ВПЛИВ СПОСОБУ СІВБИ НА ФОРМУВАННЯ ЯКОСТІ НАСІННЯ СОЇ
DOI:
https://doi.org/10.37406/2706-9052-2025-3.15Ключові слова:
соя, сорт, насіння, ширина міжряддя, вміст сирого протеїну, вміст жиру, збір сирого протеїну та жиру з одиниці площіАнотація
Мета. Вивчити вплив способу сівби з різною шириною міжрядь (15, 30, 45 см) на формування якості насіння, зокрема на вміст і збір з одиниці площі сирого протеїну та жиру, різних сортів сої, як-от: Титан, Паллада, Кобуко, селекції Інституту кормів та сільського господарства Поділля Національної академії аграрних наук на сірих лісових ґрунтах в умовах Лісостепу Правобережного. Методи. Системний метод, визначення вмісту сирого протеїну за методом К’єльдаля (ДСТУ 7169:2010), визначення жиру в апаратах Сокслета методом екстракції (ДСТУ 7577:2014), математично-статистичний метод. Результати. Упродовж 2022–2024 років установлено реакцію сої сортів Титан, Паллада та Кобуко на спосіб сівби з різною шириною міжрядь: 15, 30, 45 см. Виявлено, що ширина міжряддя впливала на вміст і збір сирого протеїну та жиру в насінні сої. У сортів Титан та Кобуко максимальні вміст сирого протеїну (40,0 та 40,9%) і жиру (20,8 та 20,4%) спостережено за сівби рядковим способом із шириною міжрядь 15 см, тоді як у сорту Паллада максимальні показники вмісту сирого протеїну (41,5%) та жиру (20,1%) – за сівби рядковим способом із шириною міжрядь 30 см. Аналогічна залежність установлена зі збором сирого протеїну та жиру з одиниці площі. У сортів сої Титан і Кобуко найбільший збір сирого протеїну (1,34 та 1,25 т/га) і жиру (0,69 та 0,62 т/га) формувався за сівби із шириною міжряддя 15 см, у сорту Паллада (1,30 та 0,63 т/га) – за сівби із шириною міжрядь 30 см. Висновки. Отже, уміст і збір сирого протеїну в насінні сої сортів Титан, Паллада та Кобуко суттєво залежать від способу сівби або ширини міжрядь. На основі кореляційного аналізу встановлено зворотні зв’язки середньої сили між умістом сирого протеїну (r = −0,555), жиру (r = −0,601) та способом сівби; між збором сирого протеїну (r = −0,721), жиру (r = −0,700) і способом сівби встановлено сильні обернені зв’язки. Зауважимо, що між умістом сирого протеїну та жиру в насінні сої встановлені сильні позитивні зв’язки (r = 0,917 у сорту Титан; r = 0,842 у сорту Паллада; r = 0,996 у сорту Кобуко). Такі показники коефіцієнта кореляції підтверджують, що сівба сортів сої Титан і Кобуко з міжряддями в 15 см створює оптимальні умови для формування максимальних показників умісту як сирого протеїну, так і жиру, а в сорту Паллада такі умови складалися за сівби із шириною міжрядь 30 см.
Посилання
Бабич А.О. Селекція, виробництво, торгівля і використання сої у світі. Київ : Аграрна наука, 2011. 548 с.
Білявська Л.Г., Рибальченко А.М. Мінливість господарсько цінних ознак сої в умовах Лівобережного Лісостепу України. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2019. № 1. С. 65–72. DOI: 10.31210/visnyk2019.01.08.
Господаренко Г.М., Любич В.В., Бомко С.М. Формування врожаю сої залежно від складових агротехнології. Київ : ТОВ «ТРОПЕА», 2021. 184 с.
Основи наукових досліджень в агрономії / В.О. Єщенко та ін. ; за ред. В.О. Єщенка. Київ : Дія, 2005. 288 с.
Кобак С.Я., Чорна В.М., Головенько Ю.О. Вплив ретардантів на формування врожайності насіння сої. Корми і кормовиробництво. Вінниця, 2024. № 97. С. 40–50. DOI: 10.31073/kormovyrobnytstvo202497-04.
Петриченко В.Ф. Наукові основи виробництва і використання сої у тваринництві. Корми і кормовиробництво. Вінниця, 2012. Вип. 71. С. 3–11.
Петриченко В.Ф., Лихочвор В.В., Іванюк С.В. Соя : монографія. Вінниця : Діло, 2016. 400 с.
Петриченко В.Ф., Кобак С.Я., Чорна В.М., Колісник С.І., Лихочвор В.В., Пида С.В. Формування азотфіксувального потенціалу та продуктивності сортів сої селекції Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН. Мікробіологічний журнал. 2018. № 80 (5). С. 63–75. URL: http://jnas.nbuv.gov.ua/article/UJRN-0000938155.
Петриченко В.Ф., Лихочвор В.В., Колісник С.І., Воронецька І.С., Кобак С.Я. Обґрунтування інтенсифікації виробництва зернобобових культур в Україні. International academy journal WEB of SCHOLAR. 2018. № 6 (24). Vol. 4. P. 22–29.
Кобак С.Я., Чорна В.М. Формування врожайності та якості насіння сої за дії інокуляції та ретарданту : монографія. Вінниця : ФОП Рогальська І.О., 2018. 212 с.
Чорнолата Л.П. Кормова цінність протеїну та жиру насіння сої. Сучасне тваринництво. Агробізнес сьогодні. 2018. URL: http://agro-business.com.ua/agro/suchasnetvarynnytstvo/item/11332-kormova-tsinnist-proteinu-ta-zhyru-nasinnia-soi.html.
Шепілова Т.П., Петренко Д.І. Вплив способу сівби і норми висіву насіння на ріст і розвиток рослин сої. Вісник Уманського національного університету садівництва. 2017. №. 1. С. 74–77.
Briguglio M., Eyherabide G., Liiquez J. Variability in unitz tripsin inhibitor contents and activity in Argentinian soybean cultivars. Developing a Global Soy Blueprint for a Safe Secure and Substainable Supplu : VIII World Soybean conference research. Beijng, China, 2009. August. P. 10–15.
Petrychenko V., Kobak S., Kolisnyk S., Chorna V., Korniychuk O., Pantsyrev O. Agroecological Assessment of Soybean Varieties in the Conditions of the Right Bank Forest Steppe of Ukraine. Journal of Ecological Engineering. 2024. Vol. 25. № 9. P. 60–69. DOI: 10.12911/22998993/190492.
Temperly R.J., Borges R. Tillage and crop rotation impact on soybean grain yield and composition. Agron. J. 2006. Vol. 98. Р. 999–1004.
Tomas J.M.G., Boote K.J., Allen L.H., Gallo-Meagher M., Davis J.M. Elevated temperature and carbon dioxide effects on soybean seed composition and transcript abundance. Crop Sci. 2003. Vol. 43. Р. 1548–1557.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.