and Environmental Microbiology. 2019. Vol. 85. № 9. https://doi.org/10.1128/aem.03038-18.

Zinc-binding proteins in stallion seminal plasma as potential sperm function regulators / M. Mogielnicka-Brzozowska et al. Annals of Animal Science. 2022. Vol. 22. № 1. P. 89–107. https://doi.org/10.2478/aoas-2022-0015.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-05-30